Nedladdning

Från statskyrka till folkkyrka

By Ebba37
 • Period: 500 to

  Från statskyrka till folkkyrka

 • 829

  Ansgar kommer till Birka

  Ansgar kommer till Birka
  Munken Ansgar reste till Birka under året 829. Ansgar var en missionär som levde på 800-talet. Idag är Ansgar ett helgon och firas 4 februari. Han startade den första församlingen i svearnas handelsstad Birka, som ligger vid Mälaren. Han reste även runt i Danmark där lyckades han väldigt bra och startade upp flera kyrkor under 800-talet. Han utförde det genom att sprida de kristna idéerna. Han gjorde detta för att sprida det kristna budskapet i norden. Detta var slutet på asatron.
 • 1000

  Olov Skötkonung döps i Sverige

  Olov Skötkonung döps i Sverige
  År 1000 döps Olov Skötkonung och blev den första döpta kristna svenska kungen. Han döptes vid Husaby källa i Västergötland. Olov Skötkonung var en svensk kung under vikingatiden
 • 1303

  Sveriges enda helgon föds

  Sveriges enda helgon föds
  Den enda helgonförklarade svenskan föds. Birgitta Birgersdotter föds år 1303 i Rimbo som ligger i Stockholms län. Birgitta Birgersdotter kallas den heliga Birgitta från år 1391 då hon blir helgonförklarad.Hon blev helgonförklarad för att hon byggde ett kloster i Vadstena.
 • Aug 15, 1526

  Nya testamentet av Olaus Petri

  Nya testamentet av Olaus Petri
  År 1526 trycks det nya testamentet i Sverige av den svenske studenten Olaus Petri. Han får idén efter att ha hört Martin Luthers idéer när han var i Tyskland i början av 1500-talet. Han lyckades slå igenom för att han lyckades intressera Sveriges kung nämligen Gustav Vasa. Gustav Vasa var intresserad för att då kunde han ta kyrkans rikedomar och på så sätt betala av landets skulder.
 • 1527

  Sverige får protestantisk statskyrka

  Sverige får protestantisk statskyrka
  Statskyrkan i Sverige blir protestantisk efter ett beslut i riksdagen i Västerås. Gustav Vasa fick riksdagen att fatta beslutet om att “Guds ord skall rent och klart predikas”. Det innebar ett starkt stöd för Martin Luthers idéer. Sveriges förvandlades från ett katolskt land till ett protestantiskt land och Sveriges skulder avbetalas med kyrkans före-detta rikedomar.
 • Husförhör

  Husförhör
  Det kallades husförhör när präster gick hem till alla i socknen (byn) och förhörde dem på kristendomen. Detta var på grund av att Karl XI (11) införde en ny kyrkolag där också husförhör infördes. Prästerna var väldigt regelrätta och antecknade allt noga i kyrkoböckerna.
 • Konventikelplakatet införs

  Konventikelplakatet införs
  Orden konventikel betyder privat religiöst möte. I Göteborg och Stockholm började de troende träffas för att hålla egna gudstjänster. När de troende började hålla egna gudstjänster blev de styrande i rådet och riksdagen oroliga för att tappa makten. Därför uträttade de ett förbud när de nya idéerna spreds och fick fler och fler anhängare.
 • Religionsfrihet

  Religionsfrihet
  1951 införs religionsfrihetslagen i Sverige. Detta påverkade Sveriges befolkning då man nu kunde vara ateist eller exempel medlem i ett annat religiöst samfund. Detta hände för att 1948 publicerade FN de mänskliga rättigheterna och då var medlemsländerna tvungna att rätta sig efter det även när det gällde religionsfrihet. Det är en mänsklig rättighet för att alla ska ha rätt att tro på vad dem vill och ska kunna vara sig själv.
 • Kvinnor vigs till präster

  Kvinnor vigs till präster
  1960 vigs de första kvinnliga prästerna i Stockholm och Härnösand under palmsöndagen. Prästerna hette Margit Sahlin, Elisabeth Djurle Olander och Ingrid Persson. 1958 lade regeringen fram en proposition till riksdagen, om att kvinnor skulle kunna bli präster. Vilket antogs och började verka några år senare. Detta var viktigt för att kvinnor också skulle kunna bli präster och idag kan du som man inte bli präst ifatt du inte tänker jobba med/acceptera kvinnliga kollegor.
 • Relationen stat och kyrka ändras

  Relationen stat och kyrka ändras
  1999 tas beslutet och det börjar gälla 1 Jan 2000. Då hade svenska kyrkan inte längre rätt att ta medlemsavgifter från skattepengar. Kyrkan bli också av med ensamrätten på begravningar. Innan detta beslut var Svenska Kyrkan den enda verksamheten som kunde hålla i begravningar. Detta beslut drabbade kyrkan hård då många medlemmar lämnade Svenska Kyrkan och andra verksamheter kunde hålla i begravningar. Som konsekvens på det minskade kyrkans inkomster mycket.
 • Samkönade äktenskap tillåts

  Samkönade äktenskap tillåts
  2009 bestämmer sig Svenska Kyrkan för att börja viga par av samma kön. Innan detta beslut kunde inte samkönade par gifta sig i kyrkan. Detta var en stor grej då endast 6 andra länder tillät det. Detta gjorde också att fler hbtq-personer kom ut när det blev mer accepterat efter legaliseringen av samkönade giftermål. Att alla oavsett läggning skulle få rätt att ingå äktenskap var riksdagens beslut.