Εκχριστιανισμός των Ρώσων

  • 860

    Οι Ρώσοι συμφώνησαν να δεχθούν επίσημα ιεραποστολή από το Βυζάντιο

    Το 860, μετά την επιδρομή τους κατά της Κωνσταντινούπολης , οι Ρώσοι συμφώνησαν να δεχθούν επίσημα ιεραποστολή από το Βυζάντιο , την οποία αποτελούσαν ένας επίσκοπος και ένας ιερέας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο οικογενειακός πατριάρχης Φώτιος , το 867, στην εγκύκλιο του προς τους ανατολικούς πατριάρχες.
  • 863

    Αποστολή των Ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης Ευρώπης

    Αποστολή των Ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης Ευρώπης
    Επί κυριαρχίας Φωτίου , απεστάλησαν οι ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης [το 863 στη Μεγάλη Μοραβία, στη σημερινή Τσεχία]
  • 865

    Οι Βούλγαροι βαπτίστηκαν Χριστιανοί

    Οι Βούλγαροι βαπτίστηκαν Χριστιανοί
    Μετά από μία ήττα την οποία είχαν δεχθεί από τους Βυζαντινούς, οι Βούλγαροι βαπτίστηκαν Χριστιανοί
  • 977

    Δολοφονία Όλεγκ

    Δολοφονία Όλεγκ
    Ο Σβιατοσλάβος όσο έλειπε στα Βαλκάνια ,μοίρασε την διοίκηση του κράτους στους γιούς του. Ο Γιαροπόλκ ανέλαβε την κυβέρνηση του Κιέβου, ο Όλεγκ τη σλαβική φυλή των Δερεβλιανών, ενώ ο Βλαδίμηρος ορίστηκε τοποτηρητής στο Νόβγκοροντ. Ξεσπά ,όμως διχόνοια μεταξύ των δύο πρώτων που έχει ως αποτέλεσμα την δολοφονία το 977 του Όλεγκ.
  • 979

    Ο Βλαδίμηρος κατέκτησε το Νόβγκοροντ και το Κιέβο

    Ο Βλαδίμηρος κατέκτησε το Νόβγκοροντ και το Κιέβο
    Ο Βλαδίμηρος φοβούμενος μήπως δολοφονηθεί και ο ίδιος διέφυγε στη Σουηδία, όπου με τη βοήθεια του συγγενή του Hakon Sigurdsson, ηγεμόνα της Νορβηγίας, συγκέντρωσε έναν στρατό 6000 μισθοφόρων , με τη βοήθεια των οποίων κατέκτησε , γύρω στα 979/80 , το Νόβγκοροντ και το Κίεβο.
  • 980

    Μετά τον θάνατο του Γιαροπόλκ αποκαθίσταται και τυπικά η κυβέρνηση του ενός ηγεμόνα στη Ρωσία

    Με το θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού αποκαταστάθηκε και τυπικά ,το 980, η διακυβέρνηση του ενός ηγεμόνα στη Ρωσία.
  • 987

    Ο Βασίλειος Β βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο

    Ο Βασίλειος Β βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο
    Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β' [976-1025] είχε περιέλθει το 987 σε πολιτικό αδιέξοδο. Η σοβαρή ήττα την οποία είχε υποστεί, ένα χρόνο πριν, από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας είχε αναζωπηρώσει την επανάσταση του Βάρδα Φωκά στην Ανατολή , ο οποίος, έχοντας με το μέρος του το στρατό και την αριστοκρατία , είχε αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας.
  • Aug 9, 987

    Ενίσχυση Βασιλείου Β' με ρωσικά στρατιωτικά τμήματα

    Κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 987, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί ο Βασίλειος με ρωσικά στρατιωτικά τμήματα καθώς και να του παρασχεθεί βοήθεια από τον Βλαδίμηρο ΄στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας , όπου πιθανώς ο αποστάτης Βάρδας διέθετε συμμάχους.
  • Jan 6, 988

    Βάπτιση Βλαδίμηρου στο Κίεβο

    Βάπτιση Βλαδίμηρου στο Κίεβο
    Στις 6 Ιανουαρίου του 988, ο Βλαδίμηρος βαπτίστηκε στο Κίεβο , ενώ ακολούθησαν, την άνοιξη του ίδιου έτους , η βάπτιση του λαού του Κιέβου στον ποταμό Δνείπερου και , το καλοκαίρι , ο γάμος του Ρώσου ηγεμόνα με τη βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα.
  • Period: 989 to 996

    Χτίσιμο εκκλησίας της Θεοτόκου στη Ρωσία

    Το διάστημα [989-996] τεχνίτες και μάστορες από την Κωνσταντινούπολη θα χτίσουν και την εκκλησία της Θεοτόκου, ενώ το πρώτο παρεκκλήσι το οποίο θα χτίσει ο Βλαδίμηρος θα αφιερωθεί στη μνήμη του αγίου Βασιλείου, το όνομα του οποίου θα φέρει ,προς τιμήν του αυτοκράτορα , ο νεοφώτιστος ηγεμόνας της Ρωσίας.
  • 1014

    Ο Σβιατοπόλκ κατέλαβε το Κίεβο

    Ο Σβιατοπόλκ κατέλαβε το Κίεβο
    Το 1014, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του , ο μεγαλύτερος αδερφός του Γιαροσλάβου , ο Σβιατοπόλκ, είχε καταλάβει το Κίεβο , αφού προηγουμένως είχε δολοφονήσει τρεις από τους αδελφούς του.
  • 1019

    Κατάκτηση και εγκατάσταση Γιαροσλάβου στο Κίεβο

    Κατάκτηση και εγκατάσταση Γιαροσλάβου στο Κίεβο
    Ο Γιαροσλάβος , μέχρι τότε τοποτηρητής στο Νοβγκορόντ, κατάφερε μετά από πενταετή πόλεμο με τον Σβιατοπόλκ να καταλάβει και να εγκατασταθεί το 1019 στο Κίεβο.
  • Period: 1019 to 1036

    Συγκυβέρνηση Γιαροσλάβου με τον Μστισλάβο

    Ο Γιαροσλάβος από το 1019 μέχρι το 1036 κυβερνούσε από κοινού με τον αδερφό του Μστισλάβο, ο οποίος εξουσίαζε τα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου , ενώ η διαδικασία του ίδιου εκτεινόταν στις δυτικά του ποταμού αυτού περιοχές.
  • Period: 1037 to 1046

    Χτίσιμο καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας

    Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας , ο οποίος χτίστηκε από βυζαντινούς τεχνίτες κατά το πρότυπο του ομώνυμου ναού της Κωνσταντινούπολης κατά τα έτη 1037-1046 και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, ήταν ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά μνημείου της εποχής και αντικατόπτριζε την αυτοπεποίθηση του χριστιανικού πλέον κράτους και του ηγεμόνα του.
  • 1043

    Ανεπιτυχής εκστρατεία Βλαδίμηρου κατά της Κωνσταντινούπολης

    Ανεπιτυχής εκστρατεία Βλαδίμηρου κατά της Κωνσταντινούπολης
    Μια ανεπιτυχής εκστρατεία , υπό την ηγεσία του γιου του Γιαροσλάβου , του Βλαδίμηρου ,κατά της Κωνσταντινούπολης ,το 1043, θα πρέπει να συνδεθεί με την πιθανή υποστήριξη που προσέφεραν οι Ρώσοι στον επαναστάτη βυζαντινό στρατηγό Γεώργιο Μανιάκη ,ο οποίος ,αφού αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, ήλθε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του νόμιμου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ'.