Edat mitjana

Edat Mitjana

 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà

  Caiguda de l'Imperi Romà
 • Jan 1, 622

  Aparició de l’Islam

  Aparició de l’Islam
 • Apr 27, 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  L'any 711 un exèrcit de berbers sota el comandament de Tariq van travessar l'estret de Gibraltar, van vèncer l'últim rei visigot i començaren la conquesta de la Península. Cap al 718 pràcticament tota la Península havia estat conquerida de manera quasi incruenta, la noblesa visigòtica va pactar la submissió i el pagament de tributs als invasors a canvi de la conservació de les seus terres. Més de cinc-cents anys l'Islam va tenir una presència hegemònica a la Península Ibèrica.
 • Oct 10, 732

  Derrota dels musulmans a Poitiers

  Derrota dels musulmans a Poitiers
  Va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carlos Martel i un exèrcit islàmic a les ordres del governador del-Àndalus Abderrahman ibn Abdullah Al Gafiki a prop de la ciutat de Tours, a l'actual França. Durant la batalla, els francs van derrotar l'exèrcit islàmic i Al Gafiki resultaria mort. Aquesta batalla va frenar l'expansió islàmica cap al nord de la Península Ibèrica i és considerada per molts historiadors com un esdeveniment d'importància macrohistórica
 • Jan 1, 785

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.

  Comencen les conquestes cristianes. Conquesta de Girona.
  Al 785 les mateixes elits locals que havien capitulat als musulmans, entregaren voluntàriament la ciutat (que estava governada pel valí de Medinat Marshiluna, Matruh ibn Sulayman), a les tropes de Carlemany, que no va intervenir en la campanya. Amb la conquesta de Girona la primera marca va establir els seus límits a la Tordera.
 • Jan 1, 801

  Conquesta de Barcelona

  Conquesta de Barcelona
  El 801, Lluís el Piadós va dirigir-se a Barcelona, ja que el valí Sadun al-Ruayni, que havia estat molt compromès en la revolta d'Abd-Al•lah ibn Abd-ar-Rahman havia ofert la ciutat als carolingis, però es va desdir, i per protegir el flanc de l'atac a la ciutat, l'exèrcit va atacar Larida i Wasqa, i es provocà una revolta a Pamplona que acabà amb la sobirania musulmana.
 • Jan 1, 1117

  Conquesta de Tarragona

  Conquesta de Tarragona
  Ramon Berenguer III ocupa definitivament Tarragona i dóna les terres a l’església (van fer una acord amb el papat). Així doncs van repoblar les terres que estaven quasi deshabitades, van arreglar les cases i van oferir protecció als ciutadans contra els musulmans que encara quedaven a Tortosa.
 • Jul 1, 1148

  Conquesta de Tortosa

  Conquesta de Tortosa
  Els musulmans s'havien fet forts al castell i a la fortalesa de la Suda, des d'on lluitaven amb desesperació, la ciutat era l'únic que els quedava de Catalunya. El comte Berenguer IV va assetjar la ciutat ajudat dels millors cavallers catalans i dels genovesos, que mai no el deixaven. També va demanar ajuda a papat, ja que no va ser una tasca gents fàcil. Això va començar al juliol i els van retindre 5 mesos, finalment van vèncer als musulmans.
 • Jan 1, 1149

  Conquesta de Lleida

  Conquesta de Lleida
  El darrer taifa de Lleida va lliurar la ciutat a Ramon Berenguer IV i a Ermengol VI d'Urgell el 1149, un any després de la rendició de Tortosa. A les ciutats conquerides, els terrenys es van repartir i la població musulmana va ser arraconada.
 • Jan 1, 1162

  Es forma la Corona d’Aragó

  Es forma la Corona d’Aragó
 • Jan 1, 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  Croada contra Al-Mayūrqa. La croada fou comandada per Jaume I d'Aragó i tingué com a conseqüència la destrucció del poder almohade a l'illa, l'esclavització de la població andalusí autòctona, la repoblació de l'illa amb població cristiana sota un règim feudal i la creació del Regne de les Mallorques.
 • Jan 1, 1230

  Es forma la Corona de Castella.

  Es forma la Corona de Castella.
 • Jan 1, 1232

  Conquesta de València

  Conquesta de València
  Fou el conjunt de maniobres militars que dugueren a l'annexió de l'actual territori del País Valencià a la Corona d'Aragó. Entre 1232 i 1245, tan sols tretze anys, la Corona d'Aragó aconseguí la conquesta de gran part del que seria el Regne de València amb un gran èxit.
 • Jan 1, 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
 • May 29, 1453

  Caiguda de l'Imperi Bizantí.

  Caiguda de l'Imperi Bizantí.
 • Oct 12, 1492

  Cristòfol Colom arriba a Amèrica

  Cristòfol Colom arriba a Amèrica