ציר זמן פסיכולוגיה

  • ג'ון סטיוארט מיל - גשטלט

    ג'ון סטיוארט מיל - גשטלט
    ג'ון סטיוארט מיל היה פילוסוף וכלכלן פוליטי אנגלי, וההוגה הליברלי המשפיע ביותר במאה ה-19. הוא פיתח את תורת התועלתנות בתחום הפילוסופיה של המוסר, עסק בלוגיקה ובפילוסופיה מדינית ותמך בתאוריה האתית שהציג לראשונה מורו וחברו הטוב של אביו, ג'רמי בנת'ם.
  • זיגמונד פרויד - פסיכואנליזה

    זיגמונד פרויד - פסיכואנליזה
    זיגמוּנד פרויד היה חוקר בתחום הפסיכולוגיה ונוירולוג אוסטרי יהודי. פרויד הוא אבי הפסיכואנליזה, אחד ההוגים החשובים ביותר בתחום תורת האישיות ואחד המדענים הבולטים והמשפיעים במאה העשרים.
  • קרל גוסטב יונג - פסיכואנליזה

    קרל גוסטב יונג - פסיכואנליזה
    היה פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי שווייצרי, מבכירי תלמידיו של זיגמונד פרויד וזה שהיה אמור לרשת את כיסאו. נמנה עם קבוצת מניחי היסודות לפסיכולוגיה המודרנית. בצד פרויד ואלפרד אדלר, היה יונג ממנסחי התורות הפסיכולוגיות הגדולות, אשר הטביעו את חותמן לא רק על תחום הפסיכותרפיה, אלא לא פחות מכך על הפילוסופיה, על האמנות, על פרשנות ההיסטוריה ועל מדעי ההתנהגות לתחומיהם.
  • ג'ון ב. ווטסון - ביהביוריזם

    ג'ון ב. ווטסון - ביהביוריזם
    ג'ון ב. ווטסון היה פסיכולוג אמריקאי, הנחשב לאבי תורת הביהביוריזם.
    ווטסון ייסד את תורת הביהביוריזם בעקבות ניסויים שערך בבעלי חיים. בנוסף ערך ניסוי הידוע בשם "אלברט הקטן", בו יצר אצל תינוק תחושת חרדה ופוביה ספציפית מפני חולדות, בתהליך התנהגותי פשוט של התניה קלאסית, בה נערכו מספר צימודים של החולדה עם רעש חזק ומפחיד, שלאחריהם פחד התינוק ובכה רק למראה החולדה. ווטסון ועמיתיו ניסו ליצור גם תהליך התנהגותי הפוך של התניית-נגד או הכחדת הפחד, אך התינוק ומשפחתו עזבו את העיר ולא ניתן היה לאתרם, דבר שהפך את הנ
  • מקס ורטהיימר - גשטלט

    מקס ורטהיימר - גשטלט
    מקס ורטהיימר היה פסיכולוג ואחד משלושת המייסדים של אסכולת הגשטלט, לצד קורט קופקה וולפגנג קולר. הוא מוכר בזכות ספרו, "חשיבה יצירתית" (תרגום ישיר שלי), ובזכות פרי יצירתו "תופעת פי".
  • פסיכואנליזה

    פסיכואנליזה
    הפסיכואנליזה - אסכולה תאורטית וטיפולית חשובה בפסיכולוגיה, אשר נוסדה בתחילת המאה העשרים על ידי זיגמונד פרויד - הציעה כיוונים חדשניים באשר למטרות, תחומי העניין ושיטות המחקר בפסיכולוגיה, בתקופה שבה התאוריה של הבנת הנפש והאישיות עדיין הייתה בחיתוליה.
  • אריך פרום - הומניסטי

    אריך פרום - הומניסטי
    אריך פרום היה פסיכולוג חברתי, פסיכואנליטיקאי ופילוסוף יהודי-גרמני, בעל שם בינלאומי. מראשי הזרם ההומניסטי של הפסיכולוגיה.
    ספרו הפופולרי ביותר הוא אמנות האהבה, שנמכר בכשישה מיליון עותקים ברחבי העולם (תורגם לעברית פעמיים).
  • פרדריק סקינר - ביהביוריזם

    פרדריק סקינר - ביהביוריזם
    בורהוס פרדריק סקינר פסיכולוג אמריקני רב השפעה, הנחשב לדמות המשפיעה ביותר בגישה הביהביוריסטית במאה ה-20.
    סקינר נולד בפנסילבניה, ארצות הברית, בן זקונים להורים דתיים אדוקים מאוד. בשנת 1928 החל את לימודיו באוניברסיטת הרווארד, אליה התקבל כפרופסור אורח בשנת 1939.
    סקינר אימץ את גישתו ההתנהגותית של ג'ון ב' ווטסון, וטבע את המונח התניה אופרנטית (או אינסטרומנטלית) לפיה האורגניזם שולט בסביבתו (מפעיל אותה) במטרה להשיג את מבוקשו ונשלט על ידה בהתאם להיסטוריית החיזוקים והעונשים שלו. בכך חידד סקינר את ההבדל בין
  • ביהביוריזם

    ביהביוריזם
    הביהביוריזם, או הגישה ההתנהגותית היא תאוריית למידה מרכזית בפסיכולוגיה, הקוראת להתמקדות בחקר ההתנהגות הגלויה של האורגניזם, ובדרך לעצבה. מקור השם "ביהביוריזם" הוא מהמילה behavior שפירושה התנהגות. חוקרי הגישה הביהביוריסטית עסקו בחקר התנהגות בעלי חיים, ולא היססו להקיש מהתנהגותם להתנהגות בני אדם, תוך התעלמות מכוונת מכל למידה שאינה מתבטאת במעשים. לפי הביהביוריזם, המודע אינו מושג מוגדר ואינו בר-שימוש. באמצע המאה ה-20 היה הביהביוריזם הזרם המשפיע ביותר בפסיכולוגיה, אולם מאז ירד כוחו.
  • גשטלט

    גשטלט
    פסיכולוגיית הגשטלט היא אסכולה בפסיכולוגיה, אשר צמחה בגרמניה בעיקר כתגובת נגד לגישת הסטרוקטורליזם של וילהלם וונדט ומבטאת את האנטיתזה שלה, בתפיסתה כי העיקרון התפעולי של המוח והתודעה הוא הוליסטי, מקבילי ואנלוגי ובעל מגמה לארגון עצמי.
  • ריצ'רד שיפרין - קוגניטיבית

    ריצ'רד שיפרין - קוגניטיבית
    פרופסור ריצ'רד שיפרין הוא חוקר אמריקאי בתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, במחלקה לפסיכולוגיה ולמדעי המוח של אוניברסיטת אינדיאנה.
    שיפרין התפרסם בזכות התאוריות שפיתח בתחום הקשב והזיכרון במסגרת מחקרו בפסיכולוגיה. בשנת 1968 פרסם שיפרין יחד עם עמיתו ריצ'רד אטקינסון את מודל שלושת המאגרים, לפיו המידע המתקבל מהסביבה מעובד במוח בשלושה מאגרי זיכרון מרכזיים: זיכרון חישה מיידי, זיכרון לטווח קצר, וזיכרון לטווח ארוך.
  • פסיכולוגיה קוגנטיבית

    פסיכולוגיה קוגנטיבית
    פסיכולוגיה קוגניטיבית היא ענף של הפסיכולוגיה העוסק בחקר הקוגניציה (ההכרה), כלומר, בחקר התהליכים המנטליים המודעים.
    דוגמאות לתהליכים קוגניטיביים: זיהוי עצמים, הבנת שפה מדוברת, חישוב, הסקת מסקנות, הערכה. לא תמיד קל להבדיל בין תהליך קוגניטיבי לתהליך שאינו קוגניטיבי. זיהוי עצמים, לדוגמה, מושפע גם מתהליכים המתרחשים בעין ולא רק במודעות.
  • פסיכולוגיה הומניסטית

    פסיכולוגיה הומניסטית
    פסיכולוגיה הומניסטית היא אחת האסכולות בפסיכולוגיה, אשר התפתחה בארצות הברית, כמעט במקביל לזרם של הפסיכולוגיה האקסיסטנציאליסטית שהתפתח באירופה, כתגובה לביהביוריזם מצד אחד, ולפסיכואנליזה, מצד שני. האסכולה עוסקת במימד האנושי של הפסיכולוגיה וההקשר שלו להתפתחות התאוריה הפסיכולוגית.
  • אברהם מאסלו - הומניסטי

    אברהם מאסלו - הומניסטי
    אברהם מאסלו היה פסיכולוג חברתי יהודי-אמריקני הנחשב לאחד התאורטיקנים המרכזיים של הפסיכולוגיה ההומניסטית.
    מאסלו פיתח תאוריה הנקראת "הגישה ההומניסטית", הטוענת כי האדם שואף להגשים את עצמו ולפתח את ה"עצמי" שלו, הכולל את הרגשות, המחשבות והתפיסות שלו בנוגע לעצמו ולסביבתו. מאסלו פיתח את תאוריית הצרכים הקרויה על שמו "מדרג מאסלו". לטענתו אחד הצרכים של האדם הוא לדעת ולהבין.
  • ג'ון רידלי סטרופ - קוגניטיבית

    ג'ון רידלי סטרופ - קוגניטיבית
    ג'ון רידלי סטרופ הוא פסיכולוג וכומר אמריקאי.
    סטרופ נולד בטנסי ארצות הברית. בשנת 1935 פרסם את מחקרו על שיום צבעים, אפקט שנודע בשם אפקט סטרופ. זמן קצר לאחר פרסום המחקר עזב את האוניברסיטה וכיהן ככומר ומרצה ללימודי דת בנשוויל שבטנסי.