Κατάλογος

Η ζωή του Μέγα Κωνσταντίνου.

By Brocolo
 • 272

  Η γέννηση του Κωνσταντίνου.

  Η γέννηση του Κωνσταντίνου.
  Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 272 μ.Χ στην Ναϊσσό. ( σημερινή νις της Σερβίας). Το πραγματικό του όνομα ήταν Φλάβιος Βαλέριος Αυρήλιος Κωνσταντίνος. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος Χλωρός Καίσαρας, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, πίστευε δηλαδή στον θεό ήλιο. Μητέρα του ήταν η Αγία Ελένη, η οποία ήταν χριστιανή, από το Δρέπανο της Βιθυνίας.
 • 306

  Ο Μέγας Κωνσταντίνος Αύγουστος.

  Ο Μέγας Κωνσταντίνος Αύγουστος.
  Μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωνσταντίνου, ανακηρύσσεται Αύγουστος στο Εβόρακο( Γιορκ πόλη της Μεγάλης Βρετανίας) και αναλαμβάνει την διοίκηση της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλατίας.
 • 312

  Ο Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο.

  Ο Κωνσταντίνος νικά τον Μαξέντιο.
  Στις 27 Οκτωβρίου το 312μ.Χ ο Κωνσταντίνος νικάει τον Μαξέντιο στην Μουλβία γέφυρα του ποταμού Τίβερη. Ο λόγος που τον νίκησε είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ιστορίας έως σήμερα. Την παραμονή ο Κωνσταντίνος είδε το περίφημο όραμα στον ύπνο του, σύμφωνα με το οποίο ακτίνες φωτός σχημάτισαν στον ουρανό ''Εν τούτω νίκα'' , δηλαδή με αυτό θα νικήσεις.
 • 313

  Το Διάταγμα των Μεδιολάνων.

  Το Διάταγμα των Μεδιολάνων.
  Το 313μ.Χ ο Κωνσταντίνος υπέγραψε με τον σύμμαχο του Λικίνιο το «Διάταγμα των Μεδιολάνων», (ή αλλιώς το διάταγμα του Μιλάνου) το ζήτημα της ανεξιθρησκίας και της θρησκευτικής ελευθερίας. Καθιέρωσε έτσι τον χριστιανισμό με την κίνηση αυτή ως «επιτρεπόμενη θρησκεία».
 • 325

  Α' Οικουμενική Σύνοδος.

  Α' Οικουμενική Σύνοδος.
  Έγινε το 325μ.Χ στην Νίκαια της Βιθυνίας με σκοπό να επέλθει ειρήνη στην αυτοκρατορία, ώστε να πάψουν οι διαφωνίες μεταξύ των χριστιανών και των αιρετικών σχετικά με την φύση του Χριστού. Για να δείξει την υποστήριξη του στην νέα θρησκεία συμμετείχε και ο ίδιος στην σύνοδο. Έτσι με την Σύνοδο αυτή καθιερώθηκε και το δόγμα του Χριστιανισμού και γι' αυτό και η Εκκλησία μας όρισε το Πάσχα ημέρα του εορτασμού της.
 • 330

  Ίδρυση Κωνσταντινούπολης.

  Ίδρυση Κωνσταντινούπολης.
  Ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα στις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου και στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου. Η Κωνσταντινούπολη πήρε το όνομά της από αυτόν και έγινε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του. Επέλεξε την συγκεκριμένη πόλη, γιατί είχε στρατηγική θέση και επειδή είχε εμπορική σημασία.
 • 337

  Η Βάπτιση και ο θάνατος του Μέγα Κωνσταντίνου.

  Η Βάπτιση και ο θάνατος του Μέγα Κωνσταντίνου.
  Λίγο πριν τον θάνατο του βαπτίσθηκε χριστιανός και πέθανε στην Νικομήδεια το 337 μ.Χ.