Kykloi

"Η Ιστορία του Αυτόματου Υπολογισμού - από τις Υπολογιστικές Μηχανές στου Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές"

  • 2200 BCE

    Άβακας

    Άβακας
    Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι γύρω στο 2200 π.Χ. δηµιούργησαν τον πρώτο υπολογιστή, το γνωστό Αριθµητήριο, το επίσημο όνοµά του οποίου είναι Άβακας. Αρκετά χρόνια αργότερα τον βελτίωσαν οι Κινέζοι και του έδωσαν τη µορφή που έχει σήμερα.
  • Period: 2200 BCE to

    Οι τρεις κύκλοι του Αυτόματου Υπολογισμού

    Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
  • 130 BCE

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

    Το Κόσκινο του Ερατοσθένη
    Ο αρχαίος Έλληνας Ερατοσθένης, μεγάλος μαθηματικός, ανακάλυψε μια μέθοδο για να υπολογίζει τους πρώτους αριθμούς.
  • 100 BCE

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο «Αρχαιότερος Υπολογιστής». Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. - πιθανά στη Ρόδο - και διέθετε 32 οδοντωτά γρανάζια.
  • Η μηχανή του Pascal

    Η μηχανή του Pascal
    Ο Γάλλος μαθηματικός Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal) κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία επονομάστηκε Πασκαλίνα (Pascaline). Με τη μηχανή αυτή μπορούσε κάποιος να κάνει (σχετικά) εύκολα μαθηματικούς υπολογισμούς. Η μηχανή του Pascal είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα. Η μηχανή είχε μικρές διαστάσεις και μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα μικρό τραπέζι.
  • Η μηχανή του Leibniz

    Η μηχανή του Leibniz
    O Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. Στα αρχικά στάδια της καριέρας του, επινόησε το δυαδικό αριθμητικό σύστημα που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για τις γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών.
  • Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ

    Η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ
    Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών. Θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή».
  • Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ

    Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ
    Ο Χέρμαν Χόλεριθ (Herman Hollerith) κατασκεύασε μια μηχανή, με την οποία η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε να ολοκληρώσει την απογραφή του πληθυσμού μέσα σε δύο χρόνια, χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Η μηχανή αυτή ονομάστηκε Census Tabulator και ήταν η απαρχή για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο, της ΙΒΜ (σημερινής Lenovo).
  • 1η Γενιά Υπολογιστών (1943 - 1956)

    1η Γενιά Υπολογιστών (1943 - 1956)
    Ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ σχεδίασε την "μηχανή Τιούρινγκ" και Colossus Mark I, τον πρώτο προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή, για την αποκρυπτογράφηση της γερμανικής μηχανής Enigma στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
    Το 1946, κατασκευάστηκε Ο ENIAC ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικού σκοπού, που λειτουργούσε με λυχνίες και ήταν τεράστιος σε μέγεθος.
    Το 1949 κατασκευάζεται ο Manchester Mark-H από τους Τιούρινγκ και Champernowne.
  • 2η Γενιά των Υπολογιστών (1956- 1963)

    2η Γενιά των Υπολογιστών (1956- 1963)
    Την περίοδο αυτή οι λυχνίες αντικαθίστανται από τρανζίστορς. Οι ηλεκτρονικές αυτές κατασκευές επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Το 1956 στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.) κατασκευάστηκε ο πρώτος Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που λειτουργούσε με τρανζίστορς, ο ΤΧ-0.
  • 3η Γενιά (1964- 1971)

    3η Γενιά (1964- 1971)
    Το 1958 ο Τζακ Κίλμπυ, της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα, κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα (chip) συνδυάζοντας τρανζίστορς, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Το δημιούργημα του Κίλμπυ επέτρεψε στους επιστήμονες να κατασκευάσουν υπολογιστές τόσο μικρούς ώστε να μπορούμε ακόμη και να τους μεταφέρουμε.
  • 4η Γενιά (1971 - σήμερα)

    4η Γενιά (1971 - σήμερα)
    Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή.