Eix cronològic de la historia

 • 120,000 BCE

  Paleolític

  Paleolític
  És una etapa de la prehistòria dels humans caracteritzada per l'ús de pedra
 • 10,000 BCE

  Mesopotàmia

  Mesopotàmia
  Mesopotàmia és l'antiga denominació de la regió situada entre l'Eufrates i el Tigris.
 • 7000 BCE

  Neolític

  Neolític
  En aquest perióde va tenir lloc innovacions d'una gran transcendència, on els éssers humans van descobrir l'agricultura i la ramaderia, i es van convertir als sedentaris,. un procés conegut com la revolució neolítica.
 • 4000 BCE

  Edat antiga

  Edat antiga
  L'Edat antiga és el període de la història entre el naixement de l'escriptura i la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476, que marca l'inici de l'edat mitjana. És, per tant, el primer període pròpiament històric.
 • 3300 BCE

  Escriptura cuneíforme

  Escriptura cuneíforme
  L'escriptura cuneïforme és un dels primers sistemes d'escriptura coneguts. Va ser creat pels sumeris cap al 3150 aC. És un tipus d'escriptura logogràfica.
 • 3200 BCE

  Escriptura jeroglífica

  Escriptura jeroglífica
  Els jeroglífics van ser un sistema d'escriptura inventat i utilitzat pels antics egipcis per a comunicar-se per escrit. Des de l'època de l'Imperi Antic, els jeroglífics egipcis van ser un sistema d'escriptura en el qual es barrejaven ideogrames, signes consonàntics (simples, dobles, triples i fins i tot de quatre o més consonants)
 • 3000 BCE

  Egipte

  Egipte
  Egipte oficialment República Àrab d'Egipte, és un estat de l'Àfrica nord-oriental.
  Els faraons eren els monarques de l'antic Egipte.
 • 1200 BCE

  Aparició de l'escriptura

  Aparició de l'escriptura
  l'Aparició de l'escriptura estudia el desenvolupament de llenguatges d'expressió per mitjà de lletres o altres marques.
  L'escriptura existeix des de fa uns 5.300 anys
 • 1000 BCE

  Edat dels metalls

  Edat dels metalls
  L'edat dels metalls és una de les tres grans etapes.En aquesta època es van construir grans monuments megalítics. El primer metall que es va fer servir va ser el coure, i després el bronze. L'edat dels metalls va durar 1300 anys.
 • 750 BCE

  Grècia

  Grècia
  Grècia fou la primera àrea d'Europa on emergí la primera civilització i probablement on es desenvolupà la primera cultura neolítica.
 • 600 BCE

  Roma

  Roma
  L'antiga Roma fou l'estat fundat per la ciutat de Roma en l'edat antiga i basat en la cultura llatina.
  Inicialment una monarquia, va esdevenir una república, i finalment un imperi que va acabar controlant la major part del Mediterrani i de l'Europa Occidental. Roma va ser un imperi pan-mediterrani, més que europeu i mai va aconseguir establir-se fermament més enllà del Rin i el Danubi
 • 476

  Caiguda del imperi romà

  Caiguda del imperi romà
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 i la seva posterior dissolució el 480.
 • 518

  Justinià

  Justinià
  Justinià I el Gran també conegut entre els cristians ortodoxos orientals com a Sant Justinià el Gran, va ser l'emperador romà d'Orient des de l'any 527 fins al 565.
 • 717

  Caiguda del Regne visigot

  Caiguda del Regne visigot
  El Regne visigot va ser un regne que va ocupar l'actual sud-oest de França i la península Ibèrica des dels segles V fins al VIII.
  Els visigots són una branca dels pobles germànics.
 • 800

  Coronació de Carlemany pel Papa de Roma

  Coronació de Carlemany pel Papa de Roma
  Carlemany fou rei dels francs, rei dels llombards i emperador d'Occident.
  Carlemany a ser coronat emperador romà pel Papa Lleó III a la Catedral de Sant Pere, convertint-se en un dels sobirans més poderosos del seu temps.
 • 1054

  Cisma d'Orient

  Cisma d'Orient
  El Cisma d'Orient és l'esdeveniment que va dividir l'Església cristiana que acceptava la doctrina del concili de Calcedònia, en el cristianisme catòlic romà occidental i el cristianisme ortodox de l'est.
 • 1456

  Caiguda de Constantinoble

  Caiguda de Constantinoble
  La caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que, en la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1492

  Final de l'edat mitjana (descobriment d'Amèrica)

   Final de l'edat mitjana (descobriment d'Amèrica)
  L'edat mitjana és el període de la història d'Europa Succeeix a l'edat antiga, que acaba amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, i precedeix el Renaixement i l'era de l'exploració. Descobriment d'Amèrca El descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques.