Στιγμιότυπο οθόνης

Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

 • 860

  Πρώτες προσπάθειες εκχριστιανισμού (860)

  Πρώτες προσπάθειες εκχριστιανισμού (860)
  Το χριστιανικό δόγμα ήταν γνωστό στην κοινωνία του Κιέβου, λόγω του προσηλυτισμού της γιαγιάς του Βλαδίμηρου, της Όλγας. Προσπάθειες εκχριστιανισμού, που είχαν μάλιστα και επίσημο χαρακτήρα, είχαν γίνει το 860. Μετά την επιδρομή τους κατά Κων/πόλης, οι Ρώσοι συμφώνησαν να δεχθούν επίσημα ιεραποστολή από το Βυζάντιο, την οποία αποτελούσαν ένας επίσκοπος και ένας ιερέας.
 • 862

  Ο Ραστισλάβος ζητάει ιεραποστόλους από τον Μιχαήλ Γ (862)

  Ο Ραστισλάβος ζητάει ιεραποστόλους από τον Μιχαήλ Γ (862)
  Το 862 ο μοραγός ηγεμόνας Ραστισλάβος ζήτησε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ ιεραποστόλους για να διαδώσουν τη χριστιανική πίστη και τις γραφές στους μοραγούς. Η ανάθεση αυτή έγινε στους αδελφούς Κωνσταντίνο και Μεθόδιο, οι οποίοι γνώριζαν το νοτιοσλαβικό ιδίωμα. Το έργο που ανέλαβαν ήταν να διαμορφώσουν μια γραπτή γλώσσα σε πρώτη φάση κατάλληλη να αποδώσει τις φωνητικές ιδιαιτερότητες. Ευαγγέλιο και Λειτουργικά ήταν οι πρώτες μεταφράσεις. Αυτή η γραπτή προσπάθεια αποτελεί την πρώτη πρότυπη γλώσσα.
 • 863

  Η αποστολή των ιεραποστόλων Κωνσταντίνου-Κύριλλου και Μεθόδιου (863)

  Η αποστολή των ιεραποστόλων Κωνσταντίνου-Κύριλλου και Μεθόδιου (863)
  Επί πατριαρχίας Φωτίου απεστάλησαν οι ιεραπόστολοι Κωνσταντίνος-Κύριλλος και Μεθόδιος στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης (το 863 στη Μεγάλη Μοραβία, στη σημερινή Τσεχία). Αν και η προσπάθεια του Φωτίου για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων δεν απέδωσε μόνιμο αποτέλεσμα, συνέβαλε ωστόσο στη μερική εξάπλωση του χριστιανισμού.
 • 863

  Πληροφορίες για τους Κωνσταντίνο-Κύριλλο και Μεθόδιο (863)

  Πληροφορίες για τους Κωνσταντίνο-Κύριλλο και Μεθόδιο (863)
  Οι αδελφοί Κων/νος-Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν λόγιοι από την Θεσσαλονίκη, κατάγονταν από μια οικογένεια με παράδοση στη βυζαντινή διοίκηση. Στον Μεθόδιο είχε αποδοθεί το τιμητικό "Άρχων". Ο δάσκαλός του Κωνσταντίνου-Κύριλλου ήταν ο Λέων ο Σοφός, αυτοκράτορας των Αβάρων και των Χαζάρων. Η ιεραποστολή τους προκάλεσε δυσαρέσκεια. Οι Γερμανοί τους κατηγορούσαν ότι παραβίασαν το δόγμα της Τριγλωσσίας (=δόγμα της καθολικής εκκλησίας).
 • 867

  Ο Πάπας Νικόλαος Α καλεί τους Κωνσταντίνο-Κύριλλο και Μεθόδιο στη Ρώμη (867)

  Ο Πάπας Νικόλαος Α καλεί τους Κωνσταντίνο-Κύριλλο και Μεθόδιο στη Ρώμη (867)
  Ο Πάπας Νικόλαος Α θορυβήθηκε από την στάση των Γερμανών επισκόπων και προσπάθησε να στηρίξει τις προσπάθειές τους. Το 867 τους κάλεσε στη Ρώμη. Μέχρι να φτάσουν από τη Μεγάλη Μοραβία, ο πάπας Νικόλαος Α είχε πεθάνει, και τους υποδέχτηκε ο Πάπας Αδριανός Β.
 • 869

  Θάνατος Κύριλλου (869)

  Θάνατος Κύριλλου (869)
  Το 869 πέθανε ο Κωνσταντίνος-Κύριλλος.
 • Period: 870 to 873

  Η φυλάκιση του Μεθοδίου (870-873)

  Το 870 ο Λουδοβίκος Γερμανικός αιχμαλώτισε τον Ραστισλάβο. Ο Σβιατοπούλκ, διάδοχος του Ραστισλάβου, άλλαξε στάση απέναντι στην ιεραποστολή και φυλάκισε τον Μεθόδιο μέχρι το 873, όταν τον απελευθέρωσε ο πάπας Ιωάννης.
 • 882

  Η απαγόρευση της σλαβικής λειτουργίας (882)

  Η απαγόρευση της σλαβικής λειτουργίας (882)
  Το 882 οι Φράγκοι απαγόρευσαν την σλαβική λειτουργία. Επιπρόσθετα, έκαψαν όλα τα σλαβικά βιβλία.
 • 883

  Θάνατος Μεθοδίου (885)

  Θάνατος Μεθοδίου (885)
  Ο Μεθόδιος συνέχισε την αποστολή του μέχρι το 885, οπότε πέθανε.
 • Period: 975 to 977

  Η διχόνοια μεταξύ Γιαροπόλκ και Όλεγκ & Η φυγή του Βλαδίμηρου (975-977)

  Ο Σβιατοσλάβος, μετά το θάνατο της μητέρας του, είχε διανείμει τη διοίκηση του κράτους του ανάμεσα στους 3 γιούς του, Γιαροπόλκ (Κίεβο), Όλεγκ (φυλή των Δρεβλιάνων), Βλαδίμηρο (Νόβγκοροντ). Η διχόνοια ανάμεσα στους 2 μεγαλύτερους αδελφούς, Γιαροπόλκ και Όλεγκ, η οποία ξεκίνησε το 975, τερματίστηκε 2 χρόνια μετά με τη δολοφονία του Όλεγκ. Ο Βλαδίμηρος φοβούμενος ότι θα είχε την ίδια μοίρα με τον Όλεγκ διέφυγε στη Σουηδία.
 • Period: 979 to 980

  Η επιστροφή του Βλαδίμηρου και η ανάληψη της εξουσίας (979/980)

  Ο Βλαδίμηρος επέστρεψε το 979/980 με έναν στρατό από Βαράγγους μισθοφόρους, με τη βοήθεια των οποίων όχι μόνο επανέκτησε γρήγορα την εξουσία στο Νοβγκορόντ, αλλά κατέκτησε το Κίεβο, απομακρύνοντας τον Γιαροπόλκ από την εξουσία.
 • 980

  Πέθανε ο Γιαροπόλκ (980)

  Πέθανε ο Γιαροπόλκ (980)
  Με το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού Γιαροπόλκ αποκαταστάθηκε και τυπικά, το 980, η διακυβέρνηση του ενός ηγεμόνα στη Ρωσία.
 • 987

  Ο Βασίλειος Β' περιήλθε σε πολιτικό αδιέξοδο και ζήτησε συμμαχία από τον Βλαδίμηρο (987)

  Ο Βασίλειος Β' περιήλθε σε πολιτικό αδιέξοδο και ζήτησε συμμαχία από τον Βλαδίμηρο (987)
  Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β' (976-1025) είχε περιέλθει το 987 σε πολιτικό αδιέξοδο. Η σοβαρή ήττα την οποία είχε υποστεί, ένα χρόνο πριν, από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας είχε αναζωπυρώσει την επανάσταση του Βάρδα Φωκά στην Ανατολή, ο οποίος, έχοντας με το μέρος του το στρατό και την αριστοκρατία, είχε αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας.
  Κάτω από αυτές τις συνθήκες πραγματοποιήθηκε η αποστολή πρεσβείας από τον Βασίλειο στο Κίεβο, με το αίτημα να σταλεί στρατιωτική βοήθεια από τους Ρώσους.
 • 987

  Ο Βλαδίμηρος βοηθάει τον Βασίλειο Β' με αντάλλαγμα το χέρι της αδελφής του (987)

  Ο Βλαδίμηρος βοηθάει τον Βασίλειο Β' με αντάλλαγμα το χέρι της αδελφής του (987)
  Το Σεπτέμβριο του 987, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί ο Βασίλειος με ρωσικά στρατιωτικά τμήματα και να του παρασχεθεί βοήθεια από τον Βλαδίμηρο στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας. Ο Βλαδίμηρος θα έπαιρνε ως αντάλλαγμα το χέρι της αδελφής του αυτοκράτορα, της πορφυρογέννητης Άννας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και ο λαός του θα ασπάζονταν την χριστιανική θρησκεία.
  Ο Βασίλειος, με την βοήθεια που δέχτηκε, αναδείχθηκε νικητής κατά την αναμέτρησή του με τον Φωκά και κατέλαβε την Χερσώνα στην Κριμαία.
 • Jan 6, 988

  Η βάπτιση του Βλαδίμηρου και του λαού του & ο γάμος του με την πριγκίπισσα Άννα (988)

  Η βάπτιση του Βλαδίμηρου και του λαού του & ο γάμος του με την πριγκίπισσα Άννα (988)
  Το 988 ο Βλαδίμηρος βαπτίσθηκε στο Κίεβο, μια επιλογή που έγινε και με πολιτικά κριτήρια και αποσκοπούσε στην ενίσχυση του κύρους του.
  Ακολούθησαν, η βάπτιση του λαού του Κιέβου στον ποταμό Δνείπερο και ο γάμος του Ρώσου ηγεμόνα με τη βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα.
  Τον επίσημο εκχριστιανισμό θα ακολουθήσει η μακρά περίοδος του θρησκευτικού συγκρητισμού, που θα παραμείνει - παράλληλα με την επίσημη θρησκεία - βαθιά ριζωμένη στα λαϊκά στρώματα της Ρωσίας, φαινόμενο γνωστό ως η "διπλή πίστη".
 • Period: 989 to 996

  Ο Βλαδίμηρος ξεκίνησε να χτίζει εκκλησίες στη Ρωσία (989-996)

  Το πρώτο παρεκκλήσι που θα χτίσει ο Βλαδίμηρος στο Κίεβο θα αφιερωθεί στη μνήμη του αγίου Βασιλείου, το όνομα του οποίου θα φέρει, προς τιμήν του αυτοκράτορα. Τεχνίτες και μάστορες από την Κωνσταντινούπολη θα χτίσουν, τα έτη 989-996, την εκκλησία της Θεοτόκου.
 • Period: 1019 to 1054

  Χρυσή εποχή: Η εποχή της διακυβέρνησης του γιου του Βλαδίμηρου, γνωστού ως Γιαροσλάβος ο "σοφός" (1019-1054)

  Η δράση του Γιαροσλάβου είναι σημαντική για τη διεύρυνση της διεργασίας του εκχριστιανισμού. Ο Γιαροσλάβος ήταν λάτρης των βιβλίων, πολύγλωσσος, ίδρυσε μεταφραστική σχολή, ενδιαφέρθηκε για την εξάπλωση της παιδείας. Κατά την διακυβέρνησή του αναπτύσσεται έντονη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη, επεκτείνονται τα σύνορα με στρατιωτικές εκστρατείες, παρατηρείται οργανική ενσωμάτωση του ρωσικού κράτους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, το Κίεβο απέκτησε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
 • Period: 1037 to 1046

  Η ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας (1037-1946)

  Την περίοδο του Γιαροσλάβου αναπτύσσεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα: ο Γιαροσλάβος ήταν κτήτορας των πρώτων μονών στη Ρωσία, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας (που χτίστηκε από βυζαντινούς τεχνίτες κατά το πρότυπο του ομώνυμου ναού της Κων/πολης τα έτη 1037-1046 και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες) ήταν από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της εποχής και αντικατόπτριζε την αυτοπεποίθηση του χριστιανικού πλέον κράτους και του ηγεμόνα του