Cyril methodius25k

Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ

By sofriga
  • 862

    Ο Ρατισλάβος ζητάει δασκάλους των Γραφών

    Ο Ρατισλάβος ζητάει δασκάλους των Γραφών
    Ο ηγεμόνας αυτής της χώρας Ρατισλάβος ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους, για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό. Ο πατριάρχης Φώτιος αποδέχεται το αίτημα και στέλνει τους αδελφούς Κωνσταντίνο-Κύριλλο και Μεθόδιο.
  • Period: 863 to 866

    Η εμφάνιση των αδελφών και το ιεραποστολικό τους έργο.

    Οι δύο αδελφοί έφτασαν στη Μοραβία το θέρος του 863.Οργάνωσαν τη σλαβική εκκλησία (863-866) και μύησαν τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού. Ο εκχριστιανισμός συντέλεσε επίσης στην ενότητα των Σλάβων, καθώς ενίσχυσε την κοινότητα της φυλής με την κοινότητα της πίστης.
  • 867

    Η σύνοδος του έτους 867-Σχίσμα

    Η σύνοδος του έτους 867-Σχίσμα
    Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού (filioque) και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία.Το σχίσμα 867 ήταν το πρώτο σχίσμα μεταξύ των χριστιανικών πατριαρχείων της ανατολής και της δύσης, με την σύγκρουση να επικεντρώνεται ανάμεσα στον πατριάρχη Φώτιο Α´ της Κωνσταντινουπόλεως και τον πάπα Νικόλαο Α´ της Ρώμης.
  • 869

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου-Κυρίλλου

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου-Κυρίλλου
    Όταν αισθάνθηκε το τέλος του να πλησιάζει, ο Κύριλλος έγινε μοναχός, πήρε το νέο όνομα Κύριλλος και πέθανε στη Ρώμη πενήντα ημέρες αργότερα (14η Φεβρουαρίου 869).
  • 870

    Αιχμαλωσία του Ρατισλάβου

    Αιχμαλωσία του Ρατισλάβου
    Ο Λουδοβίκος ο γερμανικός αιχμαλωτίζει τον Ρατισλάβο, τον τυφλώνει και έπειτα τον κλείνει σε μοναστήρι.Τον Ρατισλαβο αντικατέστησε ο Σβιατόπολουντ.
  • 873

    Η σύλληψη και η φυλάκιση του Μεθοδίου.

    Η σύλληψη και η φυλάκιση του Μεθοδίου.
    Τον φυλακίζουν δυόμιση χρόνια σε μοναστήρι του Μέλανος Δρυμού και μόλις το 873 μ.Χ. ο Πάπας Ιωάννης Η' τον ελευθερώνει και τον αποκαθιστά.Η λατρεία όμως στα σλαβονικά απαγορεύεται και μόνο το κήρυγμα επιτρέπεται.
  • 883

    Βάπτιση Σβιατοπολουντ

    Βάπτιση Σβιατοπολουντ
    Το 883 ο Σβιατοπολουντ (9 Ηγεμόνας της Βοημίας) βαπτίστηκε από τον Λουδοβίκο τον Γερμανικό. Λέγεται πως το γεγόνος που τον οδήγησε σε αυτήν την ενέργεια ήταν η συμεπριφορά του Λουδοβίκου απέναντι του. Αρχικά δεν του επιτράπηκε να κάτσει στο τραπέζι, και τον διέτεξαν να κάτσει στο πατωμα "σαν σκυλί" επειδη δεν ηταν χριστιανός.
  • 885

    Θάνατος Μεθοδίου

    Θάνατος Μεθοδίου
    Ο Μεθόδιος πεθαίνει,6 Απριλίου 885, και το μεταφραστικό του έργο αναλαμβάνουν οι μαθητές του που λόγω των εκδιώξεων από τους Φράγκους καταφεύγουν στο Βυζάντιο, την Βουλγαρία και την Σερβία.
  • 960

    Ανάληψη εξουσίας από τον Μιέτσκο Α'

    Ανάληψη εξουσίας από τον Μιέτσκο Α'
    Ο Μιέτσκο ήταν δύσκολο να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο κράτος αν δεν προχωρούσε στον εκχριστιανισμό της Πολωνίας, ενώ παράλληλα ήθελε να αποφύγει την πολιτική εξάρτηση από την γερμανική αυτοκρατορία.
  • 966

    Ο Μιέτσκο βαπτίζεται Χριστιανός

    Ο Μιέτσκο βαπτίζεται Χριστιανός
    Ο Μιέτσκο με την βάπτισή του ενθάρρυνε τους διαδόχους του να εξαπλώσουν τον Χριστιανισμό και να οργανώσουν την Εκκλησία.
  • 988

    Αποδοχή Ορθοδοξίας από τον ηγεμόνα Βλαντίμιρ και εκχριστιανισμός των Ρώσων

    Αποδοχή Ορθοδοξίας από τον ηγεμόνα Βλαντίμιρ και εκχριστιανισμός των Ρώσων
    Ο ηγεμόνας του κράτους του Κιέβου Βλαντίμιρ μετά από έρευνα και ακρόαση των εκπροσώπων των μουσουλμάνων Βουλγάρων του Βόλγα,των Ιουδαίων Χαζάρων και ενός Έλληνα Ορθόδοξου φιλοσόφου αποφάσισε να αποδεχτεί την Ορθοδοξία.
    Το 988 αποτελεί ένα έτος ορόσημο για τον εκχριστιανισμό και είναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας μέχρι τον επίσημο ορισμό του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωσίας του Κιέβου.
  • 989

    Συνέπειες του εκχριστιανισμού των Ρώσων

    Συνέπειες του εκχριστιανισμού των Ρώσων
    Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων:
    1. Μια τεράστια έκταση εντάχθηκε στη σφαίρα επιρροής της Ορθοδοξίας και του βυζαντινού πολιτισμού.
    2. Η μεταβολή αυτή επηρέασε καθοριστικά τη νοοτροπία και τον πνευματικό και υλικό πολιτισμό των Ρώσων.
    3. Οι εμπορικές ανταλλαγές με το Βυζάντιο εντατικοποιήθηκαν.
    4. Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των Βαράγγων και Ρώσων μισθοφόρων που υπηρετούσαν στην αυτοκρατορική φρουρά και το βυζαντινό στρατό.
  • 990

    Δώριση Πολωνικής επικράτειας στον Πάπα

    Ο Μιέτσκο δώρισε στον Πάπα την επικράτειά του έτσι ώστε να επισφραγίσει την ενέργειά του αυτή.