Κατάλογος

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • Apr 2, 1453

    ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

    ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Τα πρώτα οθωμανικά στρατεύματα έκαναν την εμφάνισή τους έξω από τα τείχη
  • Period: Apr 2, 1453 to May 29, 1453

    ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • Apr 5, 1453

    ΑΦΙΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ

    ΑΦΙΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ
    Ολόκληρο το στράτευμα έφτασε σταδιακά έξω από τα τείχη της πόλης έως στις 5 Απριλίου. Την ίδια ημερομηνία έφτασε και ο σουλτάνος με τις τελευταίες μονάδες και αμέσως απέκλεισε την πόλη από στεριά και θάλασσα.
  • Apr 6, 1453

    ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
    Στις 6 Απριλίου κηρύχθηκε επίσημα η πολιορκία από τον Μωάμεθ Β', αφού πρώτα, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής, η πρόταση του για να παραδοθεί η πόλη υποσχόμενος ότι θα σέβονταν την ζωή και την περιουσία των κατοίκων, απορρίφθηκε από τους βυζαντινούς.
  • Apr 9, 1453

    ΠΡΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

    ΠΡΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
    Στην θάλασσα τα πλοία έκαναν την πρώτη τους επίθεση, πιθανόν στις 9 Απριλίου, χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα ο Μπαλτόγλου, διοικητής του τουρκικού στόλου Βούλγαρος εξωμότης, να περιμένει την άφιξη της μοίρας του Ευξείνου για να σχεδιάσει νέες επιχειρήσεις.
  • Apr 11, 1453

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
    Το διάστημα μεταξύ 6 με 11 Απριλίου ο Μωάμεθ πήρε μερικά στρατεύματα και κυρίευσε δύο φρούρια που υπήρχαν έξω από την πόλη, το Θεράπειο και Στουδίου, ενώ την ίδια περίοδο ο Μπαλτόγλου επιτέθηκε και κατέλαβε τα Πριγκιπόνησα.
  • Apr 12, 1453

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟΚΙΟΝΙΟ

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟΚΙΟΝΙΟ
    Στις 12 κατέφθασε ο τουρκικός στόλος από την Καλλίπολη και αγκυροβόλησε στο Διπλοκιόνιο. Ήταν ο πρώτος πραγματικά αξιόμαχος στόλος που είχαν αποκτήσει οι Οθωμανοί. Την ίδια μέρα ξεκίνησε ο βομβαρδισμός με τα κανόνια, που συνεχίστηκε αδιάκοπα σε όλο το διάστημα της πολιορκίας.
  • Apr 18, 1453

    ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΤΕΙΧΙΟ

    ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΤΕΙΧΙΟ
    Την νύχτα της 18ης Απριλίου οι Οθωμανοί επιτέθηκαν με αλαλαγμούς και τυμπανοκρουσίες στο Μεσοτείχιο. Καθώς το σημείο επίθεσης ήταν στενό η αριθμητική υπεροχή των Τούρκων ήταν χωρίς νόημα, ενώ η ανώτερη θωράκιση των βυζαντινών, όπως και η ηγετική ικανότητα του Τζουστινιάνι, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην νικηφόρα απόκρουση της επίθεσης. Μετά από τέσσερις ώρες άκαρπων επιθέσεων οι Οθωμανοί υποχώρησαν έχοντας 200 νεκρούς ενώ οι υπερασπιστές κανέναν
  • Apr 20, 1453

    ΝΙΚΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    ΝΙΚΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
    Στις 20 Απριλίου σημειώθηκε ένα αναπάντεχα ευχάριστο γεγονός για τους πολιορκημένους: Στολίσκος τεσσάρων πλοίων ( αποτελούμενος από τρία γενουάτικα πλοία και ένα βυζαντινό), μετά από νικηφόρα σύγκρουση με αριθμητικά υπέρτερο τουρκικό στόλο, ήλθαν να ενισχύσουν τους Βυζαντινούς μεταφέροντας, μεταξύ των άλλων, τρόφιμα και εφόδια στην πολιορκημένη πρωτεύουσα . Ο σουλτάνος είχε τόσο αναστατωθεί από την ναυμαχία αυτή που προχώρησε έφιππος στην θάλασσα. Το γεγονός αυτό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για
  • Apr 22, 1453

    Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ

    Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ
    Στις 22 Απριλίου, ο στόλος των Τούρκων ύστερα από επιχείρηση της προηγούμενης νύχτας, κατάφερε να διεισδύσει εντός του Κεράτιου κόλπου. Για τον σκοπό είχε κατασκευαστεί στην κοιλάδα μεταξύ των λόγγων, ένα είδος ξύλινης εξέδρας, επάνω από την οποία σύρθηκαν- με τη βοήθεια πλήθους ανθρώπων που ήταν στη διάθεση του Μωάμεθ Β΄- τα οθωμανικά πλοία, που είχαν τοποθετηθεί πάνω σε τροχούς.
  • May 7, 1453

    ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

    ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ
  • May 12, 1453

    ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

    ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ
  • May 21, 1453

    ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος ζήτησε την παράδοση της πόλης με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Οι αντιπροτάσεις του Κωνσταντίνου διαπνέονταν από πνεύμα αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας. Για την Κωνσταντινούπολη όμως δήλωσε: Το να σου (παρα)δώσω όμως την πόλη ούτε σε εμένα επαφίεται ούτε σε άλλον από τους κατοίκους της• διότι με κοινή απόφαση οι πάντες θα αποθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσομε τη ζωή μας.
  • May 28, 1453

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Στις 28 Μαΐου συντελέστηκε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη εκκλησία της πόλης, την οποία παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' σε λόγο προς τον λαό του, όπως τον διασώζει ο Σφραντζής, τον προέτρεψε να αντισταθεί γενναία.
  • May 29, 1453

    ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
    ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗΗ πολιορκία κράτησε σχεδόν 2 μήνες και, τελικά, ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες.