Ιστορία Γ Γυμνασίου

Timeline created by HliasDimakos
In History
 • 1,821 BCE

  Φαναριώτες

  Οι Φαναριώτες,μάθαιναν ξένες γλώσσες σπούδασαν στη Δύση και πολλοί από αυτούς σταδιοδρομούσαν στην Οθωμανική διοικηση . Καταλάμβαναν συχνά θέσεις στο Οθωμανικό κράτος, και μάλιστα τον 18ο αιώνα διορίζονταν ηγεμόνες στις αυτόνομες παραδουνάβιες ηγεμονίες, τη Μολδαβία και την Βλαχία , θέσεις που έχασαν με την κύρηξη της επανάστασης του 1821
 • 1,821 BCE

  Προεστοί

  Οι Προεστοί βοηθούσαν τις Ελληνορθόδοξες κοινότητες συγκέντρωναν τους φόρους από τους Έλληνες και τους απέδιδαν στην Οθωμανική διοίκηση.Είχαν αποκτήσει πολιτική εμπειρία και μεγάλες περιουσίες . Αρκετοί από αυτούς διέθεταν και κάποια πολιτική επιρροή στους τοπικούς Τούρκους αξιωματούχους.
 • 1,821 BCE

  Έμποροι και Καραβοκύρηδες

  Οι έμποροι και οι Καραβοκύρηδες βελτίωναν την οικονομική τους κατάσταση. Μάλιστα αρκετοί από τους Έλληνες εμπόρους των παροικιών δεν περιορίζονταν απλώς στην οικονομική επιτυχία
 • 1,821 BCE

  Κλέφτες

  Οι κλέφτες ήταν αγρότες που αναγκάζονταν ή επέλεγαν να καταφύγουν στα βουνά όπου για να επιβιώσουν επιδίδονταν στη ληστεία.
 • 1,821 BCE

  Σημαντικοί Διαφωτιστές

  Άλλοι σημαντικοί διαφωτιστές ήταν οι Ιώσηπος Μοισιόδακας και Δημήτριος Καταρτζής, θερμοί υπερασπιστές της χρήσης της λαϊκής γλώσσας, ο Κωνσταντίνος Κούμας, μαχητικός υποστηρικτής της εισαγωγής νέων μεθόδων διδασκαλίας και ο Θεόφιλος Καΐρης, οπαδός των φιλελεύθερων ιδεών της γαλλικής επανάστασης.
 • 1,803 BCE

  Ο ελληνικός Διαφωτισμός

  Με αφετηρία τις παροικίες, ο ελληνισμός ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Διαφωτισμού. Οι έμποροι και γενικότερα οι Έλληνες που ταξίδευαν στην Ευρώπη έγιναν οι φορείς διάδοσης αυτών των ιδεών στον ελλαδικό χώρο. Καλλιεργήθηκε, λοιπόν, η αντίληψη ότι η λογική μπορεί όχι μόνο να εξηγήσει τον κόσμο αλλά και να τον αλλάξει. Η εκπαίδευση συνδέθηκε με τον αγώνα για ελευθερία.
 • 1,798 BCE

  Ρήγας Βελεστινλής

  Ο Ρήγας Βελεστινλής (1757-1798) πρότεινε, στη Νέα Πολιτική Διοίκηση, ένα έργο έντονα επηρεασμένο από τις ριζοσπαστικές ιδέες των Γάλλων Ιακωβίνων, τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Δημοκρατίας» που θα απλωνόταν σε όλη τη Βαλκανική αντικαθιστώντας την Οθωμανική αυτοκρατορία και εξασφαλίζοντας ισονομία και ισοπολιτεία στους κατοίκους της. Ο Ρήγας δοκίμασε να εφαρμόσει τα σχέδιά του, αλλά προδόθηκε και πλήρωσε με τη ζωή του, αυτός και οι σύντροφοί του, το όραμά του.
 • 1,774 BCE

  Συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή

  Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή το 1774 που επέτρεπε την ελεύθερη κίνηση πλοίων με ρωσική σημαία στα στενά του Βοσπόρου , και την περιορισμένη περιουσία αγγλικών και γαλλικών πλοίων στη Μεσόγειο ,εξαιτίας των Ναπολεόντιων πολέμων.
 • 1,770 BCE

  Κινήματα εναντίον της Οθωμανικής Κυριαρχίας

  Το 1770 έγινε, με ρωσική υποκίνηση, ελληνική επανάσταση με κέντρο την Πελοπόννησο. Η κινητοποίηση, ωστόσο, των Ελλήνων δεν ήταν η απαιτούμενη, ενώ και ο μικρός αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν, με επικεφαλής τους αδερφούς Ορλόφ, αποδείχτηκε ανεπαρκής. Η επανάσταση, τα Ορλοφικά όπως ονομάστηκαν, καταπνίγηκε. Παρόμοια τύχη είχε και η ηρωική προσπάθεια του Έλληνα απεσταλμένου της Ρωσίας Λάμπρου Κατσώνη να ξεσηκώσει τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.
 • 1,748 BCE

  Αδαμάντιος Κοραής

  Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), υποστηρικτής των φιλελεύθερων ιδεών της γαλλικής επανάστασης, θεωρούσε ότι οι Έλληνες, για να κερδίσουν την ελευθερία τους, θα έπρεπε πρώτα να μορφωθούν. Αν και διαφωνούσε με τον εξαρχαϊσμό της γλώσσας, δεν δεχόταν αυτούσια τη δημοτική, από την οποία, όπως πίστευε, έπρεπε να αφαιρεθούν κάποιες λαϊκές και ξένες λέξεις.
 • 1,736 BCE

  Κληρικοί

  Οι κληρικοί υιοθέτησαν διαφωτιστικές αντιλήψεις (Μεθόδιος Ανθρακίτης,Ευγένιος Βούλγαρης) και κάποιους να δραστηριοποιηθούν εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας.