ציר זמן הרצל

  • תאריך לידתו של הרצל

    תאריך לידתו של הרצל
    הרצל נולד ב-2.5 בבודפשט למשפחה יהודית מתבוללת. קיבל חינוך שהיה מקובל באותה תקופה: מעט אווירה יהודית והרבה תרבות גרמנית.
  • פרשת דרייפוס

    פרשת דרייפוס
    נעצר קצין התותחנים היהודי, אלפרד דרייפוס, באשמת בגידה במולדת. הרצל דיווח על המשפט לעיתונו בוינה. במסגרת תפקידו נכח באולם המשפט בעת שדרייפוס הוכרז אשם ונידון למאסר עולם וגם בטקס הפומבי בו נשללו דרגותיו ונקראו לעברו קריאות שנאה מן ההמון- לא רק כלפיו, אלה כלפי היהודים ככלל.
    האירוע גרם לכך שלעיניו של הרצל נחשפה האנטישמיות בכיעורה,
    אותו הזעזוע שעורר אצלו את הציונות.
  • פרסום סיפרו של הרצל "מדינת היהודים"

    פרסום סיפרו של הרצל "מדינת היהודים"
    לאחר שהוא רואה ממבט ראשון את האנטישמיות, מבין הרצל שאין פתרון אחר לבעיית היהודית מלבד הקמת מדינה יהודית. מפרסם הרצל את ספרו "מדינת היהודים", בו מתאר הרצל כיצד הוא רואה את מדינת היהודים העתידה לקום, בפירוט רב . לתוכניתו היו תומכים ומתנגדים.
    לפיכך החליט הרצל לפתוח בפעילות מדינית.
    הרצל פעל להשגת הסכם התיישבות בארץ ישראל , אולם מאמציו אלו נכשלו.
  • הקונגרס הציוני הראשון

    הקונגרס הציוני הראשון
    שנה לאחר פרסום ספרו הראשון, נערך בבאזל הקונגרס הציוני הראשון, במהלכו גובשה "תוכנית באזל"- מטרתה הייתה הצהרה כי הציונות שואפת להקים בית מולדת לעם היהודי בארץ ישראל. בתוכנית לא נעשה שימוש במונח "מדינה" אלא "בית מולדת", מחשש לתגובת העות'מאניים ששלטו באותה העת בארץ ישראל ויכלו להתנכל ליהודים שם .בנוסף, בקונגרס נוסדה ההסתדרות הציונית- שהוקמה כארגון גג, לאיחוד פעולתם של כל הגופים הציוניים בעולם.
  • הקונגרס הציוני השישי- "תוכנית אוגנדה"

    הקונגרס הציוני השישי- "תוכנית אוגנדה"
    בנאום הפתיחה של ה"קונגרס הציוני השישי", הרצל העלה את:"תכנית אוגנדה" - מפני שחשב שאוגנדה עשויה לשמש מקום מקלט זמני ליהודים פליטי אירופה המזרחית והניח שאוגנדה תשמש כמשען למרכז ההתיישבותי העתיד לקום בארץ-ישראל. בסיום, התעורר ויכוח סוער בין צירי הקונגרס התומכים בתכנית לבין אלה המתנגדים לה. לאחר חודשים של מאבק קשה, החליט הרצל לכנס את הוועד הפועל הציוני הגדול לשם בירור המחלוקת. בדיונים הסוערים הצהיר הרצל לפני חברי הוועד הפועל שהוא מוסיף לשמור אמונים לארץ-ישראל,
  • פטירתו של הרצל

    פטירתו של הרצל
    נפטר באדלך – אוסטריה
    בצוואתו ביקש הרצל שיקברוהו ליד קבר אביו בווינה, עד שהעם היהודי יעביר את עצמותיו לארץ-ישראל. באוגוסט ‎1949 הועברו עצמותיו להר-הרצל שבירושלים. לשם הועברו גם עצמות הוריו ואחותו. יום מותו, כ' בתמוז, הוא יום זיכרון לאומי במדינת ישראל ולציונים בכל העולם.
  • הקמת המדינה

    הקמת המדינה
    בשנה זו, לפי חזונו של הרצל, קמה המדינה היהודית בארץ ישראל. הכרזת העצמאות של מדינת ישראל נערכה ביום שישי, ה' באייר ה'תש"ח, 14 במאי 1948 בעיר תל אביב, בבית דיזנגוף שבשדרות רוטשילד 16. בטקס הכריז יושב ראש מנהלת העם דוד בן-גוריון על הקמת מדינת ישראל ונחתמה מגילת העצמאות.