Ευρωπαϊκή σημαία(2)

Ευρωπαϊκή Ένωση

By Irene V
  • Period: to

    1945 - 1959 Μια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίας

  • Ημέρα της Ευρώπης

    Ημέρα της Ευρώπης
  • Σχέδιο Σουμάν

     Σχέδιο Σουμάν
    Βασιζόμενες στο σχέδιο Σουμάν, έξι χώρες υπογράφουν μια συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους —άνθρακα και χάλυβα— κάτω από μια κοινή διεύθυνση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καμιά από αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί πια να φτιάχνει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.
  • Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα

     Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα
  • Period: to

    1960 - 1969 Η «ανθηρή δεκαετία του ‘60» – μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξης

  • Κοινή γεωργική πολιτική

    Κοινή γεωργική πολιτική
    Εγκαινιάζεται η «κοινή γεωργική πολιτική» (ΚΓΠ) της ΕΕ, χάρη στην οποία τα κράτη μέλη ελέγχουν από κοινού την παραγωγή των τροφίμων.
  • Οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική

    Οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική
    Υπογράφεται η πρώτη σημαντική διεθνής συμφωνία της ΕΕ που υπόσχεται οικονομική βοήθεια σε 18 πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών χωρών στην Αφρική. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει ειδική εταιρική σχέση με 78 χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό (χώρες ΑΚΕ). Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χορηγός αναπτυξιακής ενίσχυσης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεών της είναι οι χώρες-αποδέκτες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς

    Καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς
    Τα έξι κράτη μέλη καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς μεταξύ τους, πράγμα που επιτρέπει για πρώτη φορά ελεύθερες διασυνοριακές συναλλαγές. Οι ίδιοι δασμοί επιβάλλονται επίσης στις εισαγωγές τους από τις άλλες χώρες. Έτσι δημιουργείται η μεγαλύτερη εμπορική οντότητα στον κόσμο. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των έξι αφενός και μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου αφετέρου αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
  • Period: to

    1970 - 1979Η Κοινότητα σε εξέλιξη– η πρώτη διεύρυνση

  • Ενιαίο Νόμισμα

    Ενιαίο Νόμισμα
    Το πρώτο σχέδιο ενιαίου νομίσματος της ΕΕ χρονολογείται από το 1970. Για να διατηρήσουν τη νομισματική σταθερότητα, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφασίζουν να περιορίσουν μέσα σε στενά όρια τη δυνατότητα διακύμανσης των ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων τους. Αυτός ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ), που δημιουργήθηκε το 1972, ήταν το πρώτο βήμα προς την εισαγωγή του ευρώ, 30 χρόνια αργότερα.
  • Νέα Μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Νέα Μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
    Οι Έξι γίνονται επισήμως Εννέα, όταν η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται πλήρη μέλη της ΕΕ.
  • Ίδρυση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης

    Ίδρυση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης
    Για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ αποφασίζουν την ίδρυση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σκοπός του είναι η μεταφορά χρημάτων από τις πλούσιες στις φτωχές περιφέρειες, για τη βελτίωση των δρόμων και των επικοινωνιών, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή η πολιτική ενίσχυσης απορροφά σήμερα το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
  • Period: to

    1980 - 1989Η μορφή της Ευρώπης αλλάζει – η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

  • Είσοδος της Ελλάδας

    Είσοδος της Ελλάδας
    Ο αριθμός των μελών της ΕΕ γίνεται διψήφιος όταν η Ελλάδα προσχωρεί ως δέκατο μέλος. Η χώρα ικανοποιούσε τις πολιτειακές προϋποθέσεις μετά την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.
  • Ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα

    Ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα
    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η αυτοματοποίηση αλλάζουν τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, η ΕΕ εγκρίνει το 1984 το πρόγραμμα Esprit, το πρώτο από τα πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει έκτοτε.
  • Προσχόρηση Ισπανίας Πορτογαλίας

    Προσχόρηση Ισπανίας Πορτογαλίας
    Ύστερα από συμφωνία που υπογράφεται το 1985, η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στην ΕΕ, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών σε δώδεκα.
  • Period: to

    1990 - 1999Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

  • Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
    Υπογράφεται στο Μάαστριχτ η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της ΕΕ, με το οποίο θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα καθώς επίσης και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και για στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη, η «Ευρωπαϊκή Κοινότητα» μετονομάζεται επίσημα σε "Ευρωπαϊκή Ένωση".
  • Ενιαία αγορά

    Ενιαία αγορά
    Τίθεται σε ισχύ η ενιαία αγορά και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες που περιλαμβάνει: η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων είναι πλέον πραγματικότητα. Περισσότεροι από 200 νέοι νόμοι έχουν θεσπιστεί από το 1986, καλύπτοντας τις φορολογικές πολιτικές, τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και άλλα εμπόδια για το άνοιγμα των συνόρων. Η ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων υπηρεσιών αναβάλλεται για αργότ
  • Νέα Μέλη

    Νέα Μέλη
    Η Aυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι πλέον 15 και περιλαμβάνουν όλα σχεδόν τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Τον Οκτώβριο 1990, με την επανένωση της Γερμανίας, η πρώην Ανατολική Γερμανία γίνεται τμήμα της ΕΕ.
  • Period: to

    2000 – 2009Περαιτέρω εξελίξεις

  • Νέα Μέλη

    Νέα Μέλη
    Οκτώ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης —η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία— προσχωρούν στην ΕΕ. Αυτό είναι το τέλος της διχοτόμησης της Ευρώπης που είχε αποφασιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις πριν από 60 χρόνια στη Γιάλτα. Προσχωρούν επίσης η Κύπρος και η Μάλτα.
  • Νέα μέλη

    Νέα μέλη
    Δύο ακόμη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προσχωρούν στην ΕΕ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρατών μελών σε 27. Η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Τουρκία είναι επίσης χώρες υποψήφιες για προσχώρηση.
  • Συνθήκη της Λισαβόνας

     Συνθήκη της Λισαβόνας
    Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπογράφουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τροποποιεί τις προηγούμενες Συνθήκες. Στόχος της είναι να καταστήσει την ΕΕ πιο δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή, και συνεπώς ικανή να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η αειφόρος ανάπτυξη. Η Συνθήκη της Λισαβόνας κυρώνεται από όλες τις χώρες της ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009
  • Period: to

    2010 – μέχρι σήμεραΜια δεκαετία ευκαιριών και προκλήσεων

  • Η Κύπρος αναλαμβάνει της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Η Κύπρος αναλαμβάνει της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    Η Κύπρος αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δεσμευόμενη ότι θα εργαστεί "Για μια Καλύτερη Ευρώπη".
  • Eurigroup και Κύπρος

    Eurigroup και Κύπρος
    Το Eurogroup καταλήγει σε πολιτική συμφωνία για το μελλοντικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Στόχος είναι η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
  • Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

    Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία
    Η τρομοκρατική επίθεση κατά του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι προκαλεί διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέρ της ελευθερίας του λόγου, και οδηγεί σε νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας