Sseffffirrsiasdoods1

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης, γεννήθηκε το 1900 στην Σμύρνη και πέθανε το 1971 στην Αθήνα. Ήταν γιός του διακεκριμένου καθηγητή του Διεθνούς δικαιού του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Σεφεριάδη. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αφήνοντας πλούσιο σπιτικό, εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Ἀθήνα. Σπούδασε νομικὰ και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και σταδιοδρόμησε στο διπλωματικο κλάδο, όπου υπηρέτησε σε διάφορες χώρες και τέλος ως πρεσβευτής στο Λονδίνο.
  • Period: to

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ 1900-1971

  • Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

    Η ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
    Το έργο του
    Ο Σεφέρης κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία τον Mάιο του 1931 με την «Στροφή». Συνολικά το έργο του αποτελείται από 16 ποιητικές συλλογές, 2 μυθιστορήματα, 4 δοκίμια και 5 μεταφράσεις.
  • Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

    Ο Σεφέρης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 1931. Υποστηρίζεται ότι δεν είναι εύκολος ποιητής και η απήχηση που βρήκε ήρθε σιγά σιγά και δύσκολα. Ωστόσο δεν είναι σκοτεινός.. Η απλότητα της ποίησης του φτάνει ως την θερμότητα μιας εξομολόγησης. Η ποίηση του είναι απαισιόδοξη και μελαγχολική όμως δεν οδηγεί στην άρνηση ή την καταστροφή καθώς από την άλλη πλευρά του σκοταδιού υπάρχει το φως, μαύρο αλλά αγγελικό.
  • Με τον τρόπο του Γ.Σ

    Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει
    Iδιαίτερα γνωστό από τον εναρκτήριο στίχο του, το ποίημα παρουσιάζεται από τον τίτλο του ως «μίμηση ύφους» με τη διαφορά ότι ο ποιητής εμφανίζεται να μιμείται τον εαυτό του. Αναπτύσσεται με τη μορφή περιδιάβασης σε τουριστικούς και αρχαιολογικούς τόπους της μεσοπολεμικής Eλλάδας και εστιάζεται στα αισθήματα αλλοτρίωσης, απραξίας και στασιμότητας των ανθρώπων.
  • Τετράδιο Γυμνασμάτων

    36 ποιήματα της δεκαετίας 1928-1937Ο ίδιος αναφέρει: Το βιβλίο τούτο είναι φτιαγμένο είτε από διάφορα ποιήματα που δεν έχουνε θέση σε καμιά από τις συλλογές που δημοσίεψα ή που θα μπορούσα αργότερα να δημοσιέψω είτε από κομμάτια της περίστασης δοσμένα σε φίλους είτε από ασκήσεις λίγο ή πολύ προχωρημένες, εννοώ σαν εργασία. Έτσι όπως έγινε δεν έχει, φαντάζομαι, άλλον ειρμό παρά τη συνέχεια μιας προσπάθειας δέκα χρόνων για την ποιητική έκφραση και ίσως να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια συνεισφορά στην κριτική.
  • ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
    ΒΙΝΤΕΟΤο 1963, ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών: η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ενώ η επίσημη απονομή στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
    Σύμφωνα με τα αρχεία της επιτροπής. ο Σεφέρης προτάθηκε επίσημα το 1963 από τον Johnson, ενώ είχε προταθεί άλλες δύο φορές, το 1955 και το 1961 από τον Τόμας Στερνς Έλιοτ. Η επιλογή του έγινε μεταξύ 80 υποψηφίων από όλο τον κόσμο.
  • Παράλληλο κείμενο Μανώλης Αναγνωστάκης

    Παράλληλο κείμενο Μανώλης Αναγνωστάκης
    Θεσσαλονίκη, μέρες του 1969 μ.ΧΠρος το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η
    Τράπεζα Συναλλαγών
    - εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται-
    Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως
    -εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μετανα-
    στεύουν-
    Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο
    Ποιητής
    Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες
    εκκλησιές Η Ελλάς των Ελλήνων.
  • Το τέλος του Σεφέρη

    Το τέλος του Σεφέρη
    Η κηδεία του[Ο θάνατος του Σεφέρη](file:///F:/%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9!%20%20%CE%9F%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82%20%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82%20%CE%A3%CE%B5%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82%20%CE%B7%20%CE%96%CF%89%CE%AE%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%20%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%20%CF%84%CE%BF%CF%85.htm)Το 1971 έγραψε το τελευταίο του ποίημα με τίτλο Επί ασπαλάθων, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Βήμα στις 23-9-71.Πέθανε το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Είχε προηγουμένως υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο δωδεκαδάκτυλο. Την κηδεία του παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου. Ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ηγετική μορφή στην ποίηση και τη θεωρία της λογοτεχνίας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα. Με τη σκέψη και τη δημιουργία του ανανέωσε ριζικά τον προσανατολισμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας.