5f149249c40cf9c92cf1da83db3e90d9 xl

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ

  • Period: to

    Οικονομικοί και Κοινωνικοί μετασχηματισμοί

    Οικονομικοί :Η επέκταση του εμπορίου οδήγησε στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών.
    Κοινωνικοί : Η ορθόδοξη εκκλησία αναγνωριζόταν
    από την οθωμανική διοίκηση σαν ηγεσία
    των υπόδουλων χριστιανών. Η ίδια εναντιωνόταν στις διαφωτιστικές ιδέες επειδή θεωρούσε ότι μια επανάσταση θα
    έθετε σε κίνδυνο την εκκλησία και τον ελληνισμό.
  • Period: to

    Φαναριώτες

    Οι Φαναριώτες ήταν Έλληνες από παλιές αρχοντικές οικογένειες που κατοικούσαν στο Φανάρι και μάθαιναν ξένες γλώσσες, σπούδαζαν στη Δύση και πολλοί από αυτούς σταδιοδρομούσαν στην οθωμανική διοίκηση και καταλάμβαναν, συχνά, υψηλές θέσεις στο οθωμανικό κράτος.
  • Period: to

    Προεστοί

    Οι προεστοί διοικούσαν τις ελληνικές ορθόδοξες κοινότητες, αναλάμβαναν την συγκέντρωση των φόρων από τους Έλληνες και τους απέδιδαν στην οθωμανική διοίκηση. Είχαν πολιτική εμπειρία και μεγάλες περιουσίες.Είχαν επίσης επιρροή σε κάποιους Τούρκους.
  • Period: to

    Έμποροι

    Οι έμποροι και οι καραβοκύρηδες βελτίωναν την οικονομική τους κατάσταση. Αρκετοί από αυτούς δεν περιορίζονταν απλώς στην οικονομική επιτυχία, αλλά και επίσης ενδιαφερόντουσαν για τη διάδοση των ιδεών μεταξύ των συμπατριωτών τους ιδρύοντας σχολεία στις πατρίδες τους,
  • Period: to

    Κλέφτες και Αρματολοί

    ~~Οι κλέφτες ήταν αγρότες που αναγκάζονταν ή να καταφύγουν στα βουνά όπου για να επιβιώσουν επιδίδονταν στη ληστεία.
    Είχαν υποστήριξη από αγροτικούς πληθυσμούς.Τέλος υμνήθηκαν ως πρότυπα για το θάνατό τους με τα κλέφτικα τραγούδια. ~~Οι αρματολοί ήταν ένοπλα σώματα οργανωμένα από την οθωμανική διοίκηση για να τηρούν την τάξη Συχνά, κλέφτες γίνονταν αρματολοί και το αντίστροφο.
  • Period: to

    Ρήγας Βελεστινλής

    Ο Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798) πρότεινε ένα έργο
    επηρεασμένο από τις ιδέες των Γάλλων τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Δημοκρατίας» που θα απλωνόταν σε όλη τη Βαλκανική αντικαθιστώντας την Οθωμανική αυτοκρατορία
    Ο Ρήγας δοκίμασε να εφαρμόσει τα σχέδιά του,
    αλλά προδόθηκε και πλήρωσε με τη ζωή του,.
  • Period: to

    Ο Αδαμάντιος Κοραής

    Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) ήταν υποστηρικτής των φιλελεύθερων ιδεών της γαλλικής επανάστασης, θεωρούσε ότι οι Έλληνες, για να κερδίσουν την ελευθερία τους,θα έπρεπε πρώτα να μορφωθούν. Δεν δεχόταν τη δημοτική γλώσσα από την οποία, και πίστευε οτι έπρεπε να αφαιρεθούν κάποιες λαϊκές και ξένες λέξεις.
  • Period: to

    Κινήματα εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας

    ( 1770 )με ρωσική υποκίνηση έγινε ελληνική επανάσταση με κέντρο την Πελοπόννησο η οποία καταπνίγηκε.
    Μετά οι κάτοικοι του Σουλίου συγκρούστηκαν με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων αλλά στο τέλος υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.(1803)
  • Period: to

    Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός

    οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με τις ιδέες του Διαφωτισμού. Οι έμποροι που ταξίδευαν στην Ευρώπη έγιναν οι φορείς διάδοσης αυτών των ιδεών στον ελλαδικό χώρο. Καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι η λογική μπορεί αλλάξει τον κόσμο.
    Έτσι, διαμορφώθηκε, γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, ένα κίνημα για τη διάδοση των διαφωτιστικών ιδεών μεταξύ των Ελλήνων, αποσκοπούσε την προετοιμασία του αγώνα για την ελευθερία
  • Period: to

    Αγρότες

    Οι αγρότες ξεπερνούσαν το 80% του πληθυσμού.Η δουλεία τους ήταν το καλλιέργημα κτημάτων δημοσίων ή ιδιωτικών που που ανήκαν τις περισσότερες φορές σε Τούρκους και σπανιότερα σε Έλληνες. Είχαν στερημένη και δύσκολη ζωή
    Τέλος, οι απασχολούμενοι στο εμπόριο και οι ναύτες γίνονταν περισσότεροι σε σημείο που άρχισε να αναπτύσσεται το εμπόριο και η ναυτιλία.
  • Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή

    Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή
    Οι Έλληνες αξιοποίησαν την συνθήκη την ρωσοτουρκική συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή που έλεγε ότι όλα τα Χριστιανικά πλοία μπορούν να πλέουν ελεύθερα στο Αιγαίο έχοντας υψωμένη την Ρωσική σημαία.
  • Period: to

    Ακμή του ελληνικού κράτους

    Μέχρι τα επαναστατικά χρόνια η Ελλάδα αναπτύχθηκε σημαντικά με την βοήθεια κάποιων συγκυριών. 1) Βοηθήθηκε ιδιαίτερα απο την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) 2)Γαλλική Επανάσταση (1789) 3) τους Ναπολεόντειους πολέμους (1799- 1815)