Kafe

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

  • Period: to

    ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ

    Η επιστημονική επανάσταση ήταν μια περίοδος κατά την οποία νέες ιδέες στην φυσική, την αστρονομία, την βιολογία, την ανατομία, την χημεία και άλλες επιστήμες οδήγησαν στην απόρριψη δογμάτων που κυριάρχησαν από την Αρχαιότητα και καθ'όλο τον Μεσαίωνα, και οδήγησαν στην θεμελίωση της σύγχρονης επιστήμης. βιβλία που άλλαξαν την πορεία της επιστήμης. Ήταν το De revolutionibus orbium coelestium του Νικόλα
  • ΡΕΝΕ ΝΤΕΚΑΡΤ

    ΡΕΝΕ ΝΤΕΚΑΡΤ
    Ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός και ως Καρτέσιος,  έζησε στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, διατυπώνοντας διάφορες ενδιαφέρουσες θεωρίες. Μία από τις πιο περίφημες φράσεις που φιλοξενούνται στο έργο του, “Λόγος περί Μεθόδου”, είναι το γνωστό “cogito ergo sum”, (σκέφτομαι άρα υπάρχω). Δεν θέλει να παραδεχτεί χωρίς κριτική ό,τι αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του, έτσι οδηγείται στη μέθοδο της αμφιβολίας που δεν αναγνωρίζει τίποτε άλλο πέρα από το “σκέφτομαι άρα υπάρχω”.
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
    VIDEO:ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΉταν μια περίοδος κατά την οποία νέες ιδέες στην φυσική, την αστρονομία, την βιολογία, την ανατομία, την χημεία και άλλες επιστήμες οδήγησαν στην απόρριψη δογμάτων που κυριάρχησαν από την Αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα, και οδήγησαν στην θεμελίωση της σύγχρονης επιστήμης. Κορύφωση της επιστημονικής επανάστασης ήταν η δημοσίευση του Philosophiae Naturalis Principia Mathematica από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1687.
  • ΕΝΔΟΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΕΝΔΟΞΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    Ένδοξη Επανάσταση
    Η Ένδοξη Επανάσταση (ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου 1688), με την ανατροπή του Βασιλιά Ιακώβου Β' της Αγγλίας. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι εγκαινίασε την σύγχρονη Αγγλική κοινοβουλευτική δημοκρατία: ποτέ έκτοτε ο μονάρχης δεν έφερε απόλυτη εξουσία, και η Χάρτα των Δικαιωμάτων έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.
  • Period: to

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ

  • ΕΝΑΡΞΗ

    ΕΝΑΡΞΗ
    users.sch.gr/gkritikos/fl/1688-1789.htm1688-1789: Ευρωπαικός Διαφωτισμός Αν πρέπει να δώσουμε ένα ορισμό για το Διαφωτισμό, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την ιδεολογική, πνευματική και πολιτιστική κίνηση που επέβαλε τον ορθολογισμό και τις νέες μεθόδους στην επιστήμη.
  • ΤΖΟΝ ΛΟΚ

    ΤΖΟΝ  ΛΟΚ
    Άγγλος ανθρωπιστής και αντι-αυταρχικός στοχαστής του 17ου αιώνα, κατά κάποιους κύριος εισηγητής του Εμπειρισμού.
    Εξέδωσε το υπέρ της συνταγματικής δημοκρατίας έργο του «Δύο Μελέτες για την Διακυβέρνηση» («Two Treatises of Government»), Υποστηρίζει πως ο λαός πρέπει να αποφασίζει για τον τρόπο της διακυβέρνησής του.
  • ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ

    ΙΣΑΑΚ  ΝΕΥΤΩΝ
    Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, και θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου και του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους νόμους της κίνησης και της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμεμελίωση των μαθηματικών.
  • ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ

    ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ
    Ο Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, Βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ, κοινώς γνωστός ως Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1689 στο Μπρεντ και απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 1755 στο Παρίσι. Στο "Πνεύμα των νόμων"
    αναλύει τις θεμελιώδεις αρχές και την λογική διαφόρων πολιτικών θεσμών .
  • ΔΙΑΚΗΡΗΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    ΔΙΑΚΗΡΗΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
    Animation:What you might not know about the Declaration of Independence - Kenneth C. Davis
    Στις 4 Ιουλίου 1776 η Συνέλευση της Φιλαδέλφειας ψήφισε τη Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξάρτησίας, που αποτελεί την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών ιδεών του Διαφωτισμού.
  • ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

    ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ
    https://el.wikipedia.org/wiki/ΒολταίροςΟ Βολταίρος θεωρούσε ότι ο χριστιανισμός ήταν μια καλή πίστη για καμαριέρες και ράφτες, αλλά για την ανώτερη τάξη πρότεινε έναν απλό θεϊσμό. Αντιτάχθηκε στον αθεϊσμό . Είναι παροιμιώδης η θέση του ότι "εάν ο Θεός δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί". Η επιρροή του Βολταίρου στην εκλαΐκευση της επιστήμης και της φιλοσοφίας του καιρού του ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
  • ΡΟΥΣΣΟ

    ΡΟΥΣΣΟ
    Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ (Jean-Jacques Rousseau, 28 Ιουνίου 1712 - 2 Ιουλίου 1778) ήταν Ελβετός φιλόσοφος, συγγραφέας και συνθέτης του 18ου αιώνα. Οι πολιτικές ιδέες του Ρουσσώ επηρέασαν τη γαλλική επανάσταση και την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής και
    κομμουνιστικής θεωρίας.
  • ΑΡΧΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗς

    ΑΡΧΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗς
    Η επανάσταση του 1789 ήταν η κοινωνική επανάσταση που κατήργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα. Η Γαλλική Επανάσταση ενέπνευσε τους λαούς όλης της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την απολυταρχική μοναρχία, αποτελώντας το έναυσμα για τον ξεσηκωμό στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
  • Period: to

    ΑΠΗΧΗΣΗ

  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    26 Αυγούστου του 1789 η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», το πιο σπουδαίο γραπτό μνημείο της Γαλλικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.«Οι άνθρωποι γεννιούνται και είναι ελεύθεροι και έχουν ίσα δικαιώματα», τονίζει η διακήρυξη. Η επαναστατική αυτή αρχή διακηρύχτηκε όταν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι άνθρωποι ήταν ακόμη δούλοι, στη Ρωσική Αυτοκρατορία και στα άλλα φεουδαρχικά-απολυταρχικά κράτη υπήρχαν εκατομμύρια δουλοπάροικοι και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανθούσε το δουλεμπόριο.
  • ΤΣΕΖΑΡΕ ΜΠΕΚΑΡΙΑ

    ΤΣΕΖΑΡΕ ΜΠΕΚΑΡΙΑ
    Ο Τσέζαρε Μπεκαρία , Ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος, συγγραφέας του μνημειώδους έργου Περί εγκλημάτων και ποινών , το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον ορθολογικό και ουμανιστικό αναπροσανατολισμό των ποινικών επιστημών και τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Κλασικής Σχολής» του Ποινικού Δικαίου.
  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
    Οι Έλληνες που ζουν στην δύση παρακολουθούν από κοντά όλες τις αλλαγές που γίνονται στην σκέψη και ανακαλύπτουν τις ιδεολογικές αρχές πάνω στις οποίες πραγματοποιείται η γαλλική επανάσταση. Έτσι οι Ελληνες Διαφωτιστές (1750-1821) με τα συγγράμματά τους μορφώνουν το ελληνικό γένος. Σημαντικότεροι ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής. Η προετοιμασία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού θα οδηγήσει και στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.