Kyrilow methodios 4

Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

  • 833

    Ίδρυση Μεγάλης Μοραβίας

    Ίδρυση Μεγάλης Μοραβίας
    Το 833 περίπου ο ηγεμόνας της Μοραβίας Moimir Α' εξεδίωξε τον ηγεμόνα της Νίτρας Priwina και προσάρτησε την χώρα στη δική του ηγεμονία. Ο διάδοχος του Ραστισλάβος (846-870) επεξέτεινε τα σύνορα του κράτους και έτσι ,δημιούργησε τη Μεγάλη Μοραβία.
  • 843

    Συνθήκη Βέρντεν

    Συνθήκη Βέρντεν
    Με τη συνθήκη του Βέρντεν το Φραγκικό κράτος διαιρείται σε δύο. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός (843-876) με τη συνθήκη αυτή έγινε κύριος της Σαξονίας, της Σουαβίας, της Βαυαρίας και ορισμένων περιοχών της δυτικής όχθης του Ρήνου. Για την εξασφάλιση των ανατολικών συνόρων από τους Σλάβους , τόσο ο Κάρολος ο Μέγας όσο και ο Λουδοβίκος ο Ευσεβής είχαν κατορθώσει να υποτάξουν τους Σλάβους της Βοημίας και της Μοραβίας και να τους αναγκάσουν να αναγνωρίσουν την επικυριαρχία τους.
  • 850

    Απομάκρυνση Ραστισλάβου από το Φραγκικό κράτος

    Απομάκρυνση Ραστισλάβου από το Φραγκικό κράτος
    Ο ηγεμόνας της Μεγάλης Μοραβίας Ραστισλάβος (846-870) απομακρύνθηκε προοδευτικά από την πολιτική εξάρτηση του Φραγκικού κράτους. Μάλιστα, από το 850 περίπου έπαψε να στέλνει αντιπροσώπους του στη γερμανική Δίαιτα (Εθνοσυνέλευση).
  • 855

    Υποχώρηση Λουδοβίκου Γερμανικού

    Υποχώρηση Λουδοβίκου Γερμανικού
    Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός προσπάθησε για ακόμη μια φορά να υποτάξει τη Βοημία και τη Μοραβία. Ωστόσο οι πολεμικές του επιχειρήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι Βοημοί τον κατέκτησαν , ενώ οι Μοραβοί (855) τον ανάγκασαν σε υποχώρηση.
  • Period: 860 to 863

    Διαπραγματεύσεις Φράγκων-Βουλγάρων

    Ο Ραστισλάβος έγινε πανίσχυρος ηγεμόνας και άρχισε να επεμβαίνει στα εσωτερικά του φραγκικού κράτους. Γι' αυτό, ο Λουδοβίκος αναζήτησε συμμάχους. Στο αίτημα του αυτό ανταποκρίθηκε ο χαγάνος των Βουλγάρων, Βόρης. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 3 χρόνια (860-863). Οι δύο ηγεμόνες θα οργάνωναν κοινή εκστρατεία κατά του Ραστισλάβου, ενώ ο Βόρης θα ασπαζόταν τον χριστιανισμό από Φράγκους κληρικούς.
  • 862

    Στροφή Ραστισλάβου προς το Βυζάντιο

    Ο Ραστισλάβος στράφηκε προς το Βυζάντιο (862) για να εξουδετερώσει το θανάσιμο κλοιό που δημιούργησε η φραγκο-βουλγαρική συνθήκη. Το αίτημά του ήταν διπλό: η συμμαχία του Βυζαντίου και η αποστολή ορθοδόξων διδασκάλων, για να κηρύξουν το χριστιανισμό στη σλαβική γλώσσα.
  • 863

    Εκκίνηση Εκχριστιανισμού

    Εκκίνηση Εκχριστιανισμού
    Το Βυζάντιο, επί κεφαλής του οποίου βρίσκονταν τρεις αξιόλογες μορφές (αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄, ο πατριάρχης Φώτιος και ο καίσαρας Βάρδας), εξετίμησε την περίπτωση από πολιτική και εκκλησιαστική σκοπιά και δέχτηκε τις προτάσεις του Ραστισλάβου. Έτσι ξεκίνησε η ιεραποστολή των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου και των μαθητών τους στη Μοραβία το 863.
  • Period: 863 to 867

    Έργο Εκχριστιανισμού

    Οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος είχαν να επιτελέσουν πολύπλευρο έργο: να εκπαιδεύσουν μαθητές και να τους προετοιμάσουν για το ιερατικό και ιεραποστολικό έργο, να μεταφράσουν σε πρώτο στάδιο όλα τα λειτουργικά βιβλία και αναγνώσματα, που ήταν αναγκαία για την τέλεση της λατρείας στα σλαβικά, να καταπολεμήσουν τα ειδωλολατρικά ήθη και έθιμα και να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις του φραγκικού και λατινικού κλήρου που πολεμούσε τη χρησιμοποίηση της σλαβικής γλώσσας στο κήρυγμα και στη λατρεία.
  • Period: 863 to 885

    Χρήση Γλαγολιτικού αλφάβητου

    Ο Κύριλλος και Μεθόδιος δημιούργησαν ένα αλφάβητο με βάση το ελληνικό, παίρνοντας υπόψη τα σλαβικά φωνήματα ώστε να αποδώσουν όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας. Το αρχικό Γλαγολιτικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Μοραβία μεταξύ 863 (άφιξη του Κυρίλλου και Μεθοδίου) και 885 (απέλαση των μαθητών τους) για την κυβέρνηση, τα θρησκευτικά έγγραφα και βιβλία και στην Ακαδημία της Μεγάλης Μοραβίας.
  • 864

    Εκχριστιανισμός Βουλγάρων

    Εκχριστιανισμός Βουλγάρων
    Τα βυζαντινά στρατεύματα εμφανίστηκαν στα βουλγαρικά σύνορα και ο βυζαντινός στόλος έκανε επίδειξη δυνάμεως στις βουλγαρικές ακτές και στον ποταμό Δούναβη. Ο Βόρης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάστηκε να υποκύψει στη βυζαντινή δύναμη. Το 864 δέχτηκε το χριστιανισμό και αυτός και ο λαός του, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Μιχαήλ.
  • 867

    Άφιξη αδελφών στη Βενετία

    Ο πάπας Νικόλαος Α' καλεί επισήμως τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο για να τους επιπλήξει για την παραβίαση του τριγλωσσικού δόγματος ,σύμφωνα με το οποίο η χριστιανική ιεροτελεστία μπορεί να τελείται μόνο στην Εβραϊκή, την Ελληνική και τη Λατινική γλώσσα.
  • 867

    Αναθεματισμός πάπα Νικολάου Α'

    Αναθεματισμός πάπα Νικολάου Α'
    Ο πατριάρχης Φώτιος, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της βυζαντινής εκκλησίας και τα ζωτικά συμφέροντα του Βυζαντινού Κράτους, κατήγγειλε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη ρωμαϊκή εκκλησία για λειτουργικά και δογματικά λάθη. Η σύνοδος του έτους 867 αναθεμάτισε τον πάπα, απέρριψε το δόγμα περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού και καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία.
  • Feb 14, 869

    Θάνατος Κύριλλου

    Θάνατος Κύριλλου
    Στις 14 Φεβρουαρίου του 869 ο Κύριλλος ύστερα από οδυνηρή νόσο ,άφησε τον κόσμο αυτό σε ηλικία 42 ετών.
  • 870

    Υποταγή Βουλγαρικής Εκκλησίας

    Με απόφαση της συνόδου του 870 η εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
  • 870

    Σύλληψη Μεθοδίου

    Την άνοιξη του 1870 συνέλαβαν τον Μεθόδιο, πιθανότατα στη Μοραβία και με μυστικό τρόπο τον οδήγησαν στο Ρέγκενσμπουργκ. Εκεί έγινε η ψευτοδίκη του και η καταδίκη του από Φράγκους επισκόπους και από τον Λουδοβίκο τον γερμανικό. Βασική κατηγορία ήταν ότι εργαζόταν σε περιοχές που ανήκαν σε ξένη δικαιοδοσία (των Φράγκων επισκόπων). Πάλι με μυστικό τρόπο τον έκλεισαν σε μονή της Σουαβίας, όπου τον έθεσαν σε αυστηρό περιορισμό
  • 873

    Απελευθέρωση Μεθοδίου

    Ο Μεθόδιος υπέφερε τα πάνδεινα για 30 μήνες και απελευθερώθηκε στις αρχές του 873 από την αυστηρή παρέμβαση του νέου πάπα Ιωάννη του Η΄.
  • 880

    Αποκατάσταση σχέσεων των 2 εκκλησιών

    Με την άνοδο στον παπικό θρόνο του Ιωάννη του Η' (872-883) και ειδικά μετά τη σύνοδο του 879-880 επέρχεται γαλήνη στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και Βυζαντινής εκκλησίας.
  • 880

    Δικαίωση Μεθοδίου

    Η αντίδραση του γερμανικού κλήρου στη Μοραβία εναντίον της σλαβικής λατρείας έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διαμάχη αυτή κορυφώθηκε, όταν κατηγορήθηκε στη Ρώμη ο Μεθόδιος από τους Γερμανούς κληρικούς ως αιρετικός ,με αποτέλεσμα να κληθεί από τον πάπα (το 880), για να απολογηθεί ενώπιον της κουρίας των καρδιναλίων. Ο Μεθόδιος δικαιώνεται επίσημα με βούλα τον Ιούνιο του 1880, διακηρύσσοντας την συγκατάθεσή του να διδάσκεται ο Λόγος του Θεού στη σλαβική γλώσσα.
  • 885

    Διάλυση Κυριλλο-Μεθοδιανής αποστολής

    Μετά το θάνατο του αγίου Μεθοδίου το 885, το έργο της Κυριλλο-Μεθοδιανής ιεραποστολής στους Σλάβους της κεντρικής Ευρώπης διαλύεται. Πολλοί από τους μαθητές του Μεθοδίου πωλούνται στους εβραίους της Βενετίας ως δούλοι ενώ, μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε κρατικός υπάλληλος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου να τους εξαγοράσει και να τους ελευθερώσει. Μερικοί από αυτούς τον ακολούθησαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου τους παρουσίασε στον Αυτοκράτορα.
  • Apr 6, 885

    Θάνατος Μεθοδίου

    Θάνατος Μεθοδίου
    Ο Μεθόδιος εκοιμήθη στις 6 Απριλίου του 885 σε ηλικία περίπου 70 ετών.