Εκχριστιανισμος των Σλαβων της Μεγαλης Μοραβιας

Timeline created by Faye Prokopiou
In History
 • 862

  Η ιεραποστολη ανατεθηκε στα αδερφια Κων/νο-Κυριλλο και Μεθοδιο

  Η ιεραποστολη ανατεθηκε στα αδερφια Κων/νο-Κυριλλο και Μεθοδιο
  Διαλεκτηκαν τα δυο αδερφια διοτι γνωριζαν το νοτιοσλαβικο ιδιωμα που μιλησαν οι Σλαβοι, οι οποιοι ηταν εγκατεστημενοι στις περιοχες γυρω απο την Θεσσαλονικη
 • Period:
  862
  to
  863

  Ο Μοραβος ηγεμονας Ραστισλαβος απευθυνεται τον αυτοκρατωρ Μιχαηλ Γ' για την ιεραποστολικη διαδικασια

  Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ και ο πατριάρχης Φώτιος αντιλήφθηκαν τα οφέλη της πρότασης του Ραστισλάβου. Το Βυζάντιο θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή και την πνευματική του ακτινοβολία στην κεντρική Ευρώπη.
 • 864

  Τα δυο αδερφια φτανουν στην Μοραβια.

  Τα δυο αδερφια φτανουν στην Μοραβια.
  Ο Κων/νος-Κυριλλος δημιούργησε ένα σλαβικό αλφάβητο που απέδιδε όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής. Ωστοσο, δεν αρκέστηκε σ' αυτό, αλλά απέδωσε στα σλαβικά τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία(Αγια Γραφη). Η αποστολή των δύο αδελφών, ήταν η αντικατάσταση της λατινικής γλώσσας στη Θεία Λειτουργία και στη διδακτική χρήση, από τη σλαβική.
 • 866

  Η σημασία του εκχριστιανισμου.

  Η χρήση της σλαβικής διευκόλυνε τους Μοραβούς να κατανοήσουν το κήρυγμα και τη λειτουργία και εξασφάλισε τεράστια επιτυχία στο ιεραποστολικό έργο. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος οργάνωσαν την σλαβική εκκλησία με αποτέλεσμα να μυηθούν οι Σλάβοι το πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων, συνεπώς και του Χριστιανισμού.