Piano

Η διαδρομή του ...πιάνου

By danbal
  • 1520

    Κλαβίχορδο

    Κλαβίχορδο
    Εμφανίστηκε γύρω στις αρχές του 16ου αιώνα και έγινε δημοφιλές για οικιακή χρήση λόγω του ασθενούς του ήχου. Κατασκευάζονταν δυο είδη: με τάστα, όπου κάθε χορδή είχε αρκετούς καβαλάρηδες, και χωρίς τάστα, όπου κάθε χορδή είχε το δικό της πλήκτρο. Στην πρώτη περίπτωση δεν επιτρέπονταν τεχνικά συνηχήσεις. Το μέγεθός του ήταν μικρό και οι χορδές ήταν ισομήκεις.
  • 1530

    Τσέμπαλο

    Τσέμπαλο
    Εμφανίστηκε την ίδια περίπου περίοδο με το κλαβίχορδο. Ως προς το μηχανισμό του, κάθε πλήκτρο φέρει μια πέννα μου νύττει ελαφρώς τη χορδή κατά την κρούση του πλήκτρου και μετά επανέρχεται αμέσως. Αυτό καθιστά τον ήχο πολύ σύντομο και μονότονο, χωρίς καμία δυναμική ή ποιοτική διαβάθμιση. Χαρακτηριστικό του τσέμπαλου ήταν τα πολλαπλά του πληκτρολόγια, που μπορούσαν να είναι από ένα ως τρία συνήθως. Συνέβαλλαν στην πολυφωνία και στη χρήση διαφόρων ρεζίστρων.
  • Σπινέτο

    Σπινέτο
    Παρόλο που προέρχεται από την Ιταλία, το σπινέτο τελειοποιήθηκε από Άγγλους κατασκευαστές περί τα τέλη του 17ου αιώνα. Το «φτερωτό» σχήμα του ηχείου με τις χορδές τεντωμένες διαγωνίως ως προς το πληκτρολόγιο επιτρέπει στον κατασκευαστή να χρησιμοποιήσει μακρύτερες χορδές, ενισχύοντας την ένταση του ήχου και αυξάνοντας τη μουσική έκταση του οργάνου σε πέντε οκτάβες.
  • πιανοφόρτε

    πιανοφόρτε
    Το πιανοφόρτε, ή αλλιώς πιάνο, επινοήθηκε γύρω στα 1700 από τον Ιταλό Μπαρτολομέο Κριστοφόρι. Είναι ένα κρουόμενο πληκτροφόρο, καθώς ο ήχος του παράγεται από χορδές που κρούει ο εκτελεστής με τη βοήθεια πλήκτρων. Έχει μουσική έκταση σχεδόν οκτώ oκτάβες.
    Έχει ατσάλινες χορδές κάτω από τις οποίες βρίσκεται το ηχείο που ενισχύει τον ήχο και εμπλουτίζει το ηχόχρωμα. Σε κάθε χαμηλό φθόγγο αντιστοιχεί μία χορδή, σε κάθε φθόγγο μέσης οξύτητας δύο χορδές, και στους πιο οξείς φθόγγους τρεις χορδές.
  • Πιάνο ρομαντισμού

    Πιάνο ρομαντισμού
    Κατά τον 18ο αι. οι κατασκευαστές εξέλιξαν το πιανοφόρτε με ένα μηχανισμό που επέτρεπε την γρήγορη επανάληψη των φθόγγων. Επίσης δύο πεντάλ ήταν υπεύθυνα για την παραμονή του ήχου και αφού ο εκτελεστής έχει αφήσει το πλήκτρο, και για τη μείωση της έντασης του ήχου.
  • σύγχρονο πιάνο με ουρά

    σύγχρονο πιάνο με ουρά
    Οι χορδές διασταυρώνονται, οπότε περισσότερες χορδές περνούν από το κέντρο του ηχείου κι έτσι ο ήχος εμπλουτίζεται. Επίσης προστίθεται και το μεσαίο πεντάλ που προσδίδει διάρκεια στη μοναδική νότα που παίζεται ταυτόχρονα με το πεντάλ.