Εκχριστιανισμός Σλάβων

Timeline created by AthanasiaGalliou
In History
 • Period:
  740
  to
  790

  Καραντανία

  Το 740 έγινε επίθεση από τους Ούνους και ο Μπόρουθ, ο ηγεμόνας της Καραντανίας, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους Βαυαρούς, Η Καραντανία γρήγορα τέθηκε υπό την προστασία αυτών και η πίστη εξασφαλίστηκε, αφού μέλη της άρχουσας τάξης ήταν όμηροι. Η Καραντανία διέθετε πλήθος μοναστηριών και τον πρώτο χοροεπίσκοπο, υπαγόταν στην αρχιεπισκοπή Σάλτσμπουργκ. Οι Σλάβοι παγανιστές δεν δέχτηκαν άρρηκτα την νέα θρησκεία για αυτο και έκανα εξεργέσεις. Ως το τέλος του 8ου αι όμως είχαν εκχριστιανιστεί.
 • Period:
  795
  to
  900

  Κροατία (Παννονική και Δαλματική)

  Στις αρχές του 7ου αιώνα ο Ηράκλειος κάλεσε τον Πάπα να βαπτίσει τον λαό της Κροατίας. Το 795 ο πρίγκηπας της Παννονικής Κροατίας, Βοϊνομίρ, δέχτηκε την επικυριαρχία των Φράγκων και η περιοχή πέρασε στην δικαοδοσία του πατριαρχείου της Ακυληΐας. Στις αρχές του 9ου αιώνα η Δαλματική πέρασε επίσης στην δικαιοδοσία των Φράγκων και τον 10ο αιώνα όλη η Κροατία ήταν στην δικαιοδοσία του Πάπα της Ρώμης.
 • 862

  Βουλγαρία

  Βουλγαρία
  Το 852 ανέλαβε την εξουσία ο Βόρης και προσπάθησε να διατηρήσει στην χώρα την ανεξαρτησία την εκκλησίας από το πατριαρχείο της Πόλης. Το 862 έκανε συμμαχία με τον Λουδοβίκο τπν Γερμανικό κατά της Μοραβίας. Εσωτερικός λιμός ανάγκασε τον Βόρη να συνάψει ειρήνη και ακολούθως να δεχτεί και να βαπτισθεί Χριστιανός και ονομάστηκε πια Μιχαήλ. Η Βουλγαρία υπαγόταν τώρα στην δικαιοδοσία του πατριαρχείου της Πόλης.
 • 863

  Μοραβία

  Μοραβία
  Ο Ραστισλάβος, ο οποίος ήταν ηγεμόνας της Μοραβίας, ζήτησε από το Βυζάντιο βοήθεια για την υλοποιήση του εκχριστιανισμού του λαού του. Εκείνο με την σειρά του εστείλε τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, οι οποίοι δημιούργησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο, μετέφρασαν την Αγία γραφή στα σλαβονικά και η λειτουργία γινόταν σε αυτή την γλώσσα. Κατά τον τροπο αυτό ήταν ευκολότερο για τον λαό να αφομοιώσει τον Χριστιανισμό και έπειτα η γλώσσα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της εθνικής φιλολογίας των Σλάβων.
 • 883

  Βοημία

  Βοημία
  Το 883 βαφτίστηκε ο Μποριβόϊ με καθοδήγηση του Μεθοδίου, έπειτα από προσβολή του Σβιάτοπλουκ. Πιο συγκεκριμένα ο τελευταίος απογόρευσε στον Μποριβόϊ να καθίσει στο τραπέζι με τους υπολοίπους που έκαναν συζήτηση και τον προσέταξε να καθίσει στο πάτωμα, σαν σκύλος. Έτσι ο Μεθόδιος τον προέτρεψε να γίνει Χριστιανός και αυτή η πράξη έφερε και την βάπτιση ολόκληρης της Βοημίας.
 • 900

  Πολαβία

  Πρόκειται για μία περιοχή που βρισκόταν στην σημερινή βορειοανατολική Γερμανία. Η ίδια αποτελούσε στόχο εξάπλωσης των Γερμανών. Τον 10ο αιώνα εκείνοι άρχισαν τις επιδρομές στην περιοχή αυτή και οι βαπτίσεις των κατοίκων της έγιναν εξ αναγκασμού
 • 900

  Σερβία

  Σερβία
  Στις αρχές του 10ου αιώνα οι Σέρβοι ζήτησαν από τον βυζαντινό αυτοκράτορα να βαπτισθούν Χριστιανοί. Προέκυψαν 2 αντίπαλες παρατάξεις, η Φιλοβυζαντινή-Ορθόδοξη και η Φιλοβουλγαρική-Καθολική. Στο τέλος, όμως, επικράτησε στην χώρα το Χριστιανικό δόγμα.
 • 960

  Πολωνία

  Πολωνία
  Το 960 ανέλαβε την ηγεμονία της χώρας ο Μιέτσκο Α΄ και σύναψε συμμαχία με την Γερμανία, γιατί η εισβολή των δεν θα του επέτρεπε την δημιουργία του κράτους του. Η χώρα υπαγόταν στην δικαιοδοσία του Πάπα και το 990 ο ηγεμόνας δώρισε την χώρα σε εκείνον. Το 996 πραγματοποιήθηκε η βάπτιση του Μιέτσκο και έφερε τον Χριστιανισμό στον λαό της Πολωνίας. Εκείνος φαίνεται πως εξεργέθηκε, καθώς το 1030 έγιναν εξεργέσεις απο Παγανιστές. Μέχρι τον 13ο αιώνα, όμως, είχαν όλοι βαπτιστεί.
 • 988

  Ρωσία

  Ρωσία
  Εκχριστιανισμός των Ρώσων έγινε από το Βλαδίμηρο Α', τον τότε πρίγκηπα του Κιέβου. Ο Βλαδίμηρος είχε δοκιμάσει να μεταρρυθμίσει το σλαβικό παγανισμό καθιερώνοντας τον Περούν ως υπέρτατη θεότητα.Είδωλα του Περούν είχαν τοποθετηθεί στα σπουδαιότερα μέρη της χώρας, ενώ αναφέρονται ακόμα και ανθρωποθυσίες στο όνομά του. Ο Βλαδίμιρ παντρεύεται την αδερφή του Βασιλείου Β΄ με την προϋπόθεση ο πρώτος να βαπτισθεί Χριστιανός. Με την σειρά του ο ηγεμόνας κάλεσε τον λαό να βαπτισθεί.
 • 1100

  Πομερανία

  Ο εκχριστιανισμός της Πομερανίας άρχισε τον 12ο αιώνια και πραγματοποιήθκε με την συνεργασία του Μπολεσλάβ Γ΄, ο τότε ηγεμόνας, και του Όθωνος, ο τότε επίσκοπος της Βαμβέργης.