Segle XIX Espanyol

 • 1542

  El Virregna de Perú

  El Virregna de Perú
  El virregnat va ser fundat per mitjà de les Lleis Noves d'Índies, dictades per Carles I, al novembre de 1542, encara que la seva concreció efectiva es va produir recentment a l'any següent. A l'hora de la seva fundació, abastava la major part dels territoris de Sud-amèrica, des de l'actual Argentina fins a Panamà.
 • Virregnat de Nova Granada

  Virregnat de Nova Granada
  Simón Bolívar va ser l'artífex de la independència.Malgrat els intents de Bolívar de fer una confederació la Gran Colòmbia, al final el virregnat va quedar dividit en tres estats: Veneçuela,Colòmbia i l'Equador.
 • Al Virregnat de la Plata

  Al Virregnat de la Plata
  Va ser creat amb l'última divisió administrativa dels espanyols a Amèrica i incloïa el que avui són Argentina, Uruguai, Paraguai, Bolívia i part del Brasil. La seva capital era Buenos Aires. El Virregnat de el Riu de la Plata va néixer per reforçar la presència espanyola, enfront de la britànica, a l'Atlàntic Sud.
 • Period: to

  Renat de Carle IV a Espanya

  Carls IV regne a espanya, Va ser un regnat que va transcórrer entre dues èpoques, que va venir a el món en el napolità palau de Portici. Una sèrie de piruetes en la seva destinació li van conduir a ser designat príncep d'Astúries.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Va permetre el pas de les tropes franceses per la península amb la falsa promesa que es repartirien el regne de Portugal ja que aquest no havia fet cas del Blocatge Continental.
 • El motí d’Aranjuez

  El motí d’Aranjuez
  L'exèrcit francès dirigit per Murat va anar a Madrid. Davant d’aquesta situació, la cort es va traslladar a Aranjuez i Godoy va aconseguir persuadir la família reial Carles IV de que necessités Andalusia en el seu camí cap als Estats Units.
 • Period: to

  La Guerra del Francès

  La penetració francesa als Països Catalans es produí com a conseqüència del tractat de Fontainebleau (1807), que establia l’entrada de cossos d’exèrcit francesos per tal d’atacar Portugal.
 • Period: to

  Regnat de Josep I

  Primer va passar per Sant Sebastià, i després se’n va anar a Madrid, on va viure breument a Victòria. La capital va acceptar el nou rei amb hostilitat. Pocs dies després, en una cerimònia on hi havia pocs cortesans que el donaven suport, va ser declarat oficialment monarca d’Espanya i l’Índia.
 • Period: to

  Espanya perdre la majoria de colònies

  En uns moments en que la majoria de potències euopees configuraven grans imperis colonials,Espanya va perdre la majoria de les colònies.A américa, només les illes de Cuba i Puerto Rico van continuar sota poder espanyol.
 • L'alçament de Madrid

  L'alçament de Madrid
  La població de Madrid es va alçar contra les tropes franceses lluitant amb armes improvisades
 • La batalla de Bailén

  La batalla de Bailén
  Va representar una derrota per a Napoleó i que va suposar el confinament dels soldats presoners a l'illa Cabrera, on van viure en pèssimes condicions.
 • La constitució

  La constitució
  Reconeixia la sobirania nacional,la igualtat entre els ciutadans,la separació de poders i el dret a l'educació entre d'altres,Espanya passava a ser una monarquia constitucional.
 • La cort de Cadis

  La cort de Cadis
  Es va proposar amb la finalitat de dotar Espanya d'una constitució.Que van aprovar una de les constitucions més liberals i avançades,per l'epoca.de la història d'Espanya
 • La batalla de Vitoria

  La batalla de Vitoria
  Les tropes aliades,encapçalades pel britànic Wellington, va vèncer l'exèrcit francès en el que es considera la retirada definitiva de la Península.
 • Victòria de San Martín a Chacabuco

  Victòria de San Martín a Chacabuco
  Va resultar en una victòria important per a la Independència de Xile, en la qual l'Exèrcit dels Andes, encapçalat pel general José de Sant Martín, va derrotar l'Exèrcit Realista d'Espanya.
 • Al Virregnat de Nova Espanya

  Al Virregnat de Nova Espanya
  Els diferents grups insurgents van consegir la independècia,el país resultat va tenir seriosos problemas de governabilitat i va acabar dividits en molts estats, sobre tot l'Amèrica Central.
 • La Batalla d'Ayacucho

  La Batalla d'Ayacucho
  La victòria dels insurgents supusó la desaparició de l'contingent militar realista més Important que seguia en peu, segellant la independència de Perú amb una capitulació militar que va posar fi a l'Virregnat de Perú.
 • Conflicte dinàstic

  Conflicte dinàstic
  La mort de Ferran VII va desclatar un conflicte dinàstic entre els partidarisde Carles.
 • Period: to

  Guerra civil entre els carlins i liberals

  La divisió entre els Carlins i liberals va desembocar en una guerra civil que va acabar amb la victòria dels isabelins.Els carlins no es van donar mai per vençuts i durant tota la centúria van continuar lluitant per imposar un règim absolutista.
 • Period: to

  Regnat d'Isabell II

  Va estat farcit de canvis de governs,de constitucions,cops d'estats militars i de toto tipus de tensions que van impedir la consolidació d'un règim liberal similars als que havien triomfat a Europa.
 • Lley de desamortizació de Mendizábal

  Lley de desamortizació de Mendizábal
  Amb aquesta llei es pretenien aconseguir diversos objectius alhora: guanyar la guerra carlina; sanejar la Hisenda pública en incrementar els ingressos fiscals i eliminar l'elevat deute de l'Estat,
 • Period: to

  Segona guerra carlina

  Va ser conegut com la "guerra dels matiners" que es va produir després de la negació d'Isabel II a contreure matrimoni amb Carles Luis de Borbó aquest era un líder carlista. Dit aixecament va ser ràpidament sufocat pel govern.
 • Llei de desamortització de Madoz

  Llei de desamortització de Madoz
  Va ser una llei que va declarar en estat de venda tots els predis rústics i urbans, censos i fòrums pertanyents a l'Estat, al clergat & c. i qualssevol altres pertanyents a mans mortes.
 • Nou pronunciament militar

  Nou pronunciament militar
  Aquets cop encapçalat pels generals Prim i Serrano, va enderrocar las reformes i avançar en la creació d'un pais democràtic
 • Period: to

  Amadeu I

  Es van intentar moltes formules:des d'una monarquia constitucional sota la branca dels Savoia amb la figura d'Amadeu I, que va abdicar per la falta de suport al país, fins a una república.
 • Period: to

  Tercera guerra carlina

  L'arribada al tron d'Amadeu I de Savoia, qui va crear un fort recel de la nova dinastia fent que la idea carlista de tornar a la dinastia borbònica, prengués força. D'aquesta manera, es va formar un nou aixecament al País Basc, Navarra i Catalunya que ràpidament s'estendria per Aragó.
 • Nou cop d'estat

  Nou cop d'estat
  El del general Pavía, va preparar el terreny al retorn dels Borbó.Pavía havia encarregat un govern de concentració al general Serrano, que es va veure incapaç de salvar la república.