Историја Скадра

Timeline created by ilija1997
In History
 • 400

  Оснивање Скадра

  Оснивање Скадра
  Скадар је основан у 4. веку п. н. е. Постао је престоница илирске државе 181. године п. н. е. Први познати становници били су Илири из племена Лабеати и у њихово време град је био добро утврђен зидом, са кулама на улазу. Средиште старог Скадра био је град јајастог облика, опасан двоструким зидом са улазом на северној страни. У граду су биле касарне, палате кнеза и управног апарата. У предграђу су живели трговци и остали становници.
 • 476

  Римљани и Скадар

  Римљани и Скадар
  Под Ардијејима Скадар је био престоница новоосноване Илирске краљевине. Илирски краљ Генције склопио је савез са македонским краљем Персејем против Римљана, због чега је дошло до Трећег македонског рата. Римљани су, под војсковођом Луцијем Аницијем Галом код Скадра 168. потукли Генција. За време Диоклецијана Скадар је био средиште римске провинције. Поделом римске империје, 395. године, Византија долази у састав Драчке теме.
 • Mar 9, 1043

  Србија и Скадар

  Србија и Скадар
  Од 1043. године Скадар је био престоница српских владара из Зете. За време владавине Војислављевог сина Михаила, од 1067. године, овај град је био средиште епископије. Године 1185. Немања је узео Скадар од Византије. У доба Немањића, поред Скадра, српском престолонаследнику припадала је и Зета.
 • Mar 9, 1113

  Скадар за време краља Бодина

  Скадар за време краља Бодина
  Краљ Бодин је наследио престо од брата Михаила и вратио је Зету православљу. Историја их познаје као Воислављевиће, који столују у Скадру. Бодин иза себе
  оставља два сина, Михаила и Ђура, али га ниједан не наслеђује. Великани су наметнули Скадру и Србији за новог краља Доброслава II, Бодиновог брата по оцу. Пошто је овај почео да води провизантијску политику, рашки бан Волкан, године 1113, опколио је Скадар са војском, победио Доброслава на бојном пољу, заробио га и бацио у затвор.
 • Mar 9, 1330

  Отац против сина

  Отац против сина
  Син Стефана Дечанског, краљ Душан, подигао је дворац на Дринаси код Скадра и са зетском властелом се, 1330. године, побунио против оца. Стефан Дечански је са војском заузео Скадар, угушио побуну и 1331. године порушио дворац.
 • Mar 13, 1393

  Турци у Скадру

  Турци су освојили град 1393. године. Скадар је био центар Пашалука Бушатлија, чији је вођа Махмут Паша Бушатлија основао независну албанску кнежевину, коју су Турци брзо укинули. Скадар тада има 50000 становника и велики је трговачки центар, са шест конзулата, привредном комором и базаром, кога чини 2500 радњи и 80 занатлија.
 • Mar 13, 1396

  Под Млетачком републиком

  Под Млетачком републиком
  После пада под турску власт, 1393. године, Турци су га држали до 1396. године, када га је преузела Млетачка република.
 • Jan 13, 1405

  Побуна против Млетака

  Народ се побунио против Млетачке републике године 1405. у јануару, јер није био задовољан начином владавине. Дигавши ову побуну, Скадар се ослободио власти Млечана.
 • May 15, 1474

  У рату Турске и Млетачке републике

  У рату Турске и Млетачке републике
  Претходница румелијског беглербега Сулејман-паше је, 15. маја 1474. године, извршила изненадни напад на Скадар. Посада од 2500 војника под Антониом Лореданом приморала је Турке да се повуку од града. Сулејман-паша је стигао 17. маја са новим снагама. Подигао је мост на Бојани код Скадра, запосео Скадар и бомбардовао га више од месец дана. Турци су 18. јуна извршили неуспео јуриш, а у току ноћи између 8. и 9. августа дигли су опсаду притом изгубивши 7000 људи.
 • Mar 13, 1479

  Скадар под Турцима

  Скадар под Турцима
  После неколико неуспелих напада на град, Турци су, 1479. године, освојили Скадар. Град је био разорен, а већина становништва је избегла. Скадар је постао главни град турског вилајета.
 • Процват Скадра

  Град је у седамнаестом веку почео веома да се развија. Развијена је производња свиле, тканина, оружја и сребрних предмета. У граду је изграђен базар и мост преко реке Кир дуг преко 100 метара.
  Деветнаести век је век процвата за Скадар. Важио је за трговачки центар на Балкану, национални и културни центар Албанаца.
 • Борба око Скадра

  Борба око Скадра
  Скадарска операција је трајала од 9. октобра 1912. године до 14. маја 1913. године. Она представља дугу војну операцију, са много грешака. Мања војска је опсађивала бројнију и јачу, боље обучену, опремљену и наоружану. Ратовале су Црна Гора и Србија против Турске.

  Све се завршило када је, под притиском и ултиматумом великих сила, црногорска војска напустила освојени град. Да тако није поступила, Аустроугарска је била спремна да зарати са Црном Гором.
 • Опсаде Скадра за време балканских ратова и Првог светског рата

  Опсаде Скадра за време балканских ратова и Првог светског рата
  Током балканских ратова и Првог светског рата, Скадар је био опколљен од стране српске и црногорске војске. Априла 1913. године, после дуге опсаде, војска улази у град и руши га. Српска и црногорска војска су биле приморане да напусте град маја 1913, на основу одлуке амбасадора Лондонског конгреса, који је Скадар доделио новоформираној Албанији. За време Првог светског рата, 27. јуна 1915. године, црногорска војска је још једном ушла у Скадар. Године 1916. пао је под управу Аустроугарске.
 • Скадар за време Другог светског рата

  Скадар за време Другог светског рата
  Током Другог светског рата Скадар се борио против италијанске војске, којој су се касније супротставили одлучним штрајковима и демонстрацијама. Покрет отпора су организовали комунисти, који су касније направили одреде комунистичке партије. Скадар је ослобођен од Немаца 19. новембра 1944. године.
 • Скадар данас

  Скадар данас
  Скадар се данас налази у склопу Албаније. Процењује се да има 90.000 становника, а са околином 110.000 становника. Овај град је важан индустријски и образовни центар. Скадар има Универзитет, библиотеку (са преко 250 000 књига), позориште ,,Миђени", уметничку галерију и историјски музеј.
 • Period:
  100
  to

  Временски период