Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ

 • Period: 860 to 988

  Προσπάθειες για εκχριστιανισμό των Ρώσων

  Το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας του Κιεβικού κράτους ήταν η απόφαση να προσέλθει στο χριστιανικό δόγμα. Δύο παράγοντες οδήγησαν στον εκχριστιανισμό της Ρωσίας:1)οι διεργασίες στο εσωτερικό του κράτους 2)η κατάσταση ανάγκης. Το 860 ,συμφώνησαν οι Ρώσοι να δεχτούν επίσημα ιεραποστολή από το Βυζάντιο, παρόλο που προσπάθειες εκχριστιανισμού είχαν γίνει και νωρίτερα.
 • 863

  Προσπάθεια εκχριστιανισμού των Σλάβων

  Επί πατριαρχίας Φωτίου, απεστάλησαν οι ιεραπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης(το 863 στην Μεγάλη Μοραβία, στην σημερινή Τσεχία).
 • 865

  Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων

  Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων
  Οι Βούλγαροι βαπτίσθηκαν το 865, μετά από μια ήττα την οποία είχαν δεχθεί από τους Βυζαντινούς
 • Period: 975 to 977

  Η διχόνοια

  Η διχόνοια ανάμεσα στους δυο μεγαλύτερους αδερφούς ξεκίνησε το 975 και τερματίστηκε δυο χρόνια αργότερα με την δολοφονία του Όλεγκ.
 • Period: 979 to 980

  Η επιστροφή του Βλαδίμηρου

  Ο Βλαδίμηρος, φοβούμενος ότι θα είχε την ίδια μοίρα με τον Όλεγκ, διέφυγε στη Σουηδία, από όπου επέστρεψε το 979/980 με ένα στρατό Βαραγγών μισθοφόρων με την βοήθεια των οποίων επανέκτησε την εξουσία του Νοβγκορόντ και κατέκτησε το Κίεβο.
 • 987

  Το αδιέξοδο του Βασιλείου Β'

  Ο Βασίλειος Β' βρισκόταν σε πολιτικό αδιέξοδο. Γι' αυτό πραγματοποιήθηκε η αποστολή πρεσβείας από τον Βασίλειο στο Κίεβο, με αίτημα να σταλθεί στρατιωτική βοήθεια από τους Ρώσους. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρνε το χέρι της πορφυρογέννητης Άννας υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και ο λαός του θα ασπάζονταν τον χριστιανισμό.
 • Period: 988 to 996

  Η ίδρυση της πρώτης εκκλησίας

  Το πρώτο παρεκκλήσι που θα χτιστεί στο Κίεβο, θα αφιερωθεί στην μνήμη του αγίου Βασιλείου. Τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη θα χτίσουν κατά τα επόμενα έτη και την εκκλησία της Θεοτόκου.Επίσης, σημαντική είναι και η ανέγερση χριστιανικών ναών .
 • Jan 6, 988

  Η βάφτιση του Βλαδίμηρου

  Η βάφτιση του Βλαδίμηρου
  Στις 6 Ιανουαρίου του 988,ο Βλαδίμηρος βαπτίζεται στο Κίεβο ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η βάφτιση του λαού του Κιέβου στον ποταμό Δνείπερο.
 • Jun 6, 988

  Ο γάμος της Άννας με τον Βλαδίμηρο

  Ο γάμος αυτός σήμαινε μια χωρίς προηγούμενο αναβάθμιση του κύρους του Βλαδίμηρου.
 • Period: 1019 to 1054

  Ρωσική γραμματεία και πολιτισμός

  Η σημασία της προσέλευσης στον χριστιανισμό ανακλάται και στην πολιτιστική σφαίρα καθώς έχει θετική επίδραση. Προϊόν της επίδρασης αυτής είναι η ρωσική γραμματεία και ο πολιτισμός ,φαινόμενο που αρχίζει να εμφανίζεται από την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιαροσλάβο(1019-1054)