Evropaikienosi 642x362

Χρονοδιάγραμμα για την ΕυρωπαΪκή Ένωση

  • Συνθήκη των Βρυξελλών

    Συνθήκη των Βρυξελλών
    Η συνθήκη των Βρυξελλών υπογράφηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία στις 17 Μαρτίου 1948. Ήταν μια αμοιβαία διακυβερνητική Συνθήκη αυτοάμυνας, η οποία προώθησε επίσης την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική συνεργασία.
  • Οι πρώτες 6 χώρες, που αποτελούν την αφετηρία της Ε.Ε

    Οι πρώτες 6 χώρες, που αποτελούν την αφετηρία της Ε.Ε
    Γερμανία Ιταλία Γαλλία Βέλγιο Λουξεμβούργο Ολλανδία
  • Συνθήκη των Παρισίων

    Συνθήκη των Παρισίων
    Η Συνθήκη των Παρισίων του 1951 αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Yπεγράφη στις 18 Απριλίου 1951 μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών, της Δυτικής Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Δια της συνθήκης αυτής τα συμβαλλόμενα κράτη αποφάσισαν να ιδρύσουν την ΕΚΑΧ, που στο μέλλον έγινε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου 1952 και έληξε ακριβώς 50 χρόνια μετά, στις 23 Ιουλίου 2002.
  • Συνθήκη της Ρώμης

    Συνθήκη της Ρώμης
    Οι Συνθήκες της Ρώμης του 1957 είναι οι δύο διεθνείς συνθήκες με τις οποίες ιδρύθηκαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ), από τις οποίες προήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπεγράφησαν από εκπροσώπους του Βελγίου, της Δυτικής Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας στις 25 Μαρτίου 1957 και η ημερομηνία υπογραφής τους θεωρείται η επίσημη ημερομηνία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Συνθήκη Συγχώνευσης

    Συνθήκη Συγχώνευσης
    Η Συνθήκη Συγχώνευσης ήταν μια συνθήκη που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Απριλίου του 1965 και τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου του 1967. Με τη συνθήκη αυτήν συγχωνεύτηκαν ορισμένα όργανα των τριών τότε Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ιδρύθηκε έτσι μια κοινή Επιτροπή και για τις τρεις Κοινότητες και ένα κοινό Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με κοινό προϋπολογισμό. Η κοινή ονομασία «Ευρωπαϊκές Κοινότητες» θεωρείται ότι έχει την αφετηρία της σε αυτήν τη συνθήκη.
  • Διεύρυνση της ΕυρωπαΪκής Ένωσης από 6 σε 9 χώρες

    Διεύρυνση της ΕυρωπαΪκής Ένωσης από 6 σε 9 χώρες
    Οι νέες χώρες που προσχώρησαν ήταν η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Η έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλιού

    Η έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλιού
    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το κατεξοχήν διακυβερνητικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διάδοχο των συνόδων κορυφής και αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Η καθιέρωση του Συμβουλίου συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού το Δεκέμβριο του 1974, μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν.
  • Η είσοδος της Ελλαδάρας μας στην ΕυρωπαΪκή Ένωση

    Η είσοδος της Ελλαδάρας μας στην ΕυρωπαΪκή Ένωση
    1 Ιανουαρίου - Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Συνθήκη Σένγκεν

    Συνθήκη Σένγκεν
    Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
  • Προσθήκη νέων κρατών

    Προσθήκη νέων κρατών
    Η Ισπανία και η Πορτογαλία εισχωρούν το 1986 στην ΕυρωπαΪκή Ένωση.
  • Ενιαία ΕυρωπαΪκή Πράξη

    Ενιαία ΕυρωπαΪκή Πράξη
    Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ) αναθεωρεί τη συνθήκη της Ρώμης για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να υλοποιήσει την εσωτερική αγορά. Τροποποιεί τους κανόνες λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων και διευρύνει τις κοινοτικές αρμοδιότητες, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της κοινής εξωτερικής πολιτικής
  • Συνθήκη Μάαστριχτ

    Συνθήκη Μάαστριχτ
    Συνθήκη του Μάαστριχτ, επίσημα γνωστή ως Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται η σημαντικότερη και ιστορικότερη συνθήκη της Ευρωπαϊκής ηπείρου και η δεύτερη ομοίως σε παγκόσμια κλίμακα μετά εκείνης της ίδρυσης του ΟΗΕ. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά θεμελιώδη συνθήκη με την οποία ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός.
  • Νέα Κράτη στην ΕυρωπαΪκή Ένωση

    Νέα Κράτη στην ΕυρωπαΪκή Ένωση
    Το 1995 η Φιλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία μπαίνουν στην ΕυρωπαΪκή Ένωση.
  • Η Συνθήκη του Άμστερνταμ

    Η Συνθήκη του Άμστερνταμ
    Η Συνθήκη του Άμστερνταμ είναι το αποτέλεσμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου 1996 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τορίνο. Υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου του 1997 από τους υπουργούς Εξωτερικών των τότε 15 κρατών μελών. Τέθηκε σε ισχύ την 1 Μαΐου του 1999. Η συνθήκη του Άμστερνταμ τροποποίησε ορισμένες διατάξεις της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατάξεις για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ορισμένες συναφείς πράξεις
  • Η Συνθήκη της Νίκαιας

    Η Συνθήκη της  Νίκαιας
    Η Συνθήκη της Νίκαιας υπογράφηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 26 Φεβρουαρίου 2001 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003. Τροποποίησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συνθήκη της Ρώμης . Η Συνθήκη της Νίκαιας μεταρρύθμισε την θεσμική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προσαρμοσθεί στην προς ανατολάς διεύρυνση, ένα έργο που αρχικά επρόκειτο να γίνει από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, αλλά απέτυχε να διευθετηθεί εκείνη την εποχή
  • Η διεύρυνση της ΕυρωπαΪκής Ένωσης σε 25 κράτη

    Η διεύρυνση της ΕυρωπαΪκής Ένωσης σε 25 κράτη
    Το 2004 εισχωρούν στην ΕυρωπαΪκή Ένωση 10 νέα κράτη. Η Τσεχία, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.
  • Από 25 σε 27 κράτη

    Από 25 σε 27 κράτη
    Το 2007 η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπαίνουν στην ΕυρωαπΪκή Ένωση.
  • Η Συνθήκη της Λισσαβώνας

    Η Συνθήκη της Λισσαβώνας
    Η Συνθήκη της Λισσαβώνας (γνωστή και ως η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη) είναι διεθνής συνθήκη που τροποποιεί τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ. Η Συνθήκη υποκαθιστά το εγκαταλειφθέν «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», τροποποιώντας ειδικότερα τις υπάρχουσες Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
  • Η Ευρώπη των 28

    Η Ευρώπη των 28
    Το 2013 η Κροατία μπαίνει στην ΕυρωαπαΪκή Ένωση, όπου είναι το 28 και τελευταίο κράτος που έχει μπει από τότε.