Michelangelo buonarroti

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ 1475-1564

  • Mar 6, 1475

    ΓΕΝΗΣΗ

    ΓΕΝΗΣΗ
    Ο Μιχαήλ Άγγελος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1475, στο Καπρέζε της Ιταλίας, μια κωμόπολη 60 χλμ μακριά από τη Φλωρεντία και που σήμερα, προς τιμή του λέγεται, Καπρέζε Μικελάντζελο. Υπήρξε γιος του Λουντοβίκο ντι Μπουοναρότι ντι Σιμόνι και της Φραντσέσκα ντι Νέρι ντελ Μινιάτο ντι Σιένα.
  • Jun 30, 1481

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ
    Ο Μιχαήλ Άγγελος είχε άλλα τέσσερα αδέρφια ενώ κατά την γέννα του τελευταίου, το 1481, η μητέρα του πέθανε.
  • Jun 30, 1487

    ΞΕΚΙΝΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΓΚΙΡΑΝΤΑΓΙΟ

    ΞΕΚΙΝΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΓΚΙΡΑΝΤΑΓΙΟ
    Εκεί ήρθε σε επαφή με την τεχνική της νωπογραφίας και εξασκήθηκε στο σχέδιο. Θεωρείται πιθανό πως ο Μιχαήλ Άγγελος παρέμεινε στο εργαστήριο του Γκιρλαντάγιο στην διάρκεια τριών ετών μαθητείας, σύμφωνα με σχετική σύμβαση που είχε υπογράψει ο πατέρας του το 1488, ωστόσο υπήρξε σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος
  • Period: Jun 30, 1490 to Jun 30, 1492

    ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ

  • Period: Jun 30, 1491 to Jun 30, 1492

    ΜΑΧΗ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

  • Mar 17, 1493

    ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ

    ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟΣ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ
  • Jun 30, 1496

    ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΤΑΙ ΤΗ ΡΩΜΗ

    ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΤΑΙ ΤΗ ΡΩΜΗ
  • Jun 30, 1496

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΕΝΤΙΑ

    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΕΝΤΙΑ
    Ο Μιχαήλ Άγγελος εγκατέλειψε την Φλωρεντία και αφού έμεινε για ένα διάστημα στη Βενετία, εγκαταστάθηκε αργότερα στη Μπολόνια. Εκεί εξασφάλισε μία σημαντική παραγγελία για την ολοκλήρωση τριών ημιτελών γλυπτών, για την εκκλησία του Σαν Ντομένικο. Παρέμεινε στη Μπολόνια για περισσότερο από ένα χρόνο και επέστρεψε στη Φλωρεντία το Νοέμβριο του 1495.
  • Jun 30, 1504

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ
    Αναλαμάνει την δημιουργία του Δαβίδ, για τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, ενός μαρμάρινου γλυπτού μεγάλων διαστάσεων. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1504 προσδίδοντας μεγάλο κύρος στο Μικελάντζελο. Αποτέλεσε παράλληλα σύμβολο της νέας Φλωρεντινής δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί τελικά στην Πιάτσα ντέλλα Σινιορία (Plazza della Signoria) μπροστά από το Παλάτσο Βέκιο (Palazzo Vecchio).
  • Jun 30, 1505

    CAPELLA SISTINA

    CAPELLA SISTINA
    ο Μικελάντζελο αναλάμβανε παράλληλα πολλές παραγγελίες. Μία από αυτές αφορούσε στην διακόσμηση του θόλου του Παπικού Παρεκκλησίου (Καπέλα Σιξτίνα), με νωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων. Ο Μιχαήλ Άγγελος αντιπρότεινε ένα περισσότερο σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, δημιουργώντας τελικά, σε διάστημα τεσσάρων ετών (1508-1512), περισσότερες από 300 βιβλικές φιγούρες και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις, όπως σκηνές από την Γένεση, την ιστορία του Νώε ή τη Δευτέρα Παρουσία.
  • Period: Jun 30, 1508 to Jun 30, 1512

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ CAPELLA SISTINA

    Ο Μιχαήλ Άγγελος αντιπρότεινε ένα περισσότερο σύνθετο και φιλόδοξο εγχείρημα, δημιουργώντας τελικά, σε διάστημα τεσσάρων ετών (1508-1512), περισσότερες από 300 βιβλικές φιγούρες και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις, όπως σκηνές από την Γένεση, την ιστορία του Νώε ή τη Δευτέρα Παρουσία. Τα τέσσερα αυτά χρόνια, λέγεται, ότι ο Μικελάντζελο δεν βγήκε από την Καπέλα Σιξτίνα παρά ελάχιστα και δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει το έργο του, δημιουργώντας έτσι μια αναστάτωση,
  • Period: Jun 30, 1534 to Jun 30, 1541

    ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ CAPELLA SISTINA

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1530, επισκέφτηκε εκ νέου τη Ρώμη πραγματοποιώντας προσπάθεια να ολοκληρώσει τον Τάφο του Ιούλιου Β'. Οι εργασίες διακόπηκαν την περίοδο 1534-1541, όταν ανέλαβε να ζωγραφίσει την Δευτέρα Παρουσία στην Καπέλα Σιξτίνα.
  • Jun 30, 1546

    ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.

    ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
    Τα σχέδια που ακολουθήθηκαν ανήκαν στον Ντονάτο Μπραμάντε, ωστόσο ο Μιχαήλ Άγγελος σχεδίασε το θόλο της, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πριν το θάνατό του, αν και η τοποθέτησή του έλαβε χώρα μεταγενέστερα.
  • Feb 18, 1564

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ
    Σύμφωνα με τον Βαζάρι, διατύπωσε τη διαθήκη του λέγοντας πως αφήνει "την ψυχή του στο Θεό, το σώμα του στη γη και τα υλικά αγαθά στους πιο κοντινούς συγγενείς". Η σορός του εναποτέθηκε σε μία σαρκοφάγο στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Ρώμη, αλλά μετά από λίγες ημέρες, ο ανηψιός του, Λιονάρντο Μπουανόρι, οργάνωσε την κλοπή της, μεταφέροντας το λείψανο στην Βασιλική της Santa Croce της Φλωρεντίας, εκπληρώνοντας σχετική επιθυμία του ίδιου του Μιχαήλ Άγγελου.