יאנוש

קורות חייו של יאנוש קורצ'אק וגטו ורשה- הגטו ממנו נשלח למוות

  • הולדתו של יאנוש קורצ'אק

    הולדתו של יאנוש קורצ'אק
    יאנוּש קוֹרצ'אק נולד ב22 ביולי 1878 בוורשה בשם הנריק גולדשמיט, בן למשפחה
    יהודית מתבוללת בתרבות הפולנית. הוא היה בנם של עורך דין יוסף
    גולדשמיט וצציליה לבית גמביצקי.
  • מותו של אביו יוסף גולדשמיט

    מותו של אביו יוסף גולדשמיט
    אביו של קורצי'אק חלה במחלת נפש, ובעקבות כך המצב הכלכלי של משפחתו התדרדר. אביו התאשפז בבית חולים פסיכיאטרי בשנת 1891 וקורצ'אק החל לעזור בפרנסת המשפחה. הוא היה תלמיד בן 17-18 והוא עשה שיעוריים פרטיים

    ובכך סייע בכלכלת המשפחה. אביו נפטר ב26 באפריל 1896
  • בית היתומים הראשון

    בית היתומים הראשון
    בשנת 1912 הוקם בית היתומים של יאנוש קורצאק. הוא פעל עד לשנת 1942 והתקיים בביניינים שונים בעיר ורשה שבפולין. בית יתומים זה היווה ניסיון למקום הראשון בעולם בו פעל באופן ממושך חינוך דמוקרטי. לפני שהקים את בית היתומים, עבד קורצאק בתור רופא ילדים. הוא למד זאת באוניברסיטה הצארית בוורשה. במהלך עבודתו בבית היתומים הוא עבד גם כן בתור רופא צבאי, עקב עברו המקצועי בתור רופא.
  • חקיקה אנטי יהודית

    חקיקה אנטי יהודית
    בפברואר 1920 התקבלה תוכנית המפלגה הנאצית והיא כללה 4 יעדים כנד היהודים: יהודים לא יוכלו להיות אזרחים ולכן מעמדם החוקי הוא של זרים, יהודים לא ישרתו במשרות ציבור, מניעת יהודים מהגירה למדינה והשעיית יהודים מכל תפקיד שקשור בעיתון ועריכתו. בתקופה השלטון הנאצי נחקקו למעלה מ3000 חוקים נגד היהודים. חוק נוסף היה 'חוק הגנת הדם הגרמני והכבוד הגרמני' שאסר על נישואין בין יהודים לאזרחים מדם גרמני או קרוביהם. יאנוש קורצ'יאק לא ציית לכל הצווים וכמה שנים אחר כך אף נאסר.
  • "כיצד לאהוב ילדים"

    "כיצד לאהוב ילדים"
    קורצ'אק כתב ספרים רבים וחלק גדול מהם היה על זכויות הילד וחינוך נכון. בשנת 1921 הוא כתב את הספר "כיצד לאהוב ילדים", בחיבור זה מקופלים עיקרי הגותו, חזונו ונסיונו של המחנך והסופר הדגול. הוא כתב ספרים חשובים ומשפיעים נוספים כגון,"המלך המתיא הראשון", "זכות הילד לכבוד", ו"כללי החיים". בספר "כיצד לאהוב ילדים" מדגיש קורצ'אק את היכולת להעריך נכונה את מגבלות היחיד ואת מגבלות המציאות. לדעתו זהו הבסיס לחינוך.
  • צלב הקצונה

    צלב הקצונה
    ב-16 ביולי, 1926, הוענק ליאנוש קורצאק צלב הקצונה. צלב של מסדר תחיית פולין, עבור פעילותו החינוכית הפילנתרופית והספרותית.
  • ביקורו של קורצ'אק בארץ ישראל בשנים 1934 ו1936

    ביקורו של קורצ'אק בארץ ישראל בשנים 1934 ו1936
    בשנים 1934 ו1936 ביקר קורצ'אק בארץ ישראל- קורצ'אק חש עצמו כיהודי וכפולני. בשנות השלושים החל להתקרב לתנועה הציונית וללמוד עברית. קורצ‘אק החל להעמיק את הקשר עם הציונות בעזרת עוזרתו ויד ימינו בניהול בית היתומים ובעזרת חניכיו בארץ. הוא ערך שני מסעות לארץ ישראל כדי "לספוג את העבר, למצוא נקודת משען להרהורים על ההווה ואף לגעת בעתיד" .ביקורו הראשון קורה ב-1934 ושוהה בקיבוץ עין חרוד במשך כל הביקור. וגם ב1936 מקדיש את הביקור להיכרות עם הארץ ויישוביה מהצפון עד לדרום
  • תוכנית הרדיו של קורצ'אק

    תוכנית הרדיו של קורצ'אק
    לקורצ'אק הייתה תוכנית רדיו פדגוגית. הוא דיבר בפשטות על נושאים חשובים ביותר. לתוכנית הרדיו שלו היו תגובות טובות ביותר וביקורות מעולות אך בעקבות התגברות האנטישמיות תוכנית הרדיו שלו הופסקה.
  • פרוץ מלחמת העולם השנייה

    פרוץ מלחמת העולם השנייה
    כאשר מלחמת העולם השנייה פרצה בשנת 1939 קורצ'אק רצה להתנדב לצבא הפולני, אך בשל גילו הוא לא יכל ולכן המשיך את עבודתו בבית היתומים. בית היתומים הועבר לגטו ורשה למרות שהוא קיבל הצעות שבית היתומים יעבור לצד ההארי הוא סירב.קורצ'אק לא חשב על עצמו במהלך כל תקופה זו ודאגתו הראשית שלו וסטפה הייתה מזון לילדים. קורצ'אק השקיע מאמץ רב להשיג מזון לחניכים והתחנן לאוכל, לבגדים חמים ולתרופות עבורם. וכל זאת הוא עשה למרות מצוקתו ומצבו הביראותי.
  • מאסרו של קורצ'אק

    מאסרו של קורצ'אק
    בסוף נובמבר 1939 פרסם השלטון הגרמני צו המחייב כל יהודי לענוד סרט לבן שעליו מגן דוד כחול. קורצ'אק סירב לענוד את הסרט ולפשוט את מדי הקצין
    הפולני שלו אף שנאסר בשל כך למספר חודשים. הוא ראה בכך חילול הסמל.
  • הקמת גטו ורשה

    הקמת גטו ורשה
    גטו ורשה הוקם בשנת 1940 ב12 באוקטובר והוא היה הגטו הגדול ביותר בפולין. בהתחלה היהודים היו יכולים לצאת מחוץ לגטו אך מהר מאוד כבר ב16 בנובמבר 1940 נחסמו כל היציאות מן הגטו בעזרת חומה שנבנתה סביב הגטו. כאשר
    קורצ'יאק הגיע לגטו ורשה בית היתומים עבר לשם ביחד איתו.
    הם חיו שם בצפיפות נוראה ובתנאים מחפירים.
  • רצח יאנוש קורצ'אק

    רצח יאנוש קורצ'אק
    בבוקר ה5 באוגוסט 1942 חיילים נאצים רבים הקיפו את גטו ורשה בזמן האקציה הגדולה. קורצ'אק קיבל הצעות הצלה אך לא הסכים בשום אופן לעזוב את הילדים ועובדי בית היתומים והם נשלחו ברכבת לטרבליקה יחד עם 12 מחברי הסגל, ו200 ילדים ושם נספו.
  • לאחר חורבן גטו ורשה

    לאחר חורבן גטו ורשה
    ב16 בפברואר 1943 היטלר ציווה על הריסת גטו ורשה. בגטו נותרו יהודים בודדים שהצליחו להסתתר בזמן השמדת הגטו וחלק נמלטו. בסתיו של שנת 1943 הוכנסו לשטח הגטו שתי קבוצות של יהודים יווניים בשביל לפרק לבנים מהמבנים הנותרים בגטו. במהלך הפינוי נמצאו בונקרים ומקומות מחבוא שבהם הסתתרו יהודים. רובם נרצחו. חלק מהיהודים ששרדו ממרד גטו ורשה השתתפו גם במרד הנוסף במשנת 1944 בו המחתרת הפולנייה נאבקה בכובש הנאצי. 200 אלף פולנים נהרגו ורוב הבתים בוורשה נהרסו.
  • מרד גטו ורשה

    מרד גטו ורשה
    מרד גטו ורשה פרץ ב19 לאפריל 1943 עד ה16 במאי. מרד זה היה המרד הגדול ביותר בתקופת השואה. המרד הפך לסמל של ההתנגדות היהודית בשואה. המרד החל מכיוון שהיהודים הלוחמים רצו למנוע את שליחת האוכלוסייה היהודית המתגוררת בגטו שנותרה למחנה ההשמדה טרבלינקה. הגרמנים היו מאוד מופתעים מההתנגדות של הלוחמים ושל תושבי הגטו שהתבצרו בבונקרים ובמקומות מחבוא. לאחר חמישה ימי לחימה ארוכים החלו הגרמנים בהצתה שיטתית של בתי הגטו והוא הפך למלכודת אש. כחודש ימים ויותר נאבקו יהודי הגטו בגבורה. הלוחמים העדיפו למות בלחימה.