290px egypt.giza.sphinx.01

Antic Egipte

 • 3150 BCE

  Menes

  Menes
  Va ser un faraó d'Egipte, llistat com a primer de la I dinastia. Regnà vers el 3150 aC. Probablement, va tenir un llarg regnat d'entre 30 i 40 anys (Manetó li atribueix 62 anys i la mort per un atac en una lluita contra un hipopòtam).
 • 3100 BCE

  Època Arcaica

  Època Arcaica
  Època arcaica és una periodització de la història de l'antiga Grècia amb la qual la historiografia distingeix l'etapa en la qual l'Hèl·lade va sortir del període anterior l'edat fosca, caracteritzada per la distribució de l'espai hel·lènic entre tribus indoeuropees que parlaven distintes variants de la futura llengua grega i es van conformar els trets de la civilització grega, que quedarà plenament cristal·litzada en la posterior època clàssica.
 • 2686 BCE

  Imperi Antic

  Imperi Antic
  En aquest període s’estableixen les bases de l’Estat i de la societat egípcia, que es van mantenir, amb petits canvis, durant tota la seva història. La màxima autoritat era el faraó, que era considerat com un déu, i controlava el poder polític, militar i religiós del país. La capital de l’Imperi era Memfis i destaquen els faraons Kheops, Kefren i Micerí, que van manar construir les famoses piràmides de Gizeh.
 • 2579 BCE

  Kheops

  Kheops
  Durant 4.500 anys, la piràmide de Kheops, considerada una de les set meravelles del món antic, ha amagat una sorpresa al seu cor. Els científics han anunciat aquest dijous que han descobert una enorme cavitat a l'interior del monument funerari “tan gran” com “un avió de 200 places”, segons ha dit Mehdi Tayoubi, codirector del projecte ScanPyramids, organisme que hi ha darrere del descobriment.
 • 2514 BCE

  Micerí

  Micerí
  Menkaure, més conegut per Micerí del grec Micerinos, fou un faraó de la dinastia IV de l'antic Egipte que va governar des de vers el 2430 al 2410 aC. Va succeir al faraó Bakka o Baufre, que podria haver estat el seu cosí o el seu oncle. El seu període de regnat fou d'uns 18 anys segons el papir de Torí.
 • 2119 BCE

  Mentuhotep I

  Mentuhotep I
  Va tenir un llarg regnat d'uns cinquanta anys, vers l'any 2000 aC. L'any catorzè és esmentat com l'any del crim de Tinis, cosa que indicaria que la dinastia d'Heracleòpolis havia fet alguna cosa en direcció a Tinis (al costat d'Abidos). Mentuhotep va avançar, llavors, cap al nord i va arribar a l'Egipte central; quan portava trenta anys de regnat, va conquerir Heracleòpolis i Memfis, i va unificar les dues parts d'Egipte.
 • 2040 BCE

  Imperi Mitjà

  Imperi Mitjà
  La seva durada va ser molt més curta que l’etapa anterior, només 300 anys. El poder del faraó va augmentar. Es van fer grans obres públiques i es van ampliar les terres de conreu. A més a més es va produir una expansió cap a l’exterior, conquerint Núbia al sud, Líbia a l’oest, i Síria a l’est. Al final d’aquest període es manifestà una època d’inestabilitat política que va ser aprofitada per pobles estrangers que van envair el país.
 • 1650 BCE

  Imperi Nou

  Imperi Nou
  Una durada de 500 anys. Època d’esplendor degut a una sèrie de grans faraons, com ara, Tuhmosis I, Amenofis III, Akhenaton i Ramsès II. Es reforçà el poder dels faraons, que construïren temples i palaus de grans dimensions.
 • 1479 BCE

  Tuthmosis III

  Tuthmosis III
  Quan va morir Hatshetsup, Tuthmosis III es va convertir en rei. Sota el seu regnat, l’imperi s’estengué molt lluny cap al sud i cap a l’est. Va ser un rei molt guerrer i va lluitar contar molts exèrcits i els va guanyar a tots. Tots els vençuts havien de pagar el seu tribut al faraó: esclaus, or, bestiar… Tuthmosis III dedicava una part dels seus tresors a ampliar i embellir el temple d’Amon.
 • 1336 BCE

  Tutankamon

  Tutankamon
  Tutankamon fou un faraó de la dinastia XVIII de l'Antic Egipte. Va succeir Semenkhare, qui podria haver estat el seu germà, i va governar durant uns 10 anys. Malgrat la seva fama, deguda al fet que hom va descobrir la seva tomba quasi intacta, fou un faraó secundari de la dinastia.
 • 1279 BCE

  Ramsès II

  Ramsès II
  Ramsès II conegut per Ramsès el Gran, fou el tercer faraó de la dinastia XIX d'Egipte. Va regnar prop de 66 anys al llarg del segle XIII aC i se'l considera un dels més poderosos i més grans faraons que ha tingut mai Egipte. A més a més, es sap que va tenir alrededor d'un centenar de fills i unes quantes filles més.
 • 1086 BCE

  Imperi Tardà

  Imperi Tardà
  El Baix Imperi correspon, per contraposició amb l'Alt Imperi, el darrer període en què la historiografia sol dividir la història de l'Imperi Romà comprenent des de la crisi del segle III fins a la Caiguda de Roma i inclús estenent-lo fins a les invasions àrabs del segle VII dels estats germànics derivats durant l'antiguitat tardana després de l'esfondrament formal de l'Imperi.
 • 520 BCE

  Conquesta persa d'Egipte

  Conquesta persa d'Egipte
  La batalla de Pelusium es va lliurar en el 525 a. C., a les portes de Pelusio en el Baix Egipte, en ella es van enfrontar les forces del rei persa Cambises II, que van derrotar a les del faraó Psamético III. Aquesta batalla va ser decisiva perquè els perses es poguessin apoderar del tron ​​d'Egipte.
 • 305 BCE

  Conquesta Grega d'Egipte

  Conquesta Grega d'Egipte
  Període hel·lenístic (o alexandrí) és un terme encunyat a mitjan segle XIX Va posar a egipcis nadius en la majoria de càrrecs polítics. Després va partir a la conquesta de la resta de l'Imperi persa.
 • 30 BCE

  Conquesta Romana d'Egipte

  Conquesta Romana d'Egipte
  La província romana d'Egipte (Aegyptus) va ser el nom amb què van denominar la regió d'Egipte durant l'imperi romà. Després de la mort de Cleòpatra, i amb ella la de la dinastia Ptolemaica que havia governat la zona des de la mort d'Alexandre el Gran; Egipte va esdevenir part de l'imperi romà com a província governada per un prefecte nomenat per l'emperador entre els Magister equitum i no entre els senadors, per prevenir les interferències del Senat.