Evropaiki enosi sta chnaria tis sovietias

Σημαντικά Γεγονότα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Συνθήκη Βρυξελλών

    Συνθήκη Βρυξελλών
    Οι χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) υπέγραψαν μαζί με την Αγγλία και τη Γαλλία μια πεντηκονταετή συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας στην περίπτωση που κάποιο από αυτά τα κράτη δεχόταν επίθεση.
  • Συνθήκη των Παρισίων

    Συνθήκη των Παρισίων
    Ίδρυση της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα Χάλυβα) μεταξύ 6 χωρών: Δυτική Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου 1952 και έπαψε να ισχύει στις 23 Ιουλίου 2002.
  • Συνθήκες της Ρώμης

    Συνθήκες της Ρώμης
    Ιδρύθηκαν οι ΕΟΚ(Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και ΕΥΡΑΤΟΜ(Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας). Υπεγράφησαν από το Βέλγιο, τη δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Από αυτές προήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Συνθήκη Συγχώνευσης

    Συνθήκη Συγχώνευσης
    Τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου 1967. Με αυτή τη συνθήκη πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση ορισμένων οργάνων των τριών κοινοτήτων. Ιδρύθηκαν η Επιτροπή (Κομισιόν) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η συνθήκη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την Συνθήκη του Άμστερνταμ.
  • Πρώτο σχέδιο κοινού νομίσματος

    Πρώτο σχέδιο κοινού νομίσματος
    Για να διατηρήσουν τη νομισματική σταθερότητα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να περιορίσουν μέσα σε στενά όρια τη δυνατότητα διακύμανσης των ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων τους.
  • Οι Έξι γίνονται Εννιά

    Οι Έξι γίνονται Εννιά
    Η Δανία, η Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μέλη της Ε.Ε.. Τον Δεκέμβριο του 1974 για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ε.Ε. αποφασίζουν την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  • Ελλάδα

    Ελλάδα
    Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα πληρούσε τις προϋποθέσεις καθώς είχε αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα το 1974. Τα μέλη γίνονται 10.
  • Συμφωνία Σένγκεν

    Συμφωνία Σένγκεν
    Υπεγράφη στο Λουξεμβούργο από 5 μέλη: Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Στόχοι της ήταν η κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, η καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων καθώς και την δικαστική και αστυνομική συνεργασία. 29 κράτη έχουν υπογράψει.
  • Ισπανία-Πορτογαλία

    Ισπανία-Πορτογαλία
    Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε το 1985, η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχώρησαν στην Ε.Ε..
  • Συνθήκη του Μάαστριχτ

    Συνθήκη του Μάαστριχτ
    Είναι γνωστή και ως συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη συνθήκη θεσπίζονταν κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα, για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, για την συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.
    Το 1993 τέθηκε σε πλήρη ισχύ η ενιαία αγορά και πραγματοποιήθηκαν οι 4 θεμελιώδης ελευθερίες που περιλαμβάνει: ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών, προσώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων.
  • 15 μέλη

    15 μέλη
    Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχώρησαν στην Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο 1990 η πρώην ανατολική Γερμανία γίνεται τμήμα της Ε.Ε..
  • Συνθήκη του Άμστερνταμ

    Συνθήκη του Άμστερνταμ
    Περιελάμβανε σχέδια για τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και τη διάθεση περισσότερων πόρων για την απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών.
  • Το Ευρώ

    Το Ευρώ
    Θεσπίστηκε σε 11 χώρες. Το 2001 προστέθηκε και η Ελλάδα. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Φινλανδία. Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία αποφάσισαν να μείνουν έξω από τη ζώνη του ευρώ.
    Την 1η Ιανουαρίου 2002 εκδόθηκαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ.
  • Συνθήκη της Νίκαιας

    Συνθήκη της Νίκαιας
    Τροποποίησε τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη συνθήκη της Ρώμης. Μεταρρύθμισε τη θεσμική δομή της Ε.Ε. (κάτι που απέτυχε να κάνει η συνθήκη του Άμστερνταμ). Τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003.
  • Συνθήκη της Λισαβόνας

    Συνθήκη της Λισαβόνας
    Η ισχύς της συνθήκης άρχισε τέλη του 2009. Τροποποίησε τις δύο βασικές συνθήκες της Ε.Ε.: τη συνθήκη για την Ε.Ε. και την συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
  • 28 κράτη-μέλη

    28 κράτη-μέλη
    Την 1η Μαΐου 2004 προσχώρησαν στην Ε.Ε. δέκα κράτη: Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία (τέλος διχοτόμησης της Ευρώπης), Κύπρος και Μάλτα.
    Την 1η Ιανουαρίου 2007 εισήλθαν στην Ε.Ε. η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
    Η Κροατία έγινε μέλος της Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2013.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βατικανό, ο Άγιος Μαρίνος και το Μονακό έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες για τη χρήση του ευρώ ως εθνικού τους νομίσματος, ακόμη κι αν δεν είναι μέλη της Ε.Ε..
  • Brexit

    Brexit
    Την 29η Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλλε αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. έπειτα από δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016 (23 Ιουνίου). Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος, το Ην. Βασίλειο εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως.