Download

Ιστοριογραμμή της Βυζαντινής ιστορίας

  • 146 BCE

    Οι ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα

    Οι ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα
    Το 146 π.Χ. Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα
    Ο τρόπος διοίκησης Ρωμαίων ήταν το “Διαίρει και βασίλευε”,
    φρόντιζαν δηλαδή να κρατούν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίζουν να συνεργάζονται μαζί τους.
  • 100

    Mare Nostrum

    Mare Nostrum
    Οι Ρωμαίοι συνεχίζουν τις κατακτήσεις τους και γίνονται κοσμοκράτορες.
    Κυβερνούν τις κατακτημένες χώρες με αυστηρούς νόμους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα οργάνωσης της απέραντης αυτοκρατορίας τους.
    Η λατινογενής έκφραση Mare Nostrum (Μάρε Νόστρουμ) που σημαίνει «η θάλασσά μας», ήταν έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι της αυτοκρατορικής περιόδου για να χαρακτηρίσουν τη Μεσόγειο, καθώς αυτή περικλειόταν από εδάφη της Αυτοκρατορίας τους.
  • 284

    Ο Διοκλητιανός γίνεται αυτοκράτορας

    Ο Διοκλητιανός γίνεται αυτοκράτορας
    Ο Διοκλητιανός ή Διοκλής ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 284 μ.Χ έως το 305 μ.Χ.
    Ο Διοκλητιανός αναρριχήθηκε στην στρατιωτική ιεραρχία και έγινε διοικητής του ιππικού αυτοκράτορα Κάρου. Μετά θάνατο του Κάρου και των δύο γιών του, Νουμεριανό και Καρίνο, ο Διοκλητιανός ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας.
    Βιογραφία Διοκλητιανού
  • 306

    Ο Κωνσταντίνος Α' γίνεται αυτοκράτορας

    Ο Κωνσταντίνος Α' γίνεται αυτοκράτορας
    Ο Κωνσταντίνος και το έργο του
    Το 305 αναρριχήθηκε στο βαθμό του Αυγούστου και ανακλήθηκε δυτικά για να εκστρατεύσει υπό τον πατέρα του στη Βρετανία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 306, αναγνωρίστηκε ως αυτοκράτορας από τον στρατό στο Εβόρακο και αναδείχθηκε νικητής σε μία σειρά εμφυλίων πολέμων εναντίον των αυτοκρατόρων Μαξέντιου και Λικίνιου.
    Κυβέρνησε από το 306 έως το 337.
  • 313

    Το διάταγμα των Μεδιολάνων

    Το διάταγμα των Μεδιολάνων
    Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Μεδιολάνων, κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία και η θρησκευτική ελευθερία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον Χριστιανισμό, ο οποίος καθίστατο θρησκεία επιτρεπτή και νόμιμη για τους Ρωμαίους πολίτες και οι χριστιανοί μπορούσαν ελεύθεροι να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Όμως ο Χριστιανισμός δεν αναγνωριζόταν ως επίσημη και προστατευόμενη θρησκεία της αυτοκρατορίας.
  • 324

    Θεμελίωση της Πόλης (Κωνσταντινούπολη)

    Θεμελίωση της Πόλης (Κωνσταντινούπολη)
    Η θεμελίωση της Κωνσταντινούπολης έγινε το Νοέμβριο του 324 μ.Χ. και τα εγκαίνιά της το Μάιο του 330 μ.Χ. Επί έξι χρόνια εργάτες και τεχνίτες από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας εργάστηκαν ασταμάτητα ώστε να οχυρώσουν και να στολίσουν τη νέα πρωτεύουσα.
    Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Βυζάντιο (επίσης Βυζαντίς), η ονομασία της οποίας παραπέμπει σε θρακική ονοματολογία.
  • 325

    Α' Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας

    Α' Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας
    Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ συγκάλεσε την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας ή Α΄ Οικουμενική Σύνοδο με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η σύνοδος καταδίκασε τη διδασκαλία του Αρείου, συνέταξε το Σύμβολο της Νίκαιας που καθιέρωσε τον όρο ομοούσιος και όρισε την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.
  • 330

    Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης

    Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης
    Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της.
    Τα επίσημα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαΐου 330, με την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων που είχαν διαρκέσει 40 ημέρες.
  • 337

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Α'

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Α'
    Ο Κωνσταντίνος απεβίωσε την 22 Μαίου του 337 μ.Χ. στη Νικομήδεια.
    Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος, όπως αναφέρει ο ιστορικός Ευτρόπιος, θεοποίησε τον Κωνσταντίνο. Η ιστορία τον ονόμασε Μέγα και η εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και ισαπόστολο.
  • 380

    Αναγνώριση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας

    Αναγνώριση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας
    Στις 27 Φεβρουαρίου του 380 αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας δηλώνοντας «επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο» και στις 8 Νοεμβρίου του 392 έθεσε εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες.
  • 392

    Θεοδόσιος και Ολυμπιακοί Αγώνες

    Θεοδόσιος και Ολυμπιακοί Αγώνες
    Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο Μέγας Θεοδόσιος απαγόρευσε την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με νέες έρευνες, απαγόρευσε τις θυσίες κατά την διάρκειά τους. Μάλιστα, οι Αγώνες συνεχίστηκαν για περίπου 30 χρόνια ακόμη και ο λόγος που έσβησαν ήταν η έλλειψη χρημάτων (χορηγών) και κάποιες φυσικές καταστροφές, όπως η πυρκαγιά στον ναό της Ολυμπίας.
    Το έργο του θεοδόσιου
  • 395

    Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε ανατολική και δυτική

    Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε ανατολική και δυτική
    Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών στο Μεδιόλανο έπειτα από σοβαρή ασθένεια. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίζεται εκ νέου σε ανατολική και δυτική: τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (Ανατολική) υπό τον Αρκάδιο, γιο του Θεοδόσιου Α', με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, και τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπό τον Ονώριο, αδελφό του Αρκάδιου, με πρωτεύουσα το Μεδιόλανο.
  • 408

    Κατασκευή του μεγάλου τείχους της Κωνσταντινούπολης

    Κατασκευή του μεγάλου τείχους της Κωνσταντινούπολης
    Ως Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά τα χερσαία τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος Β' τείχισε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του επάρχου των πραιτωρίων της Ανατολής Ανθέμιου, ενώ μετά από ένα σεισμό επισκευάστηκαν και απέκτησαν την τελική τους μορφή το 447. Η ισχυρή διπλή σειρά τειχών προστάτευσε την πόλη σε πολλές πολιορκίες διαμέσω των αιώνων, οδηγώντας στην προσωνυμία τους ως «θεοφύλακτα».
  • 476

    Πτώση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

    Πτώση της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
    Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επίσημα έληξε με την παραίτηση του Ρωμύλου Αυγουστύλου υπό την πίεση του Οδόακρου στις 4 Σεπτεμβρίου 476, και ανεπίσημα με τον θάνατο του Ιούλιου Νέπωτος το 480. Παρά μια σύντομη περίοδο επανάκτησης από το έτερον ήμισύ της, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν θα ανέτελλε ξανά. Καθώς η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε σε παρακμή, μια νέα εποχή ξεκίνησε στην δυτικοευρωπαϊκή ιστορία: ο Μεσαίωνας.
  • 537

    Χτίζεται η Αγιά Σοφιά

    Χτίζεται η Αγιά Σοφιά
    Η Αγιά Σοφιά
    Μύθοι και παραδόσεις για την Αγιά Σοφιά
    Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι Ανθέμιος και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν το 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!».
  • 626

    Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Άραβες και Πέρσες

    Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Άραβες και Πέρσες
    Οι Πέρσες αιφνιδίασαν τον Ηράκλειο. Ενώ εκείνος βρισκόταν στην Περσία, εκείνοι συννενοήθηκαν με τους Αβάρους και από κοινού πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα
  • 717

    Υποχώρηση Αράβων από την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και το Υγρό Πυρ

    Υποχώρηση Αράβων από την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και το Υγρό Πυρ
    Ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος και οι πολιορκημένοι βυζαντινοί πέρασαν δύσκολα και αντιστάθηκαν με γεναιότητα. Τη νίκη τους την έδωσε το ΥΓΡΟ ΠΥΡ το οποίο αποδείχθηκε ανίκητο όπλο στα χέρια τους.
  • 843

    Αναστήλωση των εικόνων

    Αναστήλωση των εικόνων
    Ο τρόπος λατρείας των εικόνων διχάζει τους Βυζαντινούς για έναν αιώνα. Η θρησκευτική αυτή διαμάχη τελειώνει με την Ζ' Οικουμενική σύνοδο που ξαναφέρνει ειρήνη στην εκκλησία και στην αυτοκρατορία.
  • Jan 1, 963

    Ο Νικηφόρος Φωκάς - Βυζαντινός Αυτοκράτορας

    Ο Νικηφόρος Φωκάς - Βυζαντινός Αυτοκράτορας
    Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς (912 - 11 Δεκεμβρίου 969) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 963 έως το 969. Τα λαμπρά στρατιωτικά κατορθώματά του συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα.
  • 1014

    Ο Βασίλειος Β' νικά τους Βούλγαρους

    Ο Βασίλειος Β' νικά τους Βούλγαρους
    Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος
    Οι Βούλγαροι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και τυφλώθηκαν μετά από διαταγή του Βασιλείου Β', ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα «Βουλγαροκτόνος»
  • Jan 1, 1068

    Στο θρόνο ο Ρωμανός Δ' ο Διογένης

    Στο θρόνο ο Ρωμανός Δ' ο Διογένης
    Ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης (1030 - 4 Αυγούστου 1072) ήταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έμεινε στο θρόνο από το 1068 ως το 1071. Είναι γνωστός για την αποτυχημένη του προσπάθεια να ανορθώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αυτοκρατορίας, που οδήγησε στην καταστροφική Μάχη του Μαντζικέρτ.
  • 1449

    Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γίνεται ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

    Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γίνεται ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου
    Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Βυζαντινός αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων, από το 1449 έως το θάνατό του κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453). Μετά το θάνατό του, έγινε θρυλική μορφή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ως ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς", που θα ξυπνήσει και θα ανακτήσει την Αυτοκρατορία και την Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς.
  • 1453

    Η Άλωση της πόλης

    Η Άλωση της πόλης