Photo

מלחמות ישראל

  • הקמת ארגון "בר-גיורא": ארגון השמירה הראשון שהוקם ביישוב היהודי

  • הקמת "השומר" : ארגון שמירה יהודי שהחליף בפועלו את ארגון "בר-גיורא"

  • הקמת ארגון "ניל"י" : מחתרת יהודית שלחמה בשלטון הטורקי וסייעה לבריטים לכבוש את הארץ מידי השלטון העות'מאני

  • הצהרת בלפור

    הצהרת בלפור
  • קרב תל חי

    קרב תל חי
  • הקמת ארגון "ההגנה" : הארגון הגן על היישוב היהודי מפני התקפות הערבים

    ארגון ההגנה היה הארגון הצבאי הגדול והמרכזי של היישוב היהודי והתנועה הציונית בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי, בין 1920 ל-1948, והיווה למעשה את התשתית להקמת צבא ההגנה לישראל עם הקמת המדינה. הארגון הוקם ב-1920 ופעל עד להקמת המדינה ובשלהי מאי 1948 הפך הארגון לצה"ל.
  • פרעות תרפ"א

    רעות תרפ"א החלו בכ"ג בניסן ה'תרפ"א (1 במאי 1921) ביפו, והתפשטו ליישובים יהודיים נוספים. המאורעות כללו מעשי רצח, אלימות, אונס, שוד וביזה על ידי ערבים בישובים יהודים. הם נמשכו חמישה ימים, ובמהלכם נהרגו 47 יהודים ונפצעו 140. לערבים היו 48 הרוגים ו-73 פצועים מירי הצבא הבריטי ומגינים יהודים על התוקפים.
  • הקמת ארגון "האצ"ל" : מחתרת יהודית שקמה ע"י מפקדים ב"הגנה" ופעלה כנגד הבריטים וחמושים ערבים

     הקמת ארגון "האצ"ל" : מחתרת יהודית שקמה ע"י מפקדים ב"הגנה" ופעלה כנגד הבריטים וחמושים ערבים
    המנון האצ"להארגון הצבאי הלאומי בארץ ישראל‏ (בראשי תיבות: אצ"ל) היה ארגון צבאי מחתרתי, עברי, שנוסד בירושלים, בשנת 1931. הארגון הוקם על ידי מפקדים, שפרשו מארגון "ההגנה", בשל דרישתם לפעולה נחרצת נגד התוקפנות הערבית של אותם ימים, בעיקר זו של מאורעות תרפ"ט. במשך השנים, מרבית אנשיו היו צעירים מתנועת הנוער הרוויזיוניסטית בית"ר. מטעמי חשאיות לא נהגו לקרוא לארגון בשמו כי אם "ההגנה" או "המעמד". אנשי הארגון הצטרפו לצה"ל עם הקמתו.
  • הקמת ארגון ה"לח"י" : מחתרת יהודית שקמה ע"י יוצאי האצ"ל ולחמה בשלטון הבריטי ובחמושים ערבים

    הקמת ארגון ה"לח"י" : מחתרת יהודית שקמה ע"י יוצאי האצ"ל ולחמה בשלטון הבריטי ובחמושים ערבים
    לוחמי חרות ישראל (ידוע בראשי התיבות לח"י) הייתה מחתרת יהודית שפעלה נגד המנדט הבריטי, משנת 1940 עד הקמת מדינת ישראל בשנת 1948. הלח"י הוכרז כארגון טרור על ידי ממשלת המנדט, ולאחר הקמת המדינה, בעקבות רצח ברנדוט, גם על ידי הממשלה הזמנית. את המחתרת הקימו פורשי הארגון הצבאי הלאומי (אצ"ל) שהתנגדו להפסקת המאבק במנדט הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה.
    בפעולותיהם ניסו אנשי הלח"י לפגוע בבכירי ממשלת המנדט והצבא הבריטי על ידי התנקשויות ופגיעה במתקנים אסטרטגיים.
  • הקמת הפלמ"ח

    הקמת הפלמ"ח
    אנו אנו הפלמ"ח הפלמ"ח (ראשי תיבות: פלוגות המחץ), היה הכוח הצבאי המגויס של ארגון "ההגנה", ששימש כצבא של המדינה היהודית בדרך, בארץ ישראל בשנים 1941–1948.
  • ליל הגשרים

    ליל הגשרים
    ליל הגשרים (נקרא גם "מבצע מרכולת") הוא כינויה של פעולה מתואמת של הפלמ"ח, במסגרת תנועת המרי העברי, בליל י"ט בסיוון תש"ו (הלילה שבין 16 ל-17 ביוני 1946), שבמהלכה הותקפו בו זמנית אחד עשר גשרים בכל גבולות ארץ ישראל. תשעה מהגשרים פוצצו, אחד מהגשרים ניזוק קשות ואחד הגשרים לא פוצץ. הצלחת הפעולה גרמה לניתוק זמני של נתיבי האספקה שהיו בשימוש הבריטים. הפעולה בגשר הסמוך לאכזיב השתבשה ו-14 לוחמים מהכוח התוקף נהרגו. בשאר הפעולות לא היו נפגעים לכוחות הפלמ"ח.
  • כ"ט בנובמבר- החלטת האום על מדינה יהודית

    כ"ט בנובמבר- החלטת האום על מדינה יהודית
    כ"ט בנובמבר
    כ"ט בנובמבר היום בו החליטה עצרת האומות המאוחדות (האו"ם) בפארק פלאשינג מדוז על סיום המנדט הבריטי והקמת שתי מדינות עצמאיות בארץ ישראל – מדינה יהודית ומדינה ערבית (תוכנית החלוקה). עוד נקבע כי ירושלים וסביבתה יוכרזו כשטח תחת פיקוח בינלאומי.
  • הכרזת העצמאות

    הכרזת העצמאות
    הכרזת מדינה יהודית ביום ה' באייר תש"ח, כ-8 שעות לפני סיום המנדט הבריטי בהתאם להחלטת החלוקה של עצרת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל ונחתמה מגילת העצמאות. ההכרזה הוקדמה לצהרי יום ו', מספר שעות קודם לפקיעתו הרשמית של המנדט בשל כניסת השבת והרצון להימנע מחילול שבת, והתאריך העברי בו נערכה ההכרזה נקבע ליום העצמאות.
  • פרוץ מלחמת העצמאות

    רקע למלחמת השיחרורמלחמת העצמאות (נקראת גם מלחמת השחרור, מלחמת הקוממיות, מלחמת תש"ח, ומלחמת 1948) השם שניתן לעימות הצבאי שהתנהל בין היישוב היהודי בארץ ישראל, ולאחר מכן מדינת ישראל, לבין ערביי ארץ ישראל וחלק ממדינות ערב שניסו למנוע בכוח את יישומה של החלטת החלוקה של עצרת האומות המאוחדות, ואת הקמת מדינה יהודית (לצד מדינה ערבית) בשטח ארץ ישראל המנדטורית. מקובל לקבוע שהמלחמה החלה מיד לאחר קבלת תוכנית החלוקה של האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 והסתיימה ב-20 ביולי 1949, עם חתימת הסכם שביתת הנשק האחרון (עם סוריה).
  • הקמת צהל

    הקמת צהל
    גבעת חלפון צה"ל הוקם כשבועיים לאחר קום מדינת ישראל, תוך כדי קרבות מלחמת העצמאות. הממשלה הזמנית החליטה על הקמתו וראש הממשלה, דוד בן-גוריון חתם על "פקודת צבא הגנה לישראל" ב-26 במאי 1948, בתאריך של ערב ל"ג בעומר.
    הפקודה כללה את ההוראה החד-משמעית שלא יתקיים כוח צבאי במדינת ישראל מלבד צה"ל, נוסח זה שימש מאוחר יותר כהנמקה להפסקת פעולתם של הכוחות המזוינים של המחתרות.
  • הסכם שביתת הנשק עם סוריה

    סוף מלחמת השחרור
  • מבצע קדש

    מבצע קדש
    מלחמת סיני (ידועה בישראל גם בשם "מבצע קדש") היא מלחמה קצרה שהתנהלה בין ישראל, בריטניה וצרפת לבין מצרים, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956 (כ"ד בחשוון עד א' בכסלו תשי"ז). במהלך המלחמה כבש צה"ל את חצי האי סיני, למעט רצועה צרה לאורך תעלת סואץ, השמיד תשתיות צבאיות רבות ופגע בצבא המצרי. לאחר סיום המלחמה פינתה ישראל את כל השטח שנכבש. במקביל למערכה הישראלית ניהלו בריטניה וצרפת במשותף מבצע להשתלטות על תעלת סואץ, שנודע בשם "מבצע מוסקטר".
  • מלחמת ששת הימים

    מלחמת ששת הימים
    שיחרור הכותל המערבימלחמת ששת הימים הייתה מלחמה שנערכה מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה.
    המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה.
    השלכות המלחמה בתחומי הפוליטיקה הפנימית של המדינות שהשתתפו בה.
  • מלחמת ההתשה

    מלחמת ההתשה הייתה מלחמה בין ישראל לבין מצרים, שהחלה ב-8 במרץ 1969 ונמשכה עד 7 באוגוסט 1970, מועד שבו הסכימו הצדדים על הפסקת אש. המלחמה החלה כיוזמה מצרית להתשת ישראל: את השם "מלחמת ההתשה" העניק לה נשיא מצרים גמאל עבד אל נאצר.
    המלחמה התאפיינה בהפגזות כבדות של ארטילריה מצרית על עמדות צה"ל לאורך התעלה ופשיטות קומנדו מצריות. בתגובה הפעיל צה"ל את חיל האוויר שניסה לשתק את מקורות הירי לאורך התעלה ובשלב מאוחר יותר עבר לתקיפת מטרות רבות בעומק מצרים. בנוסף, יזמה ישראל פשיטות קומנדו ופשיטות משוריינות לשטח
  • מלחמת יום הכיפורים

    מלחמת יום הכיפורים
    הילדים של חורף שנת 73באוקטובר 1973 הופתעה מדינת ישראל במתקפה משתי חזיתות,סוריה ומצרים, שפתחו במתקפת פתע בצהרי יום כיפור,עת התכנס עם ישראל בבתי הכנסת .כוחות הצבא הסורי הגיעו קרוב מאוד לגשר בנות יעקב,במטרה לחצותו לעבר הגליל,אך נבלמו ע"י כוחות צה"ל שהתארגנו במהירות הבזק ללחימת נגד. מדרום תקפו כוחות הצבא המצרי את מוצבי צה"ל שעל גדות תעלת סואץ והתקדמו בקצב מהיר לעבר חצי האי סיני.מטוסי חיל האוויר המריאו לעבר מצרים והחלו להפציץ שיירות מצריות ושדות תעופה של חיל האוויר המצרי.
    הייתה זו מלחמה קשה ועקובה מדם שגבתה מחיר כבד .
  • מבצע "אנטבה":מבצע הירואי לשחרור חטופים ישראלים באוגנדה

    מבצע "אנטבה":מבצע הירואי לשחרור חטופים ישראלים באוגנדה
    מבצע יהונתןפעולה צבאית שביצע צבא ההגנה לישראל באוגנדה ב-4 ביולי 1976, במטרה להציל 105 נוסעים יהודים, ישראלים ואנשי צוות מטוס אייר פרנס, שנחטפו על ידי טרוריסטים במהלך טיסתם מישראל לצרפת. למרות התבצרותם של החוטפים במדינה עוינת, המבצע הוכתר בהצלחה וכמעט כל החטופים חולצו בשלום. במהלך המבצע נהרג מפקד סיירת מטכ"ל, יונתן נתניהו, ובעקבות זאת נקרא המבצע על שמו.
  • הסכם השלום עם מצריים

    הסכם השלום עם מצריים
    מסע לשלום עם מצרייםהסכם השלום בין ישראל למצרים הוא הסכם שנחתם על ידי נשיא מצרים אנואר סאדאת, ראש ממשלת ישראל מנחם בגין ונשיא ארצות הברית ג'ימי קרטר, על מדשאות הבית הלבן ב-26 במרץ 1979. חתימת ההסכם הייתה אחד מרגעי השיא בתהליך שהחל עם חתימת הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל למצרים בשנת 1974 (בעקבות מלחמת יום הכיפורים), המשיך בביקורו של אנואר סאדאת בישראל ונאומו בכנסת, והסתיים ב-1982 עם השלמת פינוי חצי האי סיני והעברתו לידי מצרים.
  • מלחמת לבנון הראשונה - מבצע שלום הגליל (של"ג)

    מלחמת לבנוןמלחמת לבנון הראשונה התרחשה ברובה בשטח לבנון בין ישראל לסוריה ולארגוני טרור פלסטיניים שישבו בלבנון, וביצעו פיגועים בישראל ובמדינות נוספות.
    מבצע שלום הגליל נערך בין 6 ביוני 1982 ל-29 בספטמבר 1982
    המלחמה הביאה להגליית מפקדות אש"ף לתוניס, ולחיסול רוב הכוח הצבאי של הארגונים הפלסטיניים, אולם לא הצליחה להוציא את צבא סוריה מלבנון. בעקבות המלחמה קם הארגון השיעי הקיצוני חזבאללה, שמילא את החלל שנוצר בדרום לבנון עם יציאת הכוחות הפלסטיניים. 654 חיילי צה"ל נהרגו במהלך מלחמת לבנון .
  • פרוץ האינתיפאדה הראשונה

    האינתיפאדה הראשונה היא התקוממות אלימה ברובה, שהחלה ב-9 בדצמבר 1987, נחלשה באופן משמעותי לאחר מלחמת המפרץ ב-1991 ורשמית הסתיימה עם חתימתם של הסכמי אוסלו ב-1993. במהלכה התקוממו התושבים הפלסטינים ביהודה ושומרון וברצועת עזה נגד השלטון הישראלי. האינתיפאדה נקראה לעתים "מלחמת האבנים", משום שבתחילתה השתמשו הפלסטינים באבנים ובכלי-נשק מאולתרים אחרים. עם פרוץ "האינתיפאדה השנייה" ניתן לזו שלפניה השם "האינתיפאדה הראשונה" כדי ליצור הבחנה ברורה ביניהן.
  • הסכם השלום עם ירדן

    הסכם השלום עם ירדן
    הסכם שלום עם ירדןהסכם השלום בין ישראל לירדן נחתם ב-26 באוקטובר 1994 והסדיר את היחסים, הגבולות וחלוקת המשאבים בין ישראל לירדן.