ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

  • Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

    Μια κοινή ραδιοτηλεφωνική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας σχεδιάστηκε στα αρχικά στάδια της ραδιομηχανικής. Το 1917, ο Φινλανδός εφευρέτης Έρικ Τίγκερστεντ κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για "πτυσσόμενο τηλέφωνο τσέπης με πολύ λεπτό ανθρακικό μικρόφωνο". Οι πρώτοι προκάτοχοι των τηλεφώνων με δομή κυψελών περιλάμβαναν αναλογικές ραδιοεπικοινωνίες από πλοία και τρένα. Ο αγώνας για τη δημιουργία πραγματικά φορητών τηλεφωνικών συσκευών άρχισε μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
  • ΤΟ ΠΡΩΤΩ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΩ

    ΤΟ ΠΡΩΤΩ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΩ
    Μίτσελ και Μάρτιν Κούπερ της Motorola το 1973, το οποίο ζύγιζε περίπου 2 κιλά.
  • ΤΟ ΠΡΩΤΩ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΛΕΦΩΝΙΑΣ

    ΤΟ ΠΡΩΤΩ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΛΕΦΩΝΙΑΣ
    Το 1979, η ιαπωνική Nippon Telegraph and Telephone (NTT) κυκλοφόρησε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
  • DynaTAC 8000x

    DynaTAC 8000x
    Το 1983 κυκλοφόρησε το DynaTAC 8000x, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο.
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ(2G)

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ(2G)
    Το 1991, η ψηφιακή τεχνολογία δεύτερης γενιάς κυψελών (2G) ξεκίνησε στη Φινλανδία από την Radiolinja και χρησιμοποιούσε το πρότυπο GSM. Αυτό προκάλεσε τον ανταγωνισμό στον τομέα καθώς οι νέοι φορείς ήταν ανταγωνιστές των υφιστάμενων φορέων εκμετάλλευσης δικτύων 1G.
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ
    Το 2001, η τρίτη γενιά (3G) ξεκίνησε στην Ιαπωνία από το NTT DoCoMo με το πρότυπο WCDMA. Μετά ακολούθησαν οι βελτιώσεις 3.5G, 3G+ ή turbo 3G βασισμένες στην οικογένεια πρόσβασης πακέτων υψηλής ταχύτητας πακέτων, επιτρέποντας στα δίκτυα UMTS να έχουν υψηλότερες ταχύτητες και χωρητικότητα μεταφοράς δεδομένων.
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ
    Το δίκτυο 4G πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009. Οι πρώτες δύο εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες με την ονομασία 4G ήταν το πρότυπο WiMAX που προσφέρεται στη Βόρεια Αμερική από την Sprint και το πρότυπο LTE το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά στη Σκανδιναβία από την TeliaSonera.
  • ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

    ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
    Οι παγκόσμιες συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν σε πάνω από επτά δισεκατομμύρια - το οποίο αναλογεί σε μία συνδρομή για κάθε κάτοικο της Γης. Στο πρώτο τέταρτο του 2016, οι κορυφαίοι παραγωγοί έξυπνων τηλεφώνων/smart phone παγκοσμίως ήταν οι Samsung, Apple, Huawei, και η Xiaomi με τις πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων/smart phone να αντιπροσωπεύουν το 78% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων.
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

    ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ
    To 2017 παρουσιάστηκε πιλοτικά σε εργαστηριακά πειράματα το δίκτυο 5G. Οι ταχύτητες του δικτύου 5G μπορούν να φτάσουν έως και 25gbps download - το κατάφερε η NTT Docomo στην Ιαπωνία, ενώ στην Ελλάδα που λειτούργησε πιλοτικά έπιασε από την Cosmote ταχύτητα 12gbps στην περιοχή του Ζωγράφου στην Αθήνα.