HISTÒRIA D'AMÈRICA

By cperezz
 • 1418 BCE

  Les exploracions portugueses

  Les exploracions portugueses
  Des de els inicis del segle XV, els portuguesos buscaven una ruta nova per a arribar a l’Índia a través de l’Àfrica. Els reis portuguesos, amb l’infant Enric El Navegant al capdavant, van organitzar una sèrie d’expedicions. Entre els descobriments impulsats per Enric el Navegant cal destacar les illes Madeira (1418) i les Açores (1431). A partir d’aquí, va dirigir-se cap al sud, seguint la costa africana
 • 950 BCE

  L'imperi Maia 200 aC - 950dC

  Els maies eren un poble que va viure al sud del que avui és Mèxic i a l'Amèrica Central, establint una de les cultures mesoamericanes més importants abans de l'arribada dels castellans.Els maies no han desaparegut. La civilització maia es va desenvolupar en els territoris actuals de Guatemala, Belize, Hondures, El Salvador i en cinc estats del sud-est de Mèxic. Amb una història d'aproximadament 3.000 anys.Quan arribaren els conqueridors espanyols, la civilització s’ha perdut
 • Mar 8, 1492

  Els viatges de Colom

  Els viatges de Colom
  La sortida es va produir el 3 d’agost de 1492 del port de Palos de la Frontera (Huelva). Després de tres llargs mesos de tribulacions i amb l’amenaça molt present d’un motí entre la tripulació, es va produir l’arribada a Huananí, actualment coneguda com a illa de San Salvador, a l’arxipèlag de les Bahames. Va ser el grumet Rodrigo de Triana qui des del pal major de la Pinta va fer l’anunci el 12 d’octubre de 1492. Colom arribaria a fer fins quatre viatges en total.
 • 1494

  Espai per al document -> Tractat de Tordesilas (1494)

  Espai per al document -> Tractat de Tordesilas (1494)
  va suposar el repartiment del Nou Món entre les corones castellana i portuguesa. Es va dibuixar una línia de 320 llegües a l’oest de les illes de Cap Verd, allò que en quedés a l’est seria per a Portugal (que amb el temps adquiria la vasta regió del Brasil), mentre que els territoris de l’oest quedarien per a la Corona de Castella. Aquest tractat va suposar l’inici de tot un cos legal animat pel descobriment de l’indígena, que va suscitar un debat sobre la existència o no de l’ànima dels nadius
 • 1519

  Expedició de Magallhês el cano

  Expedició de Magallhês el cano
  L’expedició de Magalhâes va entrar en contacte amb les Illes Filipines, que ell anomenà San Lorenzo. A Mactan, una illa propera, Magalhâes es va convèncer que podria conquistar als nadius nuus i mal armats, però va morir lluitant-hi. Posteriorment, Elcano va prendre el comandament. Elcano va acabar-se quedant amb una sola nau, la Victòria, amb la qual va passar a les illes Moluques.
 • 1519

  L'imperi Asteca 1519-1521

  L'imperi Asteca 1519-1521
  L’Imperi Asteca, era una vasta federació de pobles, altament militaritzada. El centre més important era Tenochtitlán, però hi havia altres ciutats que competien en importància: Texcoco i Tlacopán. Entre 1519 i 1521, Hernán Cortés, al capdavant d’una expedició de 900 homes, 32 cavalls i 14 canons, va enfrontar-se als asteques. Malgrat que l’expedició era insuficient per a portar a terme la conquesta de tot un imperi, va gaudir d’alguns avantatges.
 • 1524

  La casa de Contractació 1524

  La creació de la Casa de Contratación de Sevilla, el 1503 i del Consejo de Índias, el 1524 La Casa de Contratación tenia per objectiu la gestió econòmica del transport de persones i mercaderies a les Amèriques (tant navilis de l’Estat com de particulars). També s’encarregava de la recaptació de les rendes i beneficis que aquest transport havia de donar. A principis del segle XVIII, amb el canvi de dinastia, passaria a Càdis i s’acabaria dissolent el 1790.
 • 1532

  Conquesta del Perú

  Conquesta del Perú
  El Tawantisuyu era l’estat que agrupava diversos pobles, al sud del continent americà. El terme “inka” o “inga” fa referència a la màxima autoritat d’un imperi que els mateixos residents anomenaven Tawantisuyu, la capital del qual era la ciutat del Cuzco. Francisco Pizarro liderava l’expedició que, partint el 1532 de Panamà i després de diverses expedicions prèvies de reconeixement, va reunir un reduït grup d’homes. L’expedició va arribar fins Cajamarca.
 • 1536

  Exploració del continent Americà

  Exploració del continent Americà
  Sebastián de Belalcazar parteix de Quito i arribà a l’altiplà de Bogotá, entre 1536 i 1537 Francisco de Orellana descendí en una barcassa al llarg de l’Amazones, entre 1539 i 1541.
  Diego Almagro, abans del seu enfrontament final amb Pizarro explora Xile. Alvar exploraria la zona meridional del actuals Estats Units
  Magalhâes, juntament amb Elcano supera el pas a l’Oceà Pacífic i Elcano completa la primera circumnavegació del món (1519-1522).
 • La mita

  La mita
  S’inspirava en una forma de treball institucionalitzat que provenia de l’època preincaica i que s’utilitzava com una forma de servei a la comunitat, obres públiques i de manteniment.
  Després de cada setmana de treball, els indis mitais tenien dret a cinc dies de descans. Implicava a 4,500 treballadors al mateix temps. Funcionava com una conscripció militar, en el sentit que implicava homes d’entre 18 i 50 anys. S’aplicava només a les setze províncies que envoltaven les mines del Potosí
 • La encomienda 1825 - 1826

  La encomienda 1825 - 1826
  Consistia en el repartiment de parcel·les de certa extensió als colonitzadors i se’ls assignava un cert nombre d’indis per que les treballessin. A canvi, ells es comprometien a evangelitzar-los. Així, es tractava d’una relació clientelar que generava vincles de dependència a perpetuïtat, per això, es pot dir que la encomienda a l’Amèrica Hispànica recull l’herència del sistema feudal.