Eikonoklastes 1

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ

  • 726

    Περίοδος Εικονομαχίας

    Περίοδος Εικονομαχίας
    Αυτή η διαμάχη διήρκεσε πάνω από έναν αιώνα (726 – 843 μ.Χ.), περίοδος στην οποία πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι φυλακίστηκαν, ενώ ναοί και μοναστήρια έκλεισαν και έργα τέχνης καταστράφηκαν.Η περίοδος έμεινε γνωστή ως "περίοδος Εικονομαχίας".
    https://www.youtube.com/watch?v=xP9rem0SDco
  • 726

    Λέων Γ΄ ( 717- 741μ.Χ.)

    Λέων Γ΄ ( 717- 741μ.Χ.)
    Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Λέων Γ΄ Ίσαυρος (717 μ.Χ.), το βυζαντινό κράτος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα:
    Από την μία, οι Άραβες απειλούσαν την αυτοκρατορία και τα εδάφη της.
    Απέρριπταν τις εικόνες, ως ειδωλολατρική συνήθεια ίσως επηρεασμένοι και από τους Άραβες , οι οποίοι θεωρούν μέγιστη αμαρτία την απεικόνιση του Θεού και των αγίων.
  • 726

    Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (περ. 676 – 4 Δεκεμβρίου 749)

    Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (περ. 676 – 4 Δεκεμβρίου 749)
    Στο διωγμό κατά των αγίων εικόνων, επί Λέοντος του Ισαύρου (726 μ.Χ.), πήρε ενεργό μέρος και εξαπέλυσε κατά του ασεβούς αυτοκράτορα, τους τρεις γνωστούς λόγους υπέρ των αγίων εικόνων, πράγμα που θορύβησε τον Λέοντα.
    «Βιβλία των αγραμμάτων» ονομάζει τις εικόνες ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, γιατί αποτυπώνονται εκεί παραστατικά η διδασκαλία της Εκκλησίας μας ή και οι βίοι των αγίων μας.
    https://www.youtube.com/watch?v=xP9rem0SDco
  • 741

    Κωνσταντίνου του Ε΄ (741 – 775 μ.Χ.)

    Κωνσταντίνου του Ε΄ (741 – 775 μ.Χ.)
    Ήταν γιος του Λέοντος Γ΄. Ανήλθε στον θρόνο, τον Ιούνιο του 741.
    Ο Κωνσταντίνος στο ζήτημα των εικόνων υπήρξε αυστηρότερος και ορμητικότερος από τον πατέρα του. Έτσι μετά το 763 αρχίζουν συστηματικοί διωγμοί κατά των εικονολατρών: Φυλακίσεις, διωγμοί, εξορίες, μεταβολή των μοναστηριών σε στρατώνες, κλείσιμο των μοναστηριών, εξορίες μοναχών και άλλα. Τότε έπαθαν μεγάλη καταστροφή πολλά έργα τέχνης εικόνες και ψηφιδωτά και σταμάτησε η πρόοδος της τέχνης.
  • 787

    Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος

    Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος
    Η πρώτη φάση της εικονομαχίας λήγει το 787 με την Ζ΄οικουμενική σύνοδο που συγκαλεί η Ειρήνη η Αθηναία, αντιβασιλέας του γιου της και ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Στ΄.
    Αποφασίστηκε ότι: «η λατρεία απευθύνεται προς τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα και όχι προς την ίδια την εικόνα».
  • 797

    Ειρήνη η Αθηναία

    Ειρήνη η Αθηναία
    Η Ειρήνη η Αθηναία (752 - 9 Αυγούστου 803) ήταν Βυζαντινή αυτοκράτειρα από τον γάμο της με τον Λέοντα Δ΄ από το 775 έως το 780, Βυζαντινή αντιβασίλισσα κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας του γιου της Κωνσταντίνου ΣΤ΄ από το 780 μέχρι το 797 και τελικά Βυζαντινή αυτοκράτειρα από το 797 έως το 802. Κατά τη διάρκεια της αντιβασιλείας της, ασκούσε η ίδια αποκλειστικά σχεδόν την εξουσία. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με την πρώτη αναστήλωση των εικόνων, που θεσπίστηκε από τη Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο.
  • 815

    Αγία Θεοδώρα

    Αγία Θεοδώρα
    Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα (815 - μετά το 867). Σύζυγος του Θεόφιλου (829-842). Μετά τον θάνατο του εικονομάχου συζύγου της, ως επίτροπος του ανήλικου γιού της Μιχαήλ Γ΄, συγκάλεσε σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, θέτοντας τέλος στη θεολογική διαμάχη και στους διωγμούς των ορθοδόξων από τους φανατικούς εικονομάχους. Αναστήλωσε τις εικόνες και επέφερε οριστικό τέλος στην Εικονομαχία
    Η μνήμη της εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.
  • 841

    Κυριακή της Ορθοδοξίας

    Κυριακή της Ορθοδοξίας
    Την Α΄ Κυριακή της Σαρακοστής, του 842, συγκεντρώθηκαν στον περίλαμπρο ναό της Αγίας Σοφίας όσοι πατέρες, μοναχοί, κληρικοί είχαν γλυτώσει από τους διωγμούς των εικονομάχων, με επικεφαλής την αυτοκράτειρα και τον υιό της Μιχαήλ και πλήθος πιστών έκαμαν την επίσημη ανακοίνωση λήξης της εικονομαχίας και την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.
    Την Α΄ Κυριακή των νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει με κάθε λαμπρότητα την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.