ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ-ΑΔΑΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

 • Έναρξη Εθνικού Διχασμού

  Έναρξη Εθνικού Διχασμού
  Μετά τη διαφωνία Βενιζέλου - βασιλιά Κωνσταντίνου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθεί παραίτηση Βενιζέλου και έναρξη της περιόδου του «εθνικού διχασμού» ανάμεσα στους βενιζελικούς και τους βασιλικούς που φθάνει μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά το 1936.
 • Αντίπαλα Στρατόπεδα

  Αντίπαλα Στρατόπεδα
  Κλιμάκωση πολιτικής κρίσης με δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας, με το βασιλιά στην Αθήνα και το Βενιζέλο στη Θεσσαλονική
 • ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναθεμάτισε και αφόρισε τον Βενιζέλο. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν,ανάθεμα έστω».
 • ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ

  ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ
  Τον Νοέμβριο του 1916, το «κράτος των Αθηνών» εξαπέλυσε κύμα διώξεων σε βάρος των φιλοβενιζελικών με τουλάχιστον 35 νεκρούς Με την επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων ο εθνικός διχασμός έφθασε στο απόγειό του. Όλα τα λιμάνια ήταν αποκλεισμένα από τους Γάλλους με αποτέλεσμα η Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις της Νοτίου Ελλάδος να λιμοκτονήσουν.
 • ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ήταν προσωρινή, επαναστατική κυβέρνηση που ήλεγχε το λεγόμενο Κράτος της Θεσσαλονίκης (τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) από τις 16 Σεπτεμβρίου 1916 κατόπιν της επικράτησης του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, ενώ η νόμιμη συνταγματικά και επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας (με έλεγχο της Νότιας Ελλάδας) ήταν η Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916.
 • ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  Παραιτείται ο Κωνσταντίνος , ο οποίος εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα (2/15 Ιουνίου 1917). Στον θρόνο άφησε τον γιο του Αλέξανδρο, δίχως, ωστόσο, ο ίδιος να παραιτηθεί.
 • ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

  Στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις επισημοποιώντας την ανάλογη πράξη της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης. Επακολούθησαν εξορίες των πολιτικών αντιπάλων του Βενιζέλου στην Κορσική, καθαιρέσεις δεκάδων μητροπολιτών, απολύσεις εκατοντάδων δικαστικών και αξιωματικών, εξευτελισμοί χιλιάδων κληρικών, δημοσίων υπαλλήλων.
 • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΒΟΥΛΗ ΛΑΖΑΡΩΝ

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΒΟΥΛΗ ΛΑΖΑΡΩΝ
  Ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου 1917, και κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις. Ελληνικά στρατεύματα πήραν μέρος, στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ, στις τελευταίες μάχες που έγιναν στη Μακεδονία (1918). Επιπλέον, ο Βενιζέλος επανέφερε τη Βουλή που είχε εκλεγεί τον Μάιο του 1915, η οποία λόγω της «νεκρανάστασής» της ονομάστηκε Βουλή των Λαζάρων.
 • ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ

  Η συνθηκολόγηση, τέλος, της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου 1918 έβαλε τέλος στον Μεγάλο Πόλεμο που διήρκεσε τέσσερα έτη και αιματοκύλησε την Ευρώπη.
 • ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα τη θριαμβευτική νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στα υψώματα του Σκρα Ντι Λέγκεν στις 30 Μαΐου 1918 και τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων στην τελική επίθεση και διάσπαση του μετώπου, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Λίγες μέρες αργότερα, η Βουλγαρία θα συνθηκολογούσε και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους η Οθωμανική αυτοκρατορία θα σύναπτε ανακωχή στον Μούδρο.
 • ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ

  ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ
  Η Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και δικαίωσε τη τολμηρή πολιτική του Βενιζέλου. Με το τέλος του πολέμου, η Ελλάδα απέκτησε την Ίμβρο, την Τένεδο και την Ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας.
 • ΛΗΞΗ

  ΛΗΞΗ
  Η Μικρασιατική Καταστροφή και το στρατιωτικό κίνημα του 1922 ήταν η τραγική κορύφωση του δράματος που κατέληξε στη δίκη των έξι.