Τούμπα 1024x518

Τούμπα Κιλκίς

 • Ιστορία Τούμπα Κιλκίς

  Ιστορία Τούμπα Κιλκίς
  Η Τούμπα βρίσκεται δυτικά του Αξιού ποταμού σε απόσταση περίπου 11χλμ. Η ονομασία της οφείλεται στην ύπαρξη τριών ταφικών τύμβων. Οι δύο τύμβοι βρίσκονται στα βορειοανατολικά του χωριού σε απόσταση περίπου 3χλμ, ενω ο τρίτος βρίσκεται μέσα στον οικισμό της εκκλησίας 'Αγιος Αθανάσιος. Το χωρίο Τούμπα χρονολογείται περίπου το 1918 μτχ.
 • Έρευνα ταφικών τύμβων

  Έρευνα ταφικών τύμβων
  Στην δεκαετία του 1960 ο εφορος θεσσαλονίκης Φώτιος Πέτσας διενήργησε ανασκαφή στον τύμβο 1 και αποκάλυψε έναν τάφο Μακεδονικού τύπου. Ενώ ο τύμβος 2 ερευνήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα το 1992 από την αρχαιολόγο Θωμαή Σαββοπούλου και στο κέντρο εντοπίστηκε ένας κιβωτιόσχημος τάφος.
 • τρίτος τύμβος

  τρίτος τύμβος
  Ενώ στον χώρο της εκκλησίας συμπληρώνεται από έναν τρίτο εντός του σύγχρονου οικισμού στον οποίο ο τελευταίος οφείλει και την ονομασία του.
 • ιστορία ταφικών τύμβων

  ιστορία ταφικών τύμβων
  Τα μνημεία αυτά, σε συνδυασμό με λίγες αυτόνομες ταφές, δηλώνουν την ύπαρξη ενός αρχαίου νεκροταφείου, το οποίο βρισκόταν σε λειτουργία τουλάχιστον κατά τα ύστερα κλασικά και πρώιμα ελληνιστικά χρόνια και ανήκε σε μία άγνωστη αρχαία πόλη.
 • Η σημερινή τούμπα κιλκίς

  Η σημερινή τούμπα κιλκίς
  ΤΕΛΟΣ' Η Τούμπα ανήκει στον δήμο ΠΑΙΟΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Τούμπα”. Έδρα του δήμου είναι το Πολύκαστρο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Τούμπα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τούμπας, του πρώην Δήμου ΕΥΡΩΠΟΥ.