Α22

Η Ελληνική Επανάσταση

  • Period: to

    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

    Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά».Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, τον επέβαλαν ως αρχηγό του επαναστατικού στρατού της Πελοποννήσου. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Φεβρουαρίου του 1843
  • Period: to

    Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

    Ηρωίδα του 21, που μαζί με την Μαντώ Μαυρογένους υπήρξαν οι δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάσταση. Με την περιουσία του συζύγου της, που ξεπερνούσε τα 300.000 τάλληρα, η Μπουμπουλίνα ασχολήθηκε με τα ναυτιλιακά κι έγινε μέτοχος σε διάφορα σπετσιώτικα πλοία.
  • Period: to

    Ιωάννης Καποδίστριας

    Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιούσια.
  • Period: to

    Γεώργιος Καραϊσκάκης

    Σπουδαίος στρατιωτικός, ηγέτης της Επανάστασης. Έγινε κλέφτης στην ηλικία τον 15.Tο 1827 έσπευσε στην Eλευσίνα για να βοηθήσει την πολιορκούμενη Aθήνα. Διαφώνησε όμως με τους Kόχραν και Tσωρτς για την τακτική που θα ακολουθούσαν κατά των Tούρκων. Tραυματίστηκε σε αψιμαχία στο Nέο Φάληρο και πέθανε στις 23 Aπριλίου 1827, ανήμερα της γιορτής του.
  • Period: to

    Οδυσσέας Ανδρούτσος

    Γεννήθηκε στην Ιθάκη και πατέρας του ήταν ο Ανδρέας Βερούσης που αφιέρωσε τη ζωή του κατά των Τούρκων και των πλούσιων κοτσαμπάσηδων.
    Το 1818 ο Οδυσσέας μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από το δάσκαλό του Ψαλλίδα που τον έκανε να αποκτήσει συνείδηση του Ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αποτέλεσε μία από τις 3 μεγάλες στρατιωτικές μορφές που έμειναν στην ιστορία μαζί με τους Γεώργιος Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Κολοκοτρώνη.

    Σκοπός της ζωής του η λευτεριά του έθνους σ΄ένα κράτος δημοκρατικό.
  • Period: to

    Μαντώ Μαυρογένους

    Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εξοπλισμό και την επάνδρωση μυκονιάτικων πλοίων και κατά τις πληροφορίες ξένων, κυρίως, περιηγητών έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στην Κάρυστο, στο Πήλιο και τη Φθιώτιδα (1823).Μετά την Επανάσταση εγκαθίσταται στη Πάρο, αλλά για κακή της τύχη θα προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό.
    Ένα πρωινό του Ιουλίου του 1840 αποβιώνει σε ηλικία 44 ετών.
  • Φίλικη Εταιρία

    Φίλικη Εταιρία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις για την απελευθέρωση του έθνους. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ.
    Οι Φιλικοί, αφού μυούνταν έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις. Αυτή η μυστικότητα εξηγεί τα λίγα και ασαφή τεκμήρια που διαθέτουμε για αυτήν.
    Στις γραμμές της συσπειρώνονται κυρίως έμποροι και μικροαστοί, αλλά και Φαναριώτες και κοτζαμπάσηδες και κληρικοί.
  • Λόρδος Byron (1788- 1824)

    Λόρδος Byron (1788- 1824)
    Άγγλος αριστοκράτης και ποιητής υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους Φιλέλληνες και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα. Το 1823 γίνετε μέλος του Φιλελληνικού Κομητάτου. Βοήθησε τον αγώνα με εφόδια σταλμένα από τοΛονδίνο και με χρήματα από την προσωπική του περιουσία. Το Απρίλιο του 1824 πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι. Κηδεύτηκε εκεί και η σωρός του μεταφέρθηκε στην Αγγλία.
  • Period: to

    Αλέξανδρος Υψηλάντης

    Αξιωματικός του Ρωσικού στρατού. Σκοπός της ζωής του ήρωα η απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους, για το οποίο και τελικά θυσιάστηκε, κατέστη εθνομάρτυρας. Μετά την ήττα στο Δραγατσάνι, στις 7 Ιουνίου 1821, Ο Αλ. Υψηλάντης παραδόθηκε στους Αυστριακούς, στους χριστιανούς συμμάχους των Οθωμανών, οι οποίοι τον φυλάκισαν.Απεβίωσε στη Βιέννη στις 31 Ιανουαρίου 1828.