111

נעמי שמר

By צחי
  • ילדותה

    ילדותה
    שמר נולדה, גדלה והתחנכה בקבוצת כנרת בשם נעמי ספיר, למאיר ספיר (ספירוב), ממייסדי הקבוצה, ולרבקה, בתם של חנה ויונה שפרירי.
  • Period: to

    לימודיה

    בעידודה של אמה החלה שמר לנגן בפסנתר כבר בגיל שש. לאחר שסיימה את לימודי התיכון דחתה את שירותה הצבאי ולמרות התנגדותם של חלק מחברי הקבוצה, יצאה ללימודי מוזיקה, תחילה בקונסרבטוריון הישראלי בתל אביב ובהמשך באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.
  • שרותה הצבאי

    שרותה הצבאי
    שנת 1951, לאחר דחיה של כ-4 שנים, התגייסה לצה"ל ושירתה בפיקוד הנח"ל כפסנתרנית.
  • נישואיה

    נישואיה
    פגשה את השחקן גדעון שמר, בעת שעבדו במשותף על עצרת של חטיבת בני איחוד הקבוצות והקיבוצים בנצר סרני. ב-1954 הם נישאו וב-1956 נולדה בתם, הללי.
  • תחילת הקריירה המקצועית

    תחילת הקריירה המקצועית
    לאחר שחרורה כתבה שירים לתיאטרון.
    כשהזמין אותה חיים טופול לכתוב לתוכנית הראשונה של להקת "בצל ירוק", החלה להלחין את מילותיה, כשהשיר הראשון במתכונת זו, "משירי זמר נודד" (הידוע יותר כ"הדרך ארוכה היא ורבה") שנכתב בשנת 1957, זכה להצלחה רבה ונחשב ללהיטה הראשון.
  • המשך יצירתה

    המשך יצירתה
    בשנת 1963 כתבה את "חורשת האקליפטוס" למחזמר "כיצד שוברים חמסין", שהועלה לציון סיום המחזור הראשון של בית הספר היסודי בקבוצת כנרת. באותה שנה הלחינה את שירה של רחל המשוררת "כנרת" ("שם הרי גולן"), עבור להקת פיקוד המרכז. בשנת 1964 כתבה לתוכניתה הראשונה של שלישיית גשר הירקון, "אהבה ראשונה", את "אהבת פועלי הבניין", "סרנדה לך", "איילת אהבים", ו"לילה בחוף אכזיב".
  • ירושלים של זהב

    ירושלים של זהב
    אחד מרגעי השיא בקריירה המוזיקלית של שמר היה בשנת 1967, כאשר כתבה את השיר "ירושלים של זהב". זכורה שירת הקהל ברטט את השיר.
    https://www.youtube.com/watch?v=O2RoCNeM9B0
    שלושה שבועות לאחר הופעת הבכורה של השיר בפסטיבל, פרצה מלחמת ששת הימים. בחודשים שאחרי המלחמה קנה לו השיר שם והפך למעין המנון-משנה, שהיו אף שקראו להפכו להמנון הלאומי החדש.
  • מבחר שיריה

    מבחר שיריה
    בשנת 1974 הוציאה שמר אלבום מיוחד של שירי ילדים, עם השירים "אלף בית" ו"שלומית בונה סוכה". בשנת 1976 הקליט יהורם גאון את שירה "עוד לא אהבתי די". ב-1978. כתבה את השיר "חבלי משיח", שאותו ביצעה בעצמה בתוכנית טלוויזיה שהנחתה ביום העצמאות תשל"ח.
    בשנת 1981 הוציאה את אלבומה "על הדבש ועל העוקץ" שהיה לרב מכר וכלל את השירים "אנשים טובים", "על כל אלה"
  • שנות ה 90

    שנות ה 90
    בשנת 1991, עקב שמועה לפיה שמר חולה במחלה קשה, נערך לכבודה ערב מחווה בערוץ הראשון בהפקת דליה גוטמן בשם "הדרן לנעמי שמר".
    בהמשך כתבה את השיר "הכל פתוח" ("ראיתי ת'כנרת סוערת בטורקיז...") שנכתב לכבודה של הכנרת, בעונת 1992/3, כאשר סכר דגניה נפתח לרווחה.
    באוקטובר 1993 כתבה כמחווה לזמר בני אמדורסקי, כתבה את השיר "אני גיטרה".
    ב-1995, בעקבות רצח רה"מ יצחק רבין, תרגמה נעמי שמר את השיר "הו רב חובל" - שירו של המשורר האמריקאי וולט ויטמן שנכתב לאחר הירצחו של אברהם לינקולן, ולזכרו, מאה ושלושים שנה לפני כן.
  • פטירתה

    פטירתה
    לקראת סוף שנות ה-70 סבלה ממחלת הסוכרת, מה שעורר אצל רבים חשש לחייה. לאחר עשרים שנה התגלתה בגופה מחלת הסרטן שהביאה למותה בליל 26 ביוני 2004, ז' בחודש תמוז ה'תשס"ד. שנים לפני מותה כתבה את השיר "עצוב למות באמצע התמוז", לפני ניתוח שהייתה צריכה לעבור:
    עצוב למות באמצע התמוז
    אבל באמצע התמוז אמות
    אל בוסתני הפרי שנתייתמו
    הידד אחר הידד נפול ייפול
    ועל קיצך ועל קצירך ועל הכל
    נעמי שמר נקברה בבית הקברות כנרת, הסמוך לקבוצת כנרת שבה נולדה, לצד הוריה, מאיר ורבקה ספיר.
    https://www.youtube.com/watch?v=kQmeMkvzsAo