אסכולות בפסיכולוגיה

  • Period: to

    ג'ון סטיוארט מיל

    ג'ון סטיוארט מיל היה בנו של הפילוסוף ג'יימס מיל שהיה חסיד של ג'רמי בנת'אם ובהתאם סבר כי הערובה לחיים מאושרים היא תבונה וכל חינך את בנו ג'ון סטיוארט חינוך רציונלי לחלוטין עד שהילד הפך לעילוי במדעים. החינוך של ג'ון סטיוארט מיל היה כל כך נוקשה עד שהוא בשלב מסוים חווה התמוטטות עצבים וכאשר החלים ממנה החל לעסוק בפילוסופיה שעסקה במה שככל הנראה חסר לו מצד אביו, החמלה.
  • Period: to

    זיגמונד פרויד

    1893). בשנת 1886, הקים מרפאה בווינה, שהתמחתה בטיפול במחלות עצבים. עבודתו הראשונה זכתה לפרסום רב (1891) והתמקדה במחקר של הפרעות ניאורולוגיות.
    פרויד החל לגלות התעניינות בתת ההכרה ובשיתוף עם הפסיכולוג האוסטרי ג'וזף ברוייר, כתב סדרת מאמרים בתחום ההיסטריה, שהתפרסמו ב-1895. באותה עת פיתח פרויד את התיאוריה, לפיה שורשיהן של מחלות נפש והפרעות באישיות, הן תולדה של חוויה מינית בלתי נעימה שארעה למטופל בתקופת ילדותו. התיאוריה שהוא ניסח קבעה, כי התודעה מתפקדת בשלושה מישורים : ההכרה, תת ההכרה וסף ההכרה. הוא אף
  • Period: to

    קרל גוסטב יונג

    נולד בעיירה קטנה על גדות אגם בשוויץ, כבן בכור להוריו. אחותו היחידה נולדה כשהיה בן 9, ועד גיל בית הספר העביר את רוב זמנו לבדו, בהתבוננות על יופי הטבע שמסביבו, ששימש עבורו מקור נחמה לבדידותו. אביו היה כומר, וכך גם 8 מדודיו, מה שהוביל אותו להתעניין מגיל צעיר באלמנטים תיאולוגיים-רוחניים ובתורת הנסתר.
    יונג החל את לימודיו במסלול מדעי החיים, עבר לרפואה ובגיל 27 החל לעבוד כפסיכיאטר בהנחייתו של בלויילר, מי שנחשב לאחד הפסיכיאטרים הגדולים בזמנו. עוד לפני כן החלה התעניינותו בכתביו של אבי תורת הפסיכואנליזה
  • Period: to

    ג,ון ב. ווטסון

    ווטסון נולד בדרום קרוליינה ב־1878. הוא לימד פסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו ושם התחתן עם סטודנטית שלו בשם מרי, בת לאחת המשפחות המכובדות בעיר, ולזוג נולדו שני ילדים: מרי וג'ון הקטן. אלא שווטסון ניהל רומנים עם סטודנטיות רבות, ואז, לפני שהנושא יצא משליטה, נענה להצעת העבודה של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור. להופקינס הגיע ווטסון כילד פלא בן 29, ודי מהר התברג לתפקיד ראש המחלקה לפסיכולוגיה והקים לעצמו מעבדה שבה ערך ניסויים בהתנהגות בעלי חיים. הוא פרסם יותר מ־35 ספרים, מאמרים ודו"חות, הקים מגזין מקצו
  • אסכולת הפסיכואנליזה

    הפסיכואנליזה שונה מהאסכולות האחרות המטרותיה, בתחומי העניין שלה ובשיטות המחקר שהציעה מטרתה הייתה ליצור שיטת טיפול בהפרעות התנהגות והיא ביקשה להגיע אל השיטה הטיפוךית באמצעות תצפית קלינית כלומר טיפול באנשים ולא באמצעות ניסוי מעבדתי מבוקר.
  • Period: to

    ג'ון רידלי סטרופ

    הוא פסיכולוג וכומר אמריקאי.
    סטרופ נולד בטנסי ארצות הברית.
    בשנת 1935 פרסם את מחקרו על שיום צבעים, אפקט שנודע בשם אפקט סטרופ.
    זמן קצר לאחר פרסום המחקר עזב את האוניברסיטה וכיהן ככומר ומרצה ללימודי דת בנשוויל שבטנסי.
  • האסכולה ההתנהגותית

    הדגש באסכולה זו היא התנהגות גלויה. לדעת החוקרים בנישה זאת קיימים חוקים משותפים לכלל בני האדם. הנישה שמה דגש על יחסי הגומלין בין האדם לסביבה.
  • אסכולת הגשטלט

    לדעת החוקרים בגישה זאת אין להבין התנהגות על ידי אלמנטים בודדים אלה לראותה כתבנית שלמה.
  • Period: to

    אריך פרום

    פסיכולוג חברתי, פסיכואנליטיקאי ופילוסוף יהודי ממוצא גרמני, בעל שם בינלאומי. מראשי הזרם ההומניסטי של הפסיכולוגיה. כתב שורה ארוכה של ספרים על הפילוסופיה של הפסיכולוגיה. המוכר בהם הוא "אמנות האהבה".
  • Period: to

    ברהוס פרדריק סקינר

    פסיכולוג אמריקאי; ידוע כדוברו הראשי של הביהיביוריזם המודרני.
    למד באוניברסיטת הרוורד ולימד בה ובאוניברסיטאות נוספות. הושפע מהפיסיולוג איוון פבלוב, מברטרנד ראסל, וממייסד זרם הביהיביוריזם - ג'ון וטסון.
    סקינר פיתח שיטות מתוחכמות של מחקר מעבדתי-פסיכולוגי והדגיש את חשיבות ההתניה בעיצוב התנהגותו של האדם. טען בפרט כי הלמידה היא תוצאה של תגובה לסביבה.
    סקינר ערך ניסויים שונים בחיות כדי לבחון את תגובתן להתניות שונות. טבע את המונח "התניה מפעילה" (התניה אופרנטית) שמשמעותו קישור בין שינוי התנהגותי לשינוי בסב
  • Period: to

    ויקטור פרנקל

    ויקטור פראנקל נולד בשנת 1905 בווינה להוריו אלזה וגבריאל, שניהם יהודים. השלים את לימודי הרפואה וקיבל תואר דוקטור לרפואה בשנת 1930. בשנת 1924 נתפרסם מאמרו הראשון, בעידודו של פרויד. כיהן כפרופסור לנוירולוגיה ופסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וינה. בין השנים 1940–1942 כיהן כמנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים של רוטשילד. נישא בשנת 1941 לטילי גרוסר, שנספתה בשואה. במהלך מלחמת העולם השנייה שהה במחנה ההשמדה אושוויץ, בדכאו, ובעוד מחנות ריכוז, למשך שלוש שנים.
  • Period: to

    נועם חומסקי

    פרופסור לבלשנות במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT). נחשב לאחד מאבות מדע הבלשנות המודרנית ואחד ממנסחיה ודובריה של אידאולוגית "השמאל החדש".
    אברהם נועם חומסקי נולד בעיר פילדלפיה במדינת פנסילווניה בארה"ב. בנם של זוג מורים לעברית. בילדותו למד עברית, התחנך ברוח האידאולוגיה הסוציאליסטית והיה חבר בתנועת "השומר הצעיר". את לימודיו האקדמיים עשה באוניברסיטת פנסילבניה שם סיים לימודי דוקטורט בבלשנות ב-1955. באותה שנה החל ללמד במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס.
    היה תלמידו של הבלשן זליג הריס. ספרו הראשון של חומסקי
  • האסכולה הקוגנטיבית

    אסכולה זאת מתמקדת במחקר על תהליכים שכליים מורכבים. הנישה מתייחסת לתהליכים שכלים של תפיסת זיכרון ועיבוד מידע.
  • האסכולה ההומניסטית

    אסכולה זאת חוקרת את האדם מנקודת מבט של החוויה הסובייקטיבית שלו. כל אדם תופס את העולם בו הוא חי בדרך ייחודית ונקודת מבטו של האדם משפיע על הדרך שבו הוא רואה חושב ומגיב אל הסביבה.