Πάσχα

 • Σάββατο του Λαζάρου

  Σάββατο του Λαζάρου
  Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου, φίλου και πιστού μαθητού του Ιησού. Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Ιησού Χριστού, αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας.
  Όταν ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος αρρώστησε. Οι αδερφές του ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, ο Ιησούς όμως καθυστέρησε να πάει στη Βηθανία.
 • Κυριακή των Βαΐων

  Κυριακή των Βαΐων
  Από την Κυριακή των Βαΐων την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την θριαμβική εισόδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, πάνω σε ένα γαϊδουράκι ενώ το πλήθος με βάγια στα χέρια, αναφωνούσε: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Αυτή την ημέρα όλοι οι ναοί στολίζονται με βάγια και η εκκλησία επιτρέπει το ψάρι.
 • Μεγάλη Δευτέρα

  Μεγάλη Δευτέρα
  Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.
 • Μεγάλη Τρίτη

  Μεγάλη Τρίτη
  Η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των 10 Παρθένων.
 • Μεγάλη Τετάρτη

  Μεγάλη Τετάρτη
  Ημέρα συγχώρεσης και προσευχής. Αυτή την ημέρα ο Ιησούς συγχώρεσαι την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία έπλυνε τα πόδια του με τα δάκρυά της και τα σκούπισε μα τα μαλλιά της.
 • Μεγάλη Πέμπτη

  Μεγάλη Πέμπτη
  Ο Ιησούς παραθέτει στην Ιερουσαλήμ το Μυστικό Δείπνο στους μαθητές του. Ο Χριστός πριν ξεκινήσει το γεύμα έβαλε νερό στο νιπτήρα και ένιψε τα πόδια των μαθητών του, δείχνοντάς τους την ταπεινότητα του. Εκείνο το βράδυ παραδίδει το μυστήριο της Θείας Μετάληψης. Για αυτό άλλωστε τους είπε: «Λάβετε φάγετε», προσέφεροντάς τους ψωμί (το σώμα Του) και κρασί (το αίμα Του). «Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά… Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον».
 • Μεγάλη Πέμπτη

  Μεγάλη Πέμπτη
  Ο Ιησούς διδάσκει για τελευταία φορά, στο όρος των Ελαιών. Όταν οι μαθητές του αποχωρούν, προσεύχεται. Ο Ιούδας φθάνει με τη συνοδεία Ρωμαίων στρατιωτών. Τους υποδεικνύει τον Ιησού, δίδοντάς του ένα φιλί. Ο Ιησούς συλλαμβάνεται και οδηγείται στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Περνά από δίκη. Τον ρωτούν εάν είναι ο Χριστός και εκείνος το παραδέχεται. Κρίνεται ένοχος θανάτου. Η πορεία των Παθών ξεκινά, από τον κήπο της Γεσθημανής, στο Γολγοθά και στη Σταύρωση.
 • Μεγάλη Παρασκευή

  Μεγάλη Παρασκευή
  Ημέρα απόλυτου πένθους...Ο Ιησούς γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, φτύνεται και χτυπιέται. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.
  Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει...
 • Μεγάλο Σάββατο

  Μεγάλο Σάββατο
  Αρχιερείς και φαρισαίοι ζήτησαν από τον Πόντιο Πιλάτο, να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες. Πίστευαν ότι οι μαθητές Του,κλέψουν το Σώμα του.
  Στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως». Στον περίβολο της εκκλησίας ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
 • Κυριακή του Πάσχα

  Κυριακή του Πάσχα
  Τα χαράματα της Κυριακής, οι Μυροφόρες μαζί με την Παναγία πήγαν στον τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός,ένας Άγγελος κύλισε την πέτρα που έφραζε τον τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον τάφο, είχαν παραλύσει από το φόβο τους. Ο άγγελος είπε στις Μυροφόρες και την Παναγία να μην φοβούνται και ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Χριστός Ανέστη!!