Αξιούπολη γ2

Ιστορία Αξιούπολης

 • 1397

  Περίοδος Τουρκοκρατίας

  Περίοδος Τουρκοκρατίας
  Το 1397, η περιοχή περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών. Βαθμιαία, από τον 15ο αιώνα, έρχονται στην περιοχή Βούλγαροι ως εργάτες στους αγρούς. Τους επόμενους 3 αιώνες εγκαθίστανται στην περιοχή πολλοί Βλάχοι, εκδιωγμένοι από τη Βόρειο Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία από τις λεηλασίες των Τουρκαλβανών.Το 1700, ιδρύεται η Αξιούπολη, ως Μποέμιτσα, από τους κατοίκους τριών γειτονικών χωριών λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν σε αυτά τα τουρκικά αντίποινα.
 • 1500

  Εκκλησία αγίου Φανουρίου

  Εκκλησία αγίου Φανουρίου
  Πριν από 500 περίπου χρόνια, όταν οι Τούρκοι είχαν κυριεύσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οι Αγαρηνοί, περίπου δηλαδή το 1500, κατέλαβαν το νησί της Ρόδου, θέλησαν να το οχυρώσουν και να ξαναφτιάξουν τα τείχη της πόλης, που είχαν σε πολλά σημεία καταστραφεί.
  Πήραν λοιπόν σαν εργάτες πολλούς χριστιανούς κι εκείνοι, βρήκαν μία θαυμάσια εικόνα ολοκάθαρη και άφθαρτη, που φαινόταν σαν να είχε αγιογραφηθεί την ίδια μέρα, πράγμα αξιοπερίεργο και που αποδεικνύει ότι η ανεύρεση της εικόνας.
 • Ιδρυση Αξιούπολης

  Ιδρυση Αξιούπολης
  Το 1700, ιδρύεται η Αξιούπολη, ως Μποέμιτσα, από τους κατοίκους τριών γειτονικών χωριών, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσαν σε αυτά τα τουρκικά αντίποινα. Η κωμόπολη ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της στη δυτική όχθη του Αξιού. Το 1760 ο πληθυσμός της ενισχύεται από κατοίκους του Δάσκιου Ημαθίας.
 • Εκκλησία Αγίου Δημητρίου

  Εκκλησία Αγίου Δημητρίου
  Ένα αντιπροσωπευτικό ιστορικό, διατηρητέο μνημείο του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της Αξιούπολης και δεν είναι άλλο από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Σφράγισε με την παρουσία του τις σημαντικές στιγμές της Αξιούπολης και αποτελεί ένα από τα σημεία της πόλης που αξίζει να δει ο επισκέπτης.
 • Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

  Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
  Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου άρχισε να κτίζεται το 1843 μετά την παραχώρηση του δικαιώματος στους Χριστιανούς από τους Τούρκους, να κτίζουν εκκλησίες, σχολεία και να δημιουργούν δικές τους κοινότητες και ολοκληρώθηκε το 1859
 • Αξιούπολη κατά 20ο αι.

  Αξιούπολη κατά 20ο αι.
  Οι κάτοικοι της Αξιούπολης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη Μάχη του Σκρα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον οποίο γαλλικός στρατός εγκαταστάθηκε στην πόλη, ώστε να ελέγχει τις κύριες αρτηρίες ανεφοδιασμού.Μεταξύ άλλων, κατασκεύασαν σιδηροδρομική γραμμή από την Αξιούπολη έως το Σκρα.Ο κεντρικός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης-Βιέννης περνούσε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την κωμόπολη και από την ίδρυσή του μέχρι το 1913 είχε το όνομα Σ.Σ. ΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ, από το 1927 μετονομάστηκε σε Σ.Σ. ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ.
 • Η ονομασία της ''Αξιούπολης''

  Η ονομασία της ''Αξιούπολης''
  Στην περιοχή ζούσαν μετά το 12ο π. Χ. αιώνα. Η παλιά ονομασία της πόλης είναι Μποιμϊτσα. Μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, στις 22/10/1912, έγινε << Βεομίτσα >> και από την 1/1/1927 πήρε τη σημερινή της ονομασία << Αξιούπολη >>
 • ιστορία Αξιούπολης

  ιστορία Αξιούπολης
  Οι κάτοικοι της Αξιούπολης έπαιξαν σημαντίκο ρόλο στη μάχη του Σκρα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο γαλλικός στρατός εγκαταστάθηκε στην πόλη για να ελέγχει τον ανεφοδιασμό και βοήθησε επίσης στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που σύνδεε την Αξιούπολη με το Σκρα και στην γέφυρα του Αξιού.
 • κατάληψη Αξιούπολης

  Στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αξιούπολη.
 • Αξιός Ποταμός Σήμερα

  Αξιός Ποταμός Σήμερα
  Ο Αξιός ή Βαρδάρης είναι ποταμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης που διασχίζει την Ελλάδα και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με μήκος 380 χλμ., από τα οποία τα 76 χλμ. είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από 50 - 600 μ. και το βάθος του φτάνει τα 4 μ. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει τη Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό Κόλπο.
 • Εκκλησία Άξιον Εστί

  Εκκλησία Άξιον Εστί
  Στην καρδιά της Αξιούπολης δεσπόζει ο ιδιαίτερα λαμπρός Ιερός Ναός της Παναγίας “Άξιον Εστί” που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2016.
  Πρόκειται για έναν μοναδικό, στην αρχιτεκτονική, ιερό ναό με ιδιαίτερη αγιογράφηση που αποτελεί στοιχείο το οποίο αξίζει να θαυμάσετε.