Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

By kathy21
  • Jan 1, 660

    Μετακίνηση των Βουλγάρων προς το Δούναβη

    Οι Βούλγαροι ήταν φύλο τουρκικής καταγωγής και κατοικούσαν στις στέπες γύρω από την Αζοφική Θάλασσα στα παράλια της Ουκρανίας κατά τον 5ο - 7ο αιώνα. Αναγκάστηκαν όμως,το 660 να φύγουν προς τις εκβολές του Δούναβη λόγω της πίεσης που τους ασκούσαν οι Χαζάροι.
  • Jan 1, 679

    Τα βαλκάνια δέχονται τους Βουλγάρους

    Το 679 κατόπιν της άδειας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο Βούλγαρος ηγεμόνας εγκαταστάθηκε στη Δοβρουτσά, στα Βαλκάνια.
  • Jan 1, 740

    Επίθεση Αβάρων στην Καραντανία

    Το 870 η Καραντανία δέχθηκε επίθεση από τους Αβάρους . Ο ηγεμόνας της, Boruth, προσέφυγε στους Βαυαρούς ζητώντας τους βοήθεια. Εκείνοι απέκρουσαν τον εχθρό, όμως έθεσαν την Καραντανία "υπό την προστασία τους", καθιστώντας την ένα βαυαρικό προτεκτοράτο. Προς εξασφάλιση της "πίστης", οι Βαυαροί πήραν όμηρους μέλη της ντόπιας αριστοκρατίας στη Βαυαρία. O Boruth μετά ζήτησε να εκχριστιανίσουν το λαό του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να βαπτισθεί.
  • Jan 1, 751

    Εκχριστιανισμός Καραντανίας

    ο 751 διαδέχεται τον Boruth ο ανιψιός του, ο Hotimir, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τον εκχριστιανισμό της Καραντανίας. Το κράτος του απέκτησε τον πρώτο του χωροεπίσκοπο, τον Μόδεστο και ιδρύονται μοναστήρια και ναοί. Μέχρι τον 8ο αιώνα η Καραντανία εκχριστιανίστηκε και υπάχθηκε στην Αρχιεπισκοπή του Salzburg.
  • Jan 1, 833

    Ιδρυση Μεγάλης Μοραβίας

    Το 833 ο Μοϊμίρ Α' ίδρυσε το κράτος της Μεγάλης Μοραβίας. Αυτό το πραγματοποίησε αφού συναίνεσε τα δυο μεγάλα πριγκιπάτα τη Νίτρα και τη Μοραβία. Η Μεγάλη Μοραβία ξεκίνησε ως υποτελής στη Φραγκική Αυτοκρατορία, κι αργότερα στο Ανατολικό Φραγκικό Κράτος και συγκεκριμένα τη Γερμανία.
  • Jan 1, 845

    Βάπτιση 14 Δουκών της Βοημίας

    Κατά τις αρχές του 845 4 Δούκες από τη Βοημία ζήτησαν από τον Λουδοβίκο Γερμανικό να βαπτισθούν Χριστιανοί. Ωστόσο αυτό συνέβη γιατί οι Βοημοί δεν ήθελαν να υποταχθούν στον Λουδοβίκο Γερμανικό και έτσι θεώρησαν ότι η επιλογή της βάπτισης είναι ένδειξη συμμαχίας.
  • Jan 1, 852

    Ο Βόρης στην εξουσία

    Το 852 ο Βόρης ανέλαβε την εξουσία της Βουλγαρίας. Αμέσως, κατανόησε την ανάγκη για εκχριστιανισμό του κράτους του καθώς και ότι η Βουλγαρία έπρεπε να έχει ανεξάρτητη εκκλησία χωρίς δεσμεύσεις από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αν επιθυμούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.
  • Jan 1, 860

    Η Πρώτη Επαφή των Ρως με το Βυζάντιο

    Το 860 οι Ρως ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκεί αναφέρεται σε βυζαντινές πηγές ότι σχεδόν όλος ο στόλος των Ρως πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη και απείλησε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας χρησιμοποιώντας αρκετή βία.
  • Jan 1, 862

    Αίτημα Ραστισλάβου Μοραβίας για ιεραποστόλους

    Το 862, ο Μοραβός ηγεμόνας Ραστισλάβος, μετά από διπλωματικούς υπολογισμούς, έστειλε αίτημα στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ' να στείλει ιεραποστόλους για να εκχριστιανίσουν τον λαό του. Μέχρι τότε, η Μοραβία υπαγόταν εκκλησιαστικά στη δικαιοδοσία του πάπα (Αρχιεπισκοπή Salzburg - Επισκοπή Passau) και διοικούνταν από Γερμανούς επισκόπους-εκπροσώπους των φραγκικών συμφερόντων. Ο Μιχαήλ Γ' συμφώνησε κι ανέθεσε την αποστολή στον Κων/νο -Κύριλλο και τον αδερφότ του Μεθόδιο.
  • Jan 1, 862

    Συμμαχία Βόρη και Λουδοβίκου Γερμανικού

    Το 862 ο Βόρης συμμάχησε με τον Λουδοβίκο Γερμανικό εναντίον της Μεγάλης Μοραβίας. Η συμμαχία αυτή οδήγησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ' να δεχθεί το αίτημα του Μοραβού ηγεμόνα Ραστισλάβου για αποστολή ιεραποστόλων ως απάντηση στον κίνδυνο επέκτασης της παπικής και φραγκικής επιρροής μέχρι τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • Jan 1, 863

    Έναρξη Αποστολής Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία

    Το 863 οι δύο λόγιοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Κων/νος-Κύριλλος κι ο Μεθόδιος, ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο. Γνώριζαν το νοτιοσλαβικό ιδίωμα των σλαβικών φυλών γύρω από την Θεσσαλονίκη κι έτσι επινόησαν κατάλληλο αλφάβητο για αυτήν τη γλώσσα, το γλαγολιτικό αλφάβητο. Με αυτό μετέφρασαν στο σλαβικό ιδίωμα πρώτα το Ευαγγέλιο και τα λειτουργικά βιβλία. Αυτό θορύβησε τους Γερμανούς επισκόπους, οι οποίοι τους κατηγόρησαν για παραβίαση του "Δόγματος της Τριγλωσσίας".
  • Jan 1, 863

    Βάπτιση Μπόροβοϊ

  • Jan 1, 869

    Θάνατος Κυρίλλου στη Ρώμη

  • Jan 1, 885

    Θάνατος Μεθοδίου

  • Jan 1, 945

    Θάνατος Ίγκορ

  • Jan 1, 945

    Το Κίεβο υπό τη Χήρα του Ίγκορ, Όλγα

    Ο ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου Ίγκορ πέθανε, και την εξουσία αναλαμβάνει η χήρα του, Όλγα, η οποία διετέλεσε κι επίτροπος του γιου της, Σβιάτοσλαβ, μέχρι εκείνος να ενηλικιωθεί.
  • Jan 1, 955

    Βάπτιση Όλγας

    Το 955 η Όλγα, χήρα του Ίγκορ, βαπτίσθηκε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη με νονά την σύζυγο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ', την Ελένη Λεκαπηνή. Αν και η βάπτιση της αποτέλεσε σταθμό για τον εκχριστιανισμό των Ρως δεν συνοδεύτηκε από διάδοση της νέας θρησκείας στον λαό της .
  • Jan 1, 959

    Αίτημα Όλγας για Αποστολή Επισκόπου

    Η Όλγα αφού απογοητεύτηκε απο το βυζάντιο εφόσον ζήτησε βοήθεια αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση στράφηκε στη Γερμανία και ζήτησε από τον Όθωνα Α' να αποστείλει επίσκοπο
  • Jan 1, 961

    Ανταπόκριση στο αίτημα της Όλγας

    Ο Όθων Α' της Γερμανίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Όλγας για αποστολή επισκόπου, κι έστειλε τον Adalbert
  • Jan 1, 966

    Βάπτιση Μιέτσκο Α'

  • Jan 1, 972

    Θάνατος Σβιάτοσλαβ

  • Jan 1, 972

    Συγκρόυσεις για τη Διαδοχή

    Το 972 πέθανε ο γιος της Όλγας, Σβιάτοσλαβ, ο οποίος ήταν παγανιστής κι όσο ζούσε ήταν αδιάφορος για το θρησκευτικό ζήτημα του κράτους του κι εχθρικός προς το Βυζάντιο. Το βασίλειό του μοιράστηκε στους τρεις γιους του, τον Όλεγκ, τον Βλαντίμιρ και τον Γιάροπλοκ. Ο Γιάροπλοκ ανήλθε στον θρόνο και δολοφόνησε τον Όλεγκ, αργότερα όμως δολοφονήθηκε ο ίδιος από τον Βλαντίμιρ.
  • Jan 1, 986

    Κίνδυνος Βυζαντίου

    ο 986, επί Βασιλείου Β' Βουλγαροκτόνου, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση: αντιμετωπίζει την απειλή των Βουλγάρων από το βορρά και ταυτόχρονα στα ανατολικά την εξέγερση (στάση) του Βάρδα Φωκά.
  • Jan 1, 990

    Η Επικράτεια του Μιέτσκο Α'

    Το 990 ο Μιέτσκο Α', προκειμένου να επισφραγίσει την υπαγωγή του στον πάπα της Ρώμης, του "δώρισε" την επικράτειά του.
  • Jan 1, 1147

    Η Βενδική Σταυροφορία

    Στη διάρκεια του 12ου αιώνα, η Πολαβία είχε πλέον περικυκλωθεί από εκχριστιανισμένους Δανούς, Πολωνούς και Γερμανούς, συνεπώς δεν είχε άλλη επιλογή πέρνα την προσχώρησης στην Χριστιανισμό. Επιπλέον, το 1147, ο πάπας Ευγένιος Γ' ξεκίνησε τη λεγόμενη "Βενδική Σταυροφορία", η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ταχύτατο εκγερμανισμό της Πολαβίας (κι άρα την αναγκαστική βάπτιση όλων των κατοίκων της).