Ιστορία Ελληνικού Κινηματογράφου

Timeline created by Alexandrosmic
In Film
 • Υφάντρες

  Υφάντρες
  Το 1905, γυρίζονται «Οι Υφάντρες» από τους αδελφούς Γιάννη και Μιλτιάδη Μανάκια, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων, καθώς και προπομποί του ελληνικού σινεμά. Οι αδελφοί Μανάκια ξεκινούν από τον τόπο καταγωγής τους, την Αβδέλλα Γρεβενών και κινηματογραφούν τη ζωή σε κίνηση σε μικρού μήκους εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας τα ήθη και τις παραδόσεις των ανθρώπων της περιοχής.
 • Το πρώτο ζουρνάλ

  Το πρώτο ζουρνάλ
  Ένας από τους πρώτους οπερατέρ, ο Γάλλος Λεόν, γίνεται γνωστός ως ο πρώτος …Έλληνας κινηματογραφιστής, διότι γυρίζει το πρώτο ζουρνάλ με ελληνικό θέμα (την ενδιάμεση Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1906). Πρόκειται για μια σύντομη ταινία επικαίρων, που μένει στην ιστορία ως το πρώτο ελληνικό ζουρνάλ και γνωρίζει μεγάλη απήχηση στους θεατές της εποχής.
 • Αθήνη Φιλμ

  Αθήνη Φιλμ
  Το 1912 ο κωμικός Σπυρίδων Δημητρακόπουλος –γνωστότερος και με το ψευδώνυμο «Σπυριντιών»- ιδρύει την πρώτη ελληνική κινηματογραφική εταιρεία, την Αθήνη Φιλμ, για λογαριασμό της οποίας γυρίζει κωμωδίες με πρωταγωνιστή τον εαυτό του και καταγράφεται ως ο πρώτος κωμικός του ελληνικού σινεμά.
 • Γκόλφω

  Γκόλφω
  Η «Γκόλφω» (1914) του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη είναι η πρώτη κινηματογραφική διασκευή στην Ελλάδα, καθώς βασίζεται στο ομώνυμο βουκολικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη.
 • Άστυ Φιλμ

  Άστυ Φιλμ
  Το 1914 ο Ούγγρος οπερατέρ Ζοζέφ Χεπ, σε συνεργασία με το δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και πρώην βουλευτή Δήμο Βρατσάνο, ιδρύουν την «Άστυ Φιλμ», αντιμετωπίζοντας επαγγελματικά την υπόθεση «κινηματογράφος». Ωστόσο, η πρώτη παραγωγή της «Άστυ Φιλμ» καταλήγει σε φιάσκο: Η ταινία «Ο ανήφορος του Γολγοθά», ένα έργο θρησκευτικού περιεχομένου, αποδεικνύεται πραγματικός Γολγοθάς για τους συμμετέχοντες και δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
 • Ανάθεμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πολύγωνο

  Ανάθεμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πολύγωνο
  Μέχρι το Μεσοπόλεμο, η κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα αφορά σε ταινίες βωβού κινηματογράφου, που είναι είτε επίκαιρα είτε ταινίες μυθοπλασίας. Πρωτοπόρος στις ταινίες επικαίρων είναι ο Ούγγρος οπερατέρ Ζοζέφ Χεπ, ο οποίος θεωρείται ο δάσκαλος των Ελλήνων στις τεχνικές του σινεμά. Ο Χεπ εργάζεται στην Ελλάδα και καταγράφει με το φακό του τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως το «Ανάθεμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πολύγωνο» (1916).
 • Ελληνικό Θαύμα

  Ελληνικό Θαύμα
  Στη δεκαετία του ’20 η Μικρασιατική Καταστροφή στρέφει το ενδιαφέρον στις επιχειρήσεις των ελληνικών στρατευμάτων στη Μ. Ασία. Η πιο δημοφιλής ταινία επικαίρων είναι το «Ελληνικό θαύμα» (1921) του Δημ. Γαζιάδη, μια προπαγανδιστική ταινία με θέμα την κατάληψη της Άγκυρας που χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν Ρώσοι ηθοποιοί και στρατός, αφού οι Έλληνες στρατιώτες έλειπαν στο μέτωπο. https://www.youtube.com/watch?v=BPfeQitqwYA
 • Κωμωδίες με τον Μιχαήλ Μιχαήλ

  Κωμωδίες με τον Μιχαήλ Μιχαήλ
  Ο Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, αρχικά θεατρικός ηθοποιός, εμφανίζεται στο χώρο του κινηματογράφο το 1924. Με την καθοδήγηση του τενόρου Λυκούργου Καλαποθάκη και με οπερατέρ τον Ζόζεφ Χεπ, ο Μιχαήλ γυρίζει μια σειρά κωμωδιών, που δεν έχουν διασωθεί («Ο Μιχαήλ δεν έχει ψιλά», «Το όνειρο του Μιχαήλ», «Ο έρως του Μιχαήλ και της Κοντσέτας», «Ο τυχερός», «Ο γάμος της Κοντσέτας και του Μιχαήλ»). https://www.youtube.com/watch?v=JoX22B4BPLM