Λειτουργικά συστήματα

Ιστορική εξέλιξη των Λειτουργικών Συστημάτων

By gio85
  • Period: to

    1η Γενιά

    Ουσιαστικά οι πρώτοι υπολογιστές δεν είχαν Λειτουργικό Σύστημα. Αντ’ αυτού, οι χρήστες, οι οποίοι ήταν εξειδικευμένοι επιστήμονες – προγραμματιστές, έπρεπε να προγραμματίσουν την κάθε εργασία σε γλώσσα μηχανής ή ακόμα και με φυσικό χειρισμό διακοπτών.
  • Period: to

    2η Γενιά

    Με την ανακάλυψη και χρήση των τρανζίστορς υπήρξε μια πρώτη μείωση του όγκου και αύξηση της λειτουργικότητας τους. Η ανάθεση εργασιών γινότα με χρήση διάτρητων καρτών, το περιεχόμενο των οποίων περνούσε σε μαγνητικές ταινίες και από εκεί στη μνήμη του υπολογιστή, ακολουθώντας μια αντίστροφη πορεία κατά την έξοδο των αποτελεσμάτων. Η χρήση των υπολογιστών συνεχίζει να απαιτεί εξειδίκευση και πολλές γνώσεις.
  • Period: to

    3η Γενιά

    Επινοούνται έννοιες όπως ο πολυπρογραμματισμός (multiprogramming) και η πολυδιεργασία (multitasking). Εμφανίζονται τερματικά για ευκολία στη διεπαφή και απομακρυσμένη πρόσβαση. Ο χρόνος των συστημάτων αυτών μπορεί πλεόν να διαμοιραστεί σε πολλούς χρήστες, οι οποίοι μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι. Δημιουργείται το πρώτο UNIX σύστημα. Σαν περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη υπάρχουν πλέον οι διερμηνευτές εντολών.
  • Period: to

    4η Γενιά

    Εμφάνιση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών (IBM PC και συμβατά) οι οποίοι έχουν ως ΛΣ το MS-DOS της Microsoft. Παράλληλα, υπάρχουν τα μεγάλα υπολογιστικά συστήματα (mainframes) που κάνουν χρήση του UNIX κυρίως, αλλά και τα Macintosh της APPLE με το MAC-OS ως Λειτουργικό Σύστημα με τις πρώτες χρήσεις γραφικού περιβάλλοντος επικοινωνίας.
    Έννοιες όπως η φιλικότητα προς τον χρήστη αποκτούν σημασία και επιβάλλουν την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση γραφικών.
  • Period: to

    5η Γενιά

    Προσωπικοί υπολογιστές αρχικά και προσωπικές έξυπνες συσκευές τα τελευταία χρόνια, αποκτούν τεράστιες υπολογιστικές ικανότητες, σε σύγκριση με τους υπολογιστές της 4ης γενιάς. Τα λειτουργικά συστήματα εξελίσσονται και ενσωματώνουν τα περισσότερα από τα γνωρίσματα που έχουν σήμερα (φιλικότητα, πολυπρογραμματισμό, πολυχρησία, δικτύωση, ασφάλεια). Συστήματα πελάτη-εξυπηρετητή είναι το βασικό μοντέλο που ακολουθείται, με κατάληξη τα σημερινά συστήματα νέφους (cloud computing).