Υψηλάντης

By _marr_
 • Ηγεμόνας της Μολδοβλαχία

  Ηγεμόνας της Μολδοβλαχία
  Αλέξανδρος Ι. Υψηλάντης (1726-1806), Ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας, μέγας διερμηνέας της Πύλης
 • Αρχηγός της φιλικής εταιρείας

  Αρχηγός της φιλικής εταιρείας
  Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης (1792-1828), Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής του 1821, εγγονός του προηγουμένου.
 • Υψηλάντης

  Υψηλάντης
  Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (12 Δεκεμβρίου 1792 - 31 Ιανουαρίου 1828) ήταν Έλληνας ευγενής της Ρωσικής αριστοκρατίας, αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού που έφερε τον βαθμό του Υποστράτηγου και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
 • Βασικές πληροφορίες

  Βασικές πληροφορίες
  Όμως, με την ενθάρρυνση του Ιωάννη Καποδίστρια πείσθηκε ότι έπρεπε να επισπεύσει την προπαρασκευή της και τον Ιούνιο του 1820 εγκαταστάθηκε στη Οδησσό. Πέρασε τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και δύο μέρες αργότερα ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, όπου απαγορευόταν η παραμονή του τουρκικού στρατού.
 • Φιλική εταιρεία

  Φιλική εταιρεία
  Τον Μάρτιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος του πρόσφερε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Την αποδέχθηκε στις 12 Απριλίου, αφού πρώτα έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε, και αμέσως άρχισε την οργάνωση του σχεδίου για την έναρξη της Επανάστασης από την Πελοπόννησο.
 • Η παραίτησή του από το ρωσικό Στρατό

  Η παραίτησή του από το ρωσικό Στρατό
  Με επιστολή του στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο υπέβαλε την παραίτησή του από το ρωσικό στρατό και αναγγέλλοντας την Ελληνική Επανάσταση ζήτησε την αρωγή του. Αμέσως μετά επιδόθηκε στη δημιουργία στρατού και συγκρότησε τον Ιερό Λόχο.
 • Καταστροφή του στρατού του

  Καταστροφή του στρατού του
  Στις 7 Ιουνίου 1821 ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε στη μάχη του Δραγατσανίου και υποχώρησε προς τα αυστριακά σύνορα. Παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827. Η κλονισμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να βοηθήσει το επαναστατημένο έθνος. Πέθανε στη Βιέννη δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, στις 19 Ιανουαρίου του 1828.
 • Αλέξανδρος Υψηλάντης πολεμιστής

  Αλέξανδρος Υψηλάντης πολεμιστής
  Αλέξανδρος Ρώσος ή Υψηλάντης (1920 -2004), πολεμιστής και πολιτικός