ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

  • 2200 BCE

    Άβακας

    Άβακας
    Γύρω στο 2200 π.Χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εµπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δηµιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθµητήριο που χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο όνοµά του είναι Άβακας.Τον Άβακα τον βελτίωσαν αρκετά οι Κινέζοι αρκετά χρόνια αργότερα και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα. Στην εικόνα εμφανίζεται ένας Ρωμαϊκός Άβακας.
  • 130 BCE

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη
    Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς. Το 'κόσκινο' του ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη για την εποχή του και ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σημαντικού αυτού προσώπου.
  • 87 BCE

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. -πιθανά στη Ρόδο- και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο πίνακας έδειχνε την ετήσια κίνηση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο καθώς και τις ανατολές και τις δύσεις των λαμπρών άστρων και αστερισμών κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Η μηχανή του Pascal

    Η μηχανή του Pascal
    Ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία επονομάστηκε Πασκαλίνα (Pascaline). Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι. Η μηχανή εκτελούσε δύο πράξεις, πρόσθεση και αφαίρεση. Στο επάνω μέρος υπήρχε μια σειρά από οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), που το καθένα περιείχε τους αριθμούς από 0 έως 9. Ο πρώτος τροχός συμβόλιζε τις μονάδες, ο δεύτερος τις δεκάδες, ο τρίτος τις εκατοντάδες, κ.ο.κ.
  • Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ»

    Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ»
    Ο γνωστός από τη δημιουργία των Νεπερίων λογαρίθμων Σκώτος μαθηματικός Τζον Νέπιερ δημιούργησε ένα αβάκιο με ράβδους, που έμεινε στην Ιστορία με την ονομασία «Κόκκαλα του Νέπιερ», επειδή οι ράβδοι του ήταν κοκκάλινες. Με τα «κόκκαλα» αυτά ήταν δυνατός ο σχετικά εύκολος υπολογισμός γινομένων αλλά και πηλίκων.
    Με την πάροδο του χρόνου έγιναν αρκετές βελτιώσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για άλλους υπολογισμούς, όπως για τον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας ενός αριθμού.
  • Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ

    Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ
    Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής. Έτσι, η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ έμεινε μόνο στη θεωρία και δεν κατασκευάστηκε ποτέ, παρά τις προσπάθειες του δημιουργού της.
  • Το "πρώτο πρόγραμμα" υπολογιστή από την Άντα Λάβλεϊς

    Το "πρώτο πρόγραμμα" υπολογιστή από την Άντα Λάβλεϊς
    Η μηχανή του Μπάμπατζ ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, γι’ αυτό και δεν κατάφερε να την δημιουργήσει όπως την ήθελε. Η Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace) κατέγραψε και επεξεργάστηκε τα σχέδια του, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια / αναλύτρια υπολογιστών στην ιστορία. Προς τιμή της, μια από τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού πήρε το όνομά της (Ada). Η λαίδη Άντα ήταν κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που βοήθησε πάρα πολύ την Ελληνική Επανάσταση.
  • Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ

    Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ
    Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. αποφάσισε να κάνει μια απογραφή του πληθυσμού της χώρας. Όμως, επειδή η χώρα ήταν πολύ μεγάλη, η διαδικασία απογραφής ήταν τεράστια και ιδιαίτερα χρονοβόρα.
    Ο Χέρμαν Χόλεριθ κατασκεύασε μια μηχανή, με την οποία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή μέσα σε δύο χρόνια, μ'ονο. Η μηχανή αυτή ήταν η απαρχή για τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο, της ΙΒΜ.
  • Λη ντε Φόρεστ - Τρίοδος ηλεκτρονική λυχνία

    Λη ντε Φόρεστ - Τρίοδος ηλεκτρονική λυχνία
    Η σημαντικότερη εφεύρεσή του ντε Φόρεστ, ήταν ένας τύπος λυχνίας κενού που σήμερα είναι γνωστή ως «τρίοδος». Αυτή η λυχνία, έφερε την επανάσταση σε ολόκληρο τον τομέα της ηλεκτρονικής. Έγινε βασικό συστατικό σχεδόν σε όλα τα ραδιόφωνα, τα ραντάρ, την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 τα τρανζίστορ άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Χάρη σ΄ αυτή, δημιουργήθηκε ο πρώτος ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής Colossus Mark I, το 1943.
  • Η μηχανή του Leibniz

    Η μηχανή του Leibniz
    O Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Στα αρχικά στάδια της καριέρας του, επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.