Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

Timeline created by angelasiora
In History
 • 862

  Έναρξη εκχριστιανισμού

  Αφετηρία του εκχριστιανισμού αποτέλεσε η Μεγάλη Μοραβία. Ο Μοραβός ηγεμόνας, Ραστισλάβος, στράφηκε προς το Βυζάντιο με αίτημα του, την αποστολή ορθοδόξων διαδασκάλων για να κηρύξουν τον Χριστιανισμό στη σλαβική γλώσσα. Πρώτοι εκχριστιανίστηκαν οι ηγεμόνες και έπειτα ακολούθησαν οι υπήκοοι.
 • 863

  Ιεραποστολή των αδελφών Κύριλλου και Μεθοδίου

  Οι επικεφαλής του Βυζαντίου, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ', ο πατριάρχης Φώτιος και ο Καίσαρας Βάρδας, δέχτηκαν τη πρόταση του Ραστισλάβου και έτσι ξεκίνησε η αποστολή των αδελφών Κύριλλου και Μεθόδιου μαζί με τους μαθητές τους, στη Μοραβία.
 • Period:
  863
  to
  867

  Διαμονή του Κύριλλου και του Μεθόδιου στη Μοραβία

  Οι αδελφοί είχαν να επιτελέσουν πολύπλευρο έργο. Έπειτα από 40 μήνες διαμονής στη Μοραβία, και εφόσον ο κύκλος της εκπαίδευσης των μαθητών τους είχε τελειώσει, έπρεπε να μεταβούν στη Κωνσταντινούπολη για να χειροτονηθούν οι μαθητές τους.
 • 864

  Ο εκχριστιανισμός του Βόρη

  Βυζαντινά στρατεύματα εμφανίστηκαν στα Βουλγαρικά σύνορα και ο Βόρης, βρέθηκε και πολλή άσχημη θέση με αποτέλεσμα να υποκύψει στη Βυζαντινή δύναμη. το 864 δέχτηκε και ο ίδιος και ο λαός του τον χριστιανισμό, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Μιχαήλ.
 • 867

  Καθαίρεση του πάπα Νικολάου του Α'

  Ο πάπας Νικόλαος ο Α' δεν αναγνώριζε την άνοδο του πατριάρχη Φωτίου στον πατριαρχικό θρόνο, και ο δε πατριάρχης Φώτιος καταγγέλλει τις καινονομίες της Δύσης και ιδιαίτερα την κακοδοξίας της ,περί της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και εκ του υιού. Σε σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζεται επίσημα αυτή η κακοδοξία και αποφασίζεται η καθαίρεση του πάπα Νικολάου του Α'.
 • Period:
  869
  to
  870

  Καταδικάζεται ο πατριάρχης Φώτιος

  Δύο έτη αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζεται από τους Δυτικούς και από τους αντιπάλους του ο Πατριάρχης Φώτιος
 • Feb 14, 869

  Θάνατος Κωνσταντίνου Κύριλλου

  Ο μικρότερος αδελφός του Μεθοδίου, ο Κωνσταντίνος, 50 ημέρες πριν τον θάνατό του εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Κύριλλος. Ύστερα από οδυνηρή νόσο ο Κύριλλος άφησε αυτό το κόσμο σε ηλικία 42 ετών.
 • 870

  Σύλληψη Μεθοδίου

  Την άνοιξη του 870 συνέλαβαν τον Μεθόδιο, στη Μοραβία και με μυστικό τρόπο τον οδήγησαν στο Ρέγκενσμπούργκ. Εκεί έγινε η ψευτοδίκη του και η καταδίκη του από Φράγκους επισκόπους και από τον Λουδοβίκο τον γερμανικό.
 • 873

  Απελευθέρωση Μεθοδίου

  Ο Μεθόδιος υπέφερε τα πάνδεινα για 30 μήνες και απελευθερώθηκε στις αρχές του 873 έπειτα από την αυστηρή παρέμβαση του νέου πάπα Ιωάννη του Η'.
 • Period:
  879
  to
  880

  Αποκατάσταση της σχέσης των δύο εκκλησιών

  Μόνο με την άνοδο του Ιωάννη του Η' στον παπικό θρόνο και ειδικά μετά τη σύνοδο του 879-880, αποκαταστήθηκε ο Φώτιος και επικράτησε η γαλήνη ανάμεσα στις σχέσεις των δύο εκκλησιών.
 • 880

  Δικαίωση Μεθοδίου

  Ο Μεθόδιος κατηγορήθηκε στη Ρώμη από τους Γερμανούς κληρικούς ως αιρετικός. Ο πάπας Ιωάννης ο Η' δικαιώνει επίσημα με βούλα τον Μεθόδιο και κυρήσσει τη συγκατάθεσή του να διδάσκεται ο λόγος του Θεού στη σλαβική γλώσσα και επιπλέον επαναεπιβεβαίωσε τον Μεθόδιο ως Αρχιεπίσκοπο της Μοραβικής εκκλησίας.
 • 881

  Η τελευταία φορά που είδε ο Μεθόδιος την Κωνσταντινούπολη

  Ο Μεθόδιος έλαβε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Α' μια επιστολή στην οποία τον προσκαλούσε να παρεβρεθεί το συντομότερο δυνατόν στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ήταν που ο Μεθόδιος είδε τελευταία φορά την Κωνσταντινούπολη. Έγινε δεκτός από τον αυτοκράτορα και τον πατριάρχη Φώτιο με μεγάλες τιμές καθώς και τεράστια επιδοκιμασία για το ιεραποστολικό του έργο.
 • 885

  Γεγονότα μετά το θάνατο του Μεθοδίου

  Μετά το θάνατο του αγίου Μεθοδίου το 885 το έργο της Κυριλλο-Μεθοδιανής ιεραποστολής στους Σλάβους της κεντρικής Ευρώπης διαλύεται. Πολλοί από τους μαθητές του Μεθοδίου πωλούνται στους Εβραίους της Βενετίας ως δούλοι. Οι γεροντότεροι από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια εξορία παίρνοντας το δρόμο προς τη Βουλγαρία,όπου βρήκαν πρόσφορο έδαφος για τη συνέχιση του όλου έργου.
 • Apr 6, 885

  Θάνατος Μεθοδίου

  Ο Μεθόδιος εκοιμήθη στη Μοραβία στις 6 Απριλίου 885 σε ηλικία περίπου 70 ετών και ετάφη στο καθεδρικό ναό της μητρόπολης του, την οποία οι αρχαιολογικές έρευνες τοποθετούν στη πόλη Μικουλτσίτσε, στις όχθες του ποταμού Μόραβα.
 • 886

  Έργο μαθητών του Κύριλλου και του Μεθοδίου

  Όταν ήρθαν στη Βουλγαρία οι μαθητές των αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου κατάφεραν να προσφέρουν ότι δεν είχε μπορέσει να καταφέρει ο Φώτιος, δηλαδή τις δύο τάσεις της Βυζαντινής αποστολής, τον εκχριστιανισμό και το σλαβικό βιβλίο.