April

Παγκόσμιες , Ευρωπαϊκές και Εθνικές Ημέρες Απριλίου

 • Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

  Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου
  Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση». ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/260#ixz
 • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
  Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
 • Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

  Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
  Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.
 • Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπόλεμου

  Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπόλεμου
  Ξεκίνησε δειλά το 2008 μέσω διαδικτύου και πλέον διεξάγεται σε περισσότερες από 130 πόλεις του κόσμου. Το 2016 γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.
  Η Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου (International Pillow Fight Day), εκτός από την εκτόνωση που προσφέρει, απαιτεί από τον κάθε συμμετέχοντα την καταβολή ενός χρηματικού ποσού, το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
 • Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

  Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
  Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/221#ixzz45sbloHjE
 • Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

  Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών
  Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.Σύμφωνα με την αναφορά του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από νάρκες 15-20.000 άνθρωποι, το 20% των οποίων είναι παιδιά.
 • Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

  Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων
  Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
  Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
 • Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

  Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
  Kαθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έχει στόχο να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Επιλέχτηκε η μέρα αυτή γιατί είναι η μέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).
 • Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα

  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα
  Θεσπίσθηκε με πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου 2003, με σκοπό υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 και να συμβάλει στην καταπολέμηση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
  Τιμάται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο, με αφορμή τη μαζική εξόντωση της φυλής Τούτσι από τη φυλή Χούτου, η οποία άρχισε στις 7 Απριλίου 1994.
 • Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
  Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2016) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και την καταπολέμηση του διαβήτη.
 • Ημέρα του Έθνους των Ρομά

  Ημέρα του Έθνους των Ρομά
  Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
  Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατ
 • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον

  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον
  Kαθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
  Γιορτάζεται την ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Πάρκινσον που το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήτει το νευρικό σύστημα.
 • Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου

  Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου
  Καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς μ.κ.ο. με έδρα το Λονδίνο και έχει στόχο να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίσει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.Στην Ελλάδα, μέλη της είναι οι μ.κ.
 • Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα

  Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα
  Η Διεθνής Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα (International Day of Human Space Flight) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 7 Απριλίου 2011, για να τιμήσει τα επιτεύγματα του ανθρώπου στο διάστημα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 12η Απριλίου. Την ημέρα αυτή του 1961, ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, ξεκινώντας έτσι την περιπέτεια του διαστήματος.
 • Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών

  Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των Στρατιωτικών Δαπανών
  Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα Απριλίου (18 Απριλίου το 2016), με πρωτοβουλία του βραβευμένου με Νόμπελ «Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης» (International Peace Bureau) και του «Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής» (Institute Policy Studies), μιας αριστερόστροφης δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα ποσά που δαπανώνται για εξοπλισμούς και τα οποία ξεπερνούν το 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (2015)
 • Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

  Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης
  H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση της Τουρκίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
  Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας. ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/351#ixzz45sd19VN9
 • Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων
  Γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες και στόχος της είναι να κινητοποιήσει παιδιά και νέους από 5 έως 25 ετών, που προσφέρουν κοινωνικό έργο καθημερινά μέσα από την εθελοντική προσφορά. Καθιερώθηκε το 1988 από την Youth Service America (YSA) και γιορτάζεται σ’ ένα από τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Απριλίου (15-17 Απριλίου το 2016).
  Στην Ελλάδα, την οργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει η μ.κ.ο. Έλιξ.
 • Ημέρα του Δισκοπωλείου

  Ημέρα του Δισκοπωλείου
  Η Ημέρα του Δισκοπωλείου ξεκίνησε το 2007 από τις ΗΠΑ ως γιορτή των 700 ανεξάρτητων δισκοπωλείων της χώρας και σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Είναι η ημέρα, κατά την οποία τα ανεξάρτητα δισκάδικα του κόσμου, μαζί με τους καλλιτέχνες, γιορτάζουν την τέχνη της μουσικής και μας θυμίζουν ότι η ύπαρξή τους απειλείται από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μουσική. Ως Ημέρα του Δισκοπωλείου (Record Store Day) έχει καθιερωθεί το τρίτο Σάββατο κάθε Απριλίου.
 • Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

  Παγκόσμια Ημέρα Φωνής
  Κάθε χρόνο στις 16 Απριλίου οι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας που σχετίζονται με την φωνή (Ωτορινολαρυγγολόγοι, Λογοπαθολόγοι, Λογοθεραπευτές) γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής και καλούν άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους να φροντίσουν την υγιεινή της φωνή τους.
  Η φωνή είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και μέσω αυτής τελείται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας με τα άτομα του κοντινού και μη περιβάλλοντός μας.
 • Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας

  Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
  Kαθιερώθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH), με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης, Φρανκ Σνάμπελ, αιμορροφιλικού και του ίδιου.
  Eίναι μία κληρονομική αιμορραγική διαταραχή, που εμφανίζεται καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς και εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία.
 • Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

  Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης
  Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα της Βραζιλίας στις 17 Απριλίου του 1996.
  Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», που συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ' όλο τον κόσμο.
  Η «Βία Καμπεσίνα», που σημαίνει «Αγροτική Οδός», αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
 • Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

  Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών
  Η 18η Απριλίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών και αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο εκδηλώσεις ώστε να γίνουν γνωστά η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
 • Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

  Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
  Είναι η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.Τη μέρα αυτή διεξάγονται εκδηλώσεις στις έδρες των νομών και των επαρχείων και περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογίας, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνου. Ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 • Ημέρα Κινέζικης Γλώσσας

  Ημέρα Κινέζικης Γλώσσας
  Η Ημέρα της Κινέζικης Γλώσσας καθιερώθηκε το 2010 από την ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμηθεί η κινεζική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
  Η 20η Απριλίου επελέγη ως Ημέρα της Κινεζικής Γλώσας (UN Chinese Language Day), επειδή την ημερομηνία αυτή τιμάται στην Κίνα ο Τσανγκ Τζιέ, μία μυθική φιγούρα της χώρας, που έζησε γύρω στο 2650 π.Χ. και θεωρείται ότι ανακάλυψε τα κινέζικα ιδεογράμματα.
 • Period: to

  Παγκόσμια Εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα

  Η Παγκόσμια Εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται από τις 20 έως τις 26 Απριλίου ως εβδομάδα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Διοργανώνεται από την Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.Εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

  Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας
  Η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου και είναι η καταληκτήρια ημέρα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, που ξεκινά στις 15 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
  Ξεκίνησε το 2001, με πρωτοβουλία της καναδής ψυχολόγου Μάρσι Σαγκάλ, για να υπενθυμίσει στους καναδούς πρώτα και στον υπόλοιπο κόσμο αργότερα την ικανότητα του ανθρώπου να σκέπτεται νέες ιδέες, να χρησιμοποιεί τη φαντασία του και να λαμβάνει αποφάσεις για ένα καλύτερο κόσμο.
 • Ημέρα της Γης

  Ημέρα της Γης
  Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
  Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης

  Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης
  Η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου.
  Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη - μέλη του διεθνούς οργανισμού.
  Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».
 • Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας

  Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας
  Η Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας καθιερώθηκε με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2010 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου για να τιμηθεί η αγγλική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και η πιο διαδεδομένη ανά την υφήλιο.
  Η 23η Απριλίου επελέγη ως Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1616 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ.
 • Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

  Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
  Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή 2 μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Γι' αυτό η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
  Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, με σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα».
  Εκτιμάται ότι τη μέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4.000.000 τριαντάφυλλα.
 • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας
  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ για να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την πιο παλιά ασθένεια της ανθρωπότητας.
  Η ελονοσία, μεταδίδεται από τα κουνούπια και προσβάλλει κάθε χρόνο 500.000.000 ανθρώπους, από τους οποίους το 1.000.000 τελικά υποκύπτει, το 90% στην Υποσαχάρειο Αφρική. Η αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ. Στην Ελλάδα, η ελονοσία έχει εξαλειφθεί.
 • Ημέρα του DNA

  Ημέρα του DNA
  Η 25η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα του DNA (DNA Day), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1953, οι βιολόγοι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA, τη σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα.
  Ο εορτασμός ξεκίνησε το 2003 από τις ΗΠΑ και από το 2012 έλαβε διεθνή χαρακτήρα.
 • Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης

  Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης
  Η 25η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης για την ενημέρωση σχετικά με το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης ή αλλοτρίωσης. Το Σύνδρομο αυτό παρατηρείται σε παιδιά, τα οποία δεν επιθυμούν επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς. Eμφανίζεται κυρίως σε παιδιά χωρισμένων γονέων. Εκδηλώνεται με άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, αδιαφορία προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και απέχθεια.
  Η ιδέα για την καθιέρωση αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας ξεκίνησε από τον Καναδά το 2005.
 • Period: to

  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

  Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (European Immunization Week) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 25 έως τις 30 Απριλίου, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών προωθεί το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.
 • Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

  Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  Όταν αναφερόμαστε στη Διανοητική Ιδιοκτησία εννοούμε τόσο την πνευματική ιδιοκτησία (δικαιώματα καλλιτεχνών πάνω στο έργο τους), όσο και τη βιομηχανική ιδιοκτησία (δικαιώματα εφευρετών πάνω στις πατέντες τους).
  Η Παγκόσμια αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
  Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στην καθημερινή ζωή και η επισήμανση της συνεισφοράς των καλλιτεχνών κσι των εφευρετών στην ανάπτυξη των κοινωνιών
 • Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου

  Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου
  Η Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Απριλίου, με σκοπό να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κατασκευαστικού σχεδίου και των δημιουργών του στη δημόσια ζωή.
  Την ημέρα τιμούν οι επαγγελματίες του χώρου σε 17 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.
 • Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

  Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
  Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου κυρήχθηκε το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να εφαρμόσουν την οδηγία του 2003 η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας
 • Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία
  Η μέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) με στόχο την ευαισθητοποίηση στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
  Σύμφωνα με τη ΔΟΕ:
  2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο.
  Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
  440.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν από επικίνδυνες ουσίες.
  Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε μέρα.
 • Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

  Παγκόσμια Ημέρα Ευχής
  Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχής καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Make-A-Wish».
  Σκοπός είναι η εκπλήρωση περισσότερων ευχών και η ανάγκη να μοιραστεί ελπίδα και δύναμη σε όλα εκείνα τα παιδιά που πάσχουν από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους. Η βοήθεια μπορεί να έχει τη μορφή μίας δωρεάς στο εικονικό συντριβάνι του ιστότοπου www.worldwishday.org ή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διάδοσης του μηνύματος σε φίλους και συγγενείς.
 • Παγκόσμια Ημέρα Χορού

  Παγκόσμια Ημέρα Χορού
  Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
  Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.
 • Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου

  Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου
  Η 29η Απριλίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στα εκατομμύρια θύματα του χημικού πολέμου, ενός μαζικού μέσου εξόντωσης, που έκανε την εμφάνισή του τον 20ο αιώνα, στα πεδία των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Την ημερομηνία αυτή του 1997 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, την οποία επιβλέπει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας.
 • Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

  Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας
  Στόχος του εορτασμού είναι η ενημέρωση για το ρόλο που είχε η επιστήμη της Ανοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας.
  Η Ανοσολογία είναι κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού απέναντι σε κάποιον βλαπτικό παράγοντα. Οι εμβολιασμοί αποτελούν παράδειγμα επιτυχούς χειρισμού της ανοσιακής απόκρισης. Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιείται σε σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις. Η μεταμόσχευση οργάνων έγινε πραγματικότητα, καθώς κατανοήθηκε ο ρόλος του ανοσιακού συστήματος.
 • Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ

  Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ
  H UNESCO ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής το 2011 στο Παρίσι.
  Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές». Η πρωτοβουλία ανήκει στον αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».
  Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις ΗΠΑ.