Istoria

Οι γενιές των ηλεκτρονικών υπολογιστών

  • Μηχανή Τούρινγκ

    Μηχανή Τούρινγκ
    Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ σχεδίασε μια μηχανή όπου μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με την μορφή αλγορίθμου.
    Η Μηχανή Τούρινγκ είναι μια υποθετική συσκευή η οποία χειρίζεται σύμβολα σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων. Παρά την απλότητά της, μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να προσομοιώνει την λογική οποιουδήποτε αλγορίθμου, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο να εξηγεί τις λειτουργίες μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στο εσωτερικό του υπολογιστή.
  • Period: to

    1η Γενιά Υπολογιστών

    Οι υπολογιστές της 1ης γενιάς χρησιμοποιούσαν λυχνίες κενού. Είχαν μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πολύ χαμηλή αξιοπιστία.
  • Πρώτος Υπολογιστής (γενικής χρήσης): ENIAC

    Πρώτος Υπολογιστής (γενικής χρήσης): ENIAC
    Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες, κατασκευασμένες από τον Λι Ντε Φόρεστ. Ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής, λειτουργούσε με λυχνίες και ονομάστηκε ENIAC, ήταν τεράστιος σε μέγεθος (καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο), και έπρεπε να τον ελέγχουν συνεχώς ειδικοί επιστήμονες. Συχνά, καίγονταν οι λυχνίες του και έπρεπε να τις αντικαθιστούν.
    Άλλοι υπολογιστές 1ης γενιάς:Edvac,Edsac,Univac.
  • Period: to

    2η Γενιά των Υπολογιστών

    Κύριο χαρακτηριστικό των υπολογιστών της 2ης γενιάς είναι το τρανζίστορ. Έχουμε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, του όγκου (μεγέθους) και του κόστους. Επίσης έχουμε αύξηση της ταχύτητας.
  • Period: to

    3η Γενιά Υπολογιστών

    Το 1958 ο Τζακ Κίλμπυ (Jack Kilby), κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μια πληθώρα άλλων εφαρμογών, όπως τηλεπικοινωνίες, πολυμέσα, ακόμη και παιχνίδια.
  • Period: to

    4η Γενιά

    Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).