Daa27b67 0bb9 49ac 9a95 de247e339a5a

Ευρωπαϊκή Ένωση

 • Ίδρυση δικαστηρίου ΕΕ

  Ίδρυση δικαστηρίου ΕΕ
  Ιδρύεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι η ανώτατη νομική αρχή της ΕΕ. Αποστολή του είναι να μεριμνά ώστε η νομοθεσία της ΕΕ να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε χώρα της ΕΕ, και οι χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συμμορφώνονται με το ενωσιακό δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
 • Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

  Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
  Στα πλαίσια της συνθήκης της Ρώμης δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ή «κοινή αγορά», με αποτέλεσμα τα πρόσωπα, τα εμπορεύματα και οι υπηρεσίες να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών.
 • Διαστημική εποχή

  Διαστημική εποχή
  Ξεκινά η διαστημική εποχή καθώς η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον Σπούτνικ 1, έναν δορυφόρο σε τροχιά με μέγεθος μπάλας του μπάσκετ.
 • Σιμόν Βέιλ

  Σιμόν Βέιλ
  Η Σιμόν Βέιλ, πρώην υπουργός Υγείας της Γαλλίας και μεταξύ των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, γίνεται η πρώτη Πρόεδρος του άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα.
 • Η Συνθήκη του Μάαστριχτ

  Η Συνθήκη του Μάαστριχτ
  Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία πήρε το όνομά της από την ολλανδική πόλη στην οποία υπεγράφη. Αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ιδρύει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση και προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος: του ευρώ. Παρέχει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαντικότερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και την εξουσία να εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολό της.
 • Η νόσος των τρελών αγελάδων

  Η νόσος των τρελών αγελάδων
  Η Επιτροπή επιβάλλει παγκόσμια απαγόρευση των εξαγωγών βρετανικού βοείου κρέατος και προϊόντων βοοειδών μετά την εκδήλωση ασθένειας που έγινε γνωστή ως «η νόσος των τρελών αγελάδων». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αλλά και άλλων διατροφικών κρίσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ΕΕ θέσπισε αυστηρότερους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και το 2002 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας.
 • Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

  Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ
  Η ΕΕ αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στο σύνολό τους σε ένα ενιαίο έγγραφο: τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Χάρτης, που υπεγράφη από τους ηγέτες της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2000, εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών και των κατοίκων της ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στον γάμο και στη δημιουργία οικογένειας, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
 • Συνθήκη της Νίκαιας

  Συνθήκη της Νίκαιας
  Υπογράφεται η Συνθήκη της Νίκαιας από τους επικεφαλής των 15 κρατών μελών της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Η Συνθήκη αυτή αλλάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έτσι ώστε η ΕΕ να προετοιμαστεί για την προσχώρηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μόλις αυτές θα είναι έτοιμες. Αυξάνονται οι νομοθετικές και εποπτικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.
 • Ευρώ

  Ευρώ
  Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ. Κυκλοφορούν περισσότερα από 80 δισ. κέρματα. Ενώ τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή όψη όπου αναγράφεται η τιμή, στην άλλη όψη κάθε χώρα έχει το δικό της σχέδιο. Η αγορά π.χ. ενός εισιτηρίου του μετρό στη Μαδρίτη με φινλανδικά κέρματα ευρώ σύντομα θεωρείται πια κάτι φυσιολογικό. Σήμερα 19 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ.
 • Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ

  Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ
  Η Λιθουανία γίνεται το 19ο κράτος μέλος της ΕΕ που υιοθετεί το ευρώ. Περίπου 340 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν σήμερα το ίδιο νόμισμα.
 • Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

  Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία
  Η τρομοκρατική επίθεση κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι πυροδοτεί διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέρ της ελευθερίας του λόγου και οδηγεί σε νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 • Αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων

  Αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων
  130 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε μια σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Λίγο αργότερα οι υπουργοί της ΕΕ συμφωνούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την ασφάλεια των συνόρων γύρω από τον χώρο Σένγκεν, όπου δεν απαιτούνται διαβατήρια.
 • Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

  Διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
  Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι, οι ηγέτες 195 χωρών, μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς και η ΕΕ ως σύνολο, καταλήγουν σε μια νέα συμφωνία που απαιτεί δράση εκ μέρους όλων των χωρών προκειμένου να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
 • Ταινίες της ΕΕ κερδίζουν δύο Όσκαρ

  Ταινίες της ΕΕ κερδίζουν δύο Όσκαρ
  Δύο κινηματογραφικές ταινίες που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ κερδίζουν βραβεία Όσκαρ στην 88η τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας. Το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην αγγλική ταινία Amy, αφιερωμένη στην τραγουδίστρια Έιμι Γουαϊνχάουζ. Η ουγγρική ταινία Ο γιος του Σαούλ (Saul fia) κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Και οι δύο παραγωγές έλαβαν χρηματοδότηση για τη διανομή τους στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη».
 • Διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

  Διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
  Περισσότεροι από 30 νεκροί και 300 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Τους επόμενους μήνες εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Νίκαια, στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο. Η ΕΕ θεσπίζει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της τρομοκρατικής απειλής.
 • Δημοψήφισμα για το Brexit

  Δημοψήφισμα για το Brexit
  Σε δημοψήφισμα που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Η ΕΕ επενδύει σε οικολογικά λεωφορεία στην Ισπανία

  Η ΕΕ επενδύει σε οικολογικά λεωφορεία στην Ισπανία
  32 ηλεκτρικά λεωφορεία και 141 λεωφορεία που κινούνται με πεπιεσμένο φυσικό αέριο θα κυκλοφορούν σύντομα στους δρόμους διαφόρων ισπανικών πόλεων, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη, η Σαλαμάνκα και η Μαγιόρκα. Χάρη σε ευρωπαϊκή επένδυση 27,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα νέα οικολογικά οχήματα θα αντικαταστήσουν πολλά παλαιότερα και πιο ρυπογόνα οχήματα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ασφάλειας χιλιάδων πολιτών που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς κάθε μέρα
 • Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  Παρότι υπάρχουν ακόμη ανισότητες, η ΕΕ έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ισότητας των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πλέον σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.
 • Επενδύσεις της ΕΕ σε πράσινα έργα

  Επενδύσεις της ΕΕ σε πράσινα έργα
  Οι νέες ηλεκτρικές αμαξοστοιχίες για ένα πιο σύγχρονο σιδηροδρομικό σύστημα στην Κροατία, οι βελτιώσεις στο δίκτυο μετρό του Πόρτο στην Πορτογαλία και η αύξηση της προστασίας από πλημμύρες στην Ουγγαρία είναι μεταξύ 14 πράσινων έργων που θα ωφελήσουν τις περιφέρειες και τους πολίτες της ΕΕ. Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από ταμεία της ΕΕ επενδύονται σε έργα σε επτά χώρες της ΕΕ.