Download

Περιβαλλοντικός Πρόσφυγας

By DimKdim
  • 1986, Τσέρνομπιλ, ΕΣΣΔ

    1986, Τσέρνομπιλ, ΕΣΣΔ
    Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στην εκκένωση μιας περιοχής όπου κατοικούσαν 135.000 άνθρωποι και στη μετεγκατατάσταση χιλιάδων σε λιγότερο ρυπασμένες περιοχές.
  • Ιούνιος 1991, ηφαίστειο Πινατούμπο, Φιλιππίνες

    Ιούνιος 1991, ηφαίστειο Πινατούμπο, Φιλιππίνες
    800 νεκροί και 100.000 άστεγοι, που παρέμειναν σε προσφυγικούς καταυλισμούς για πολλά χρόνια.
    Είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης μεγαλύτερης ηφαιστειακής έκρηξης του 20ου αιώνα. Η στάχτη άγγιξε τα 7χλμ ύψος και η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν της τάξης μισού βαθμού Κελσίου.
  • 17 Ιανουαρίου 1995, Κόμπε, Ιαπωνία

    17 Ιανουαρίου 1995, Κόμπε, Ιαπωνία
    6.430 νεκροί από σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτοπίστηκαν 300.000 άνθρωποι, λόγω όμως των δυνατοτήτων της χώρας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του προβλήματος ο αριθμός αυτός μέσα σε τρεις μήνες μειώθηκε στους 50.000
  • 2005, Λουϊζιάνα, ΗΠΑ

    2005, Λουϊζιάνα, ΗΠΑ
    Περισσότεροι από 1.833 νεκροί εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα (hurricane Katrina) του πιο πολύνεκρου και καταστρεπτικού τυφώνας. Πλημμύρισε το 80% της Νέας Ορλεάνης καταστρέφοντάς την σχεδόν ολοκληρωτικά, με την στάθμη των νερών μέσα στην πόλη να φτάνει σε πολλά σημεία έως και 4,5 μέτρα.
    Στις παράκτιες περιοχές του Μισισιπή τα νερά της θάλασσας εισχώρησαν στο εσωτερικό της ξηράς κατά 10 – 19 χιλιόμετρα μέσα από την ακτογραμμή. Το συνολικό κόστος των καταστροφών έφτασε τα 81 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
  • 2006, Κένυα: ξηρασία

    2006, Κένυα: ξηρασία
    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κένυας προειδοποίησε τις αρχές ότι οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις μπορεί να παρατείνουν την ξηρασία για ένα διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει τους 12 μήνες. Οικονομική βοήθεια ζητεί η κυβέρνηση της Κένυας από τη διεθνή κοινότητα, για να αντιμετωπίσει την κρίση από την παρατεταμένη ξηρασία. Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι σε Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία, Τζιμπουτί
    κινδυνεύουν από ενδεχόμενο λιμό, σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
  • 2007, Μπαγκλαντές

    2007, Μπαγκλαντές
    Πάνω από 5 εκατομμύρια άστεγοι εξ αιτίας των πλημμυρών.
    Το Μπαγκλαντές θεωρείται από τους επιστήμονες ως το σημείο 0 της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο, με 200 ποτάμια να διαπερνούν το έδαφός της και μια εράστια περιοχή να πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια των μουσώνων κάθε χρόνο. Στο Μπαγκλαντές, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.
  • Μάιος 2008, Μιανμάρ

    Μάιος 2008, Μιανμάρ
    Χιλιάδες νεκροί και 1 εκατομμύριο άστεγοι και διάλυση των ποδομών της χώρας εξ αιτίας του κυκλώνα «Ναργκίς». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα χρόνο μετά την καταστροφή, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χιλιάδες δε, κατέφυγαν στη Μαλαισία και την Ινδονησία.
  • Λιώσιμο πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας

    Λιώσιμο πάγων και  αύξηση της στάθμης της θάλασσας
    Στο χωριό Σισμαρέφ, στους πάγους της Αλάσκας, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας διαβρώνουν το κομμάτι της γης πάνω στο οποίο είναι χτισμένο. Ενδέχεται λοιπόν να είναι η πρώτη αμερικανική κοινότητα που οι κάτοικοι του θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε πιο ζεστές περιοχές. Ντοκιμαντέρ (2008),"Οι τελευταίες μέρες του Shishmaref"
    https://youtube.com/watch?v=3MeDrkUCfEg&feature=share
  • 2011, Φουκουσίμα, Ιαπωνία

    2011, Φουκουσίμα, Ιαπωνία
    Το πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οικολογικές επιβαρύνσεις από καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
    Oι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε
  • Aποδάσωση στο Εκουαδόρ της Αμαζονίας

    Aποδάσωση στο Εκουαδόρ της Αμαζονίας
    Η αποψίλωση του "πνεύμονα" του πλανήτη μας, όπως αποκαλούν το Αμαζόνιο, ευθύνεται για την μετανάστευση κοινοτήτων και έχει δημιουργήσει συνθήκες μετανάστευσης έως και 115.000 ανθρώπων. https://youtu.be/ykfQNHoObMQ